1392016419

 

Сьогодні, 17 липня відбулося засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради під головуванням Міністра соціальної політики України Денісової Л.Д.

Головним питанням порядку денного засідання стала проблема забезпечення зайнятості населення та пошук шляхів взаємодії сторін соціального діалогу в цьому напрямі.

За інформацією директора департаменту ринку праці та зайнятості Мінсоцполітики Зінкевич Н.І. очікуване зростання рівня безробіття (визначеного за методологією МОП) до кінця 2014 року може скласти на рівні 10,8 % (песимістичний сценарій 12,5 %) проти 7,2 % за підсумками 2013 року. Особливу увагу Зінкевич Н.І. приділила увагу розробленій програмі створення та збереження робочих місць у Донецькій та Луганській областях.

Співголова Нац. Ради. від профспілкової сторони Голова ФПУ Осовий Г.В. зазначив про необхідність запровадження амортизуючих заходів для населення, оскільки рівень заробітної плати заморожений, рівень безробіття зростатиме (фактично люди залишаться без роботи), при цьому ціни постійно зростають в т.ч. й тарифи за комунальні послуги.

Заступник співголови від профспілкової сторони, заступник Голови ФПУ Кондрюк С.М. закцентував увагу на необхідності вжиття першочергових заходів, зокрема:

- запровадити об’єктивний моніторинг стану ринку праці, адже за офіційною статистикою ситуація на ринку праці України є кращою ніж в країнах ЄС (а на справді?);

- запровадити динамічні паспорти розвитку територій, а також при проведенні будь-яких реформ, змін до законодавства прораховувати вплив на ринок праці;

- консолідувати роботу центральних органів виконавчої влади щодо прогнозування та адекватної реакції на зміни ринку праці. Для цього необхідно створити координаційну раду під головуванням Віце-премєр міністра щодо запобігання масовому безробіттю та мінімізації кризових явищ на ринку праці;

- сформувати дорожню карту адаптації українського ринку праці до європейського та активно залучити до цього соціальних партнерів та ін. пропозиції.

Крім цього, Кондрюк С.М. зазначив, про зростання зареєстрованого безробіття вже до кінця 2014 року відбудеться в 1,5 рази, при цьому надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття зменшаться майже у двічі, що може призвести до неплатоспроможності цього Фонду. Саме тому необхідно зупинити будь-яке вилучення коштів Фонду, фінансування не страхових видатків, а також збільшити частку Фонду в розподілі єдиного соціального внеску. Також враховуючи зростання рівня безробіття є безвідповідальним наразі скорочення працівників Державної служби зайнятості, оскільки основний тягар надання соціальних послуг в найближчому часі ляже на їх плечі. Так само актуальним перед Урядом постає питання внесення змін до державного бюджету цього року стосовно визначення фінансування заходів щодо запобігання кризовим явищам на ринку праці.

Усі учасники засідання були одностайними, що ринок праці це не соціальна категорія, а економічна і тому потребує стратегічного планування його розвитку на основі визначення стратегії економічного розвитку держави з урахуванням умов сьогодення.

 

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання