ЗАР

 

Мінсоцполітики під егідою легалізації заробітної плати вкотре засилає проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімальних розмірів оплати праці та відповідальності за порушення законодавства про працю», прийняття якого призведе до грубого порушення гарантованих державою та Конституцією України прав працівників на працю та гідну винагороду за неї.

Зокрема законопроект передбачає:

- виключення з чинного законодавства України положення, що мінімальна заробітна плата є платою за просту, некваліфіковану працю;

- законодавче запровадження включення до мінімальної заробітної плати доплат, надбавок, заохочувальних та компенсаційних виплат;

- законодавчий дозвіл роботодавцю нараховувати працівнику за повністю виконану норму праці заробітну плату нижче мінімальної;

- запровадження положення, що мінімальна тарифна ставка (оклад) може дорівнювати 60 відсотків розміру мінімальної заробітної плати тощо.

Зазначені зміни призведуть до зниження доходів громадян, порушення зв’язку заробітної плати працівника з його кваліфікаційно-освітнім рівнем, погіршення фінансового стану працюючого населення, зниження мотивації до високопродуктивної якісної праці, відтоку кваліфікованих освічених фахівців за кордон.

Як наслідок, не нові законодавчі ініціативи Мінсоцполітики завдадуть удару і так ослабленій економіці країни, оскільки зменшення купівельної спроможності населення генерує не тільки його зубожіння, але й рецесію вітчизняного виробництва.

Профспілки неодноразово пропонували Уряду шляхи легалізації зайнятості та заробітної плати (позиція ФПУ додається).

Закликаємо громадськість підтримати позицію ФПУ та не допустити подальше 
обкрадання українського працівника та його родини у той час, як найбагатші в Європі
вітчизняні бізнесмени продовжують збагачуватись, нехтуючи законами та нормами
моралі.

Також звертаємо увагу суспільства, що ідентична законодавча пропозиція надходила на погодження до профспілкової сторони ще за часів Міністрів соціальної політики України Тігіпка С.Л. та Королевської Н.Ю.

 

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання ФПУ