PROKUR

Як ми вже повідомляли, у Федерації профспілок України 8 та 15 серпня відбулись робочі наради щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати, у яких взяли учать представники апарату ФПУ та її членських організацій, Міністерств соцполітики, фінансів, юстиції, Федерації роботодавців, Держпраці, Генпрокуратури, Фонду держмайна, НСПП та інших відомств та організацій.

На наше прохання, спеціально для офіційного сайту ФПУ Генеральна прокуратура України надала інформацію щодо захисту органами прокуратури конституційного права громадян на своєчасне одержання винагороди за працю.

«Прокурорські перевірки засвідчили, що залишаються поширеними факти умисної невиплати керівниками суб’єктів господарювання працівникам винагороди за працю, - говориться у повідомленні ГПУ. - Так, прокуратурою м. Нововолинська Волинської області встановлено, що працівникам одного з підприємств умисно не виплачено 2,85 млн. грн. (при надходженні на розрахункові рахунки понад 7 млн. грн.). Прокуратурою міста 01.07.2013 розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 175 КК України. Досудове розслідування проводиться слідчими органів внутрішніх справ.

Аналогічно в Київській області службовими особами товариства з обмеженою відповідальністю безпідставно не виплачено заробітну плату на загальну суму 6,7 млн. грн. За результатами перевірки прокуратурою м. Ірпеня відомості про вказане кримінальне правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, матеріали направлені для проведення досудового розслідування до органів внутрішніх справ. Подібні кримінальні провадження розпочато прокурорами всіх областей.

Однією з причин порушень роботодавцями вимог законів про оплату праці є недостатня реалізація наданих контрольних повноважень органами контролю у цій сфері, зокрема, Державною інспекцією України з питань праці, підрозділами Міністерства доходів і зборів України тощо. Посадовцями місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування також не завжди вживаються достатні заходи до забезпечення виплати заробітної плати на відповідних територіях.

Крім того Генеральною прокуратурою України виявлялися порушення ст. 259 Кодексу Законів про працю України в роботі центральних органів виконавчої влади, якими не забезпечено належний контроль за додержанням законодавства про працю на підприємствах, віднесених до сфери їх управління, які мають борги із заробітної плати.

Загалом з метою захисту прав громадян на оплату праці за 6 місяців поточного року прокурорами областей розпочато 379 кримінальних проваджень, з них 206 уже скеровано до суду. За документами прокурорського реагування виплачено 393 млн. грн., притягнуто до відповідальності 473 посадовців органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, у тому числі 264 – в органах контролю».

Департамент виробничої політики та колективно -договірного регулювання

ІАЦ