minimalnaya-zarplata-v-shvejcarii-shvejcariya-2014-4000-frankov-referendum

 

Ще в липні п.р. СПО об’єднань профспілок звернулося до Кабінету Міністрів України та СПО сторони роботодавців на національному рівні з висловлюванням стурбованості з приводу зволікання з визначенням офіційної позиції Сторони власників щодо розміру мінімальної заробітної плати на 2015 рік, що є порушенням вимог чинної Генеральної угоди. При цьому, профспілки наполягали на проведенні, як найголовніше, результативних переговорів щодо визначення рівня мінімальної заробітної плати на 2015 рік із врахуванням не тільки можливостей бюджету, а й міжнародних вимог та рекомендацій щодо забезпечення потреб працівників на утримання себе та своєї сім’ї.

Ураховуючи сучасні економічні реалії, профспілкова сторона запропонувала запровадити поетапне досягнення цього розміру зі стартової величини мінімальної зарплати, яка дозволяє працівнику протягом повного страхового стажу заробити мінімальну пенсію.

Мінекономрозвитку у відповіді (додається) зазначило наступне: «Статтею 7 Бюджетного кодексу України визначено, що одним з принципів, на якому ґрунтується бюджетна система України, є принцип збалансованості – повноваження на здійснення витрат бюджету мають відповідати обсягу надходжень бюджету на відповідний бюджетний період.

За розрахунками Мінфіну, при встановленні у 2015 році мінімальної заробітної плати у розмірі 2528,29 грн. (попередня пропозиція профспілок) та збереженні грошового розриву між цим показником і розміром посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС, що склався у поточному році, додаткові видатки на оплату праці працівників бюджетної сфери складуть близько 244 млрд. гривень.

Реальні джерела покриття таких додаткових видатків відсутні».

Ураховуючи зазначене, Мінекономрозвитку запропонувало профспілкам «питання щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати у 2015 році розглянути в рамках роботи спільної робочої Комісії повноважних представників власників та профспілок з ведення колективних переговорів по виробленню пропозицій щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2015 рік.».

Працюючу людину сьогодні не тільки позбавляють можливості задовольняти свої основні життєві потреби, її прирікають недоїдати.

І це відбувається у той час, як найбагатші в Європі вітчизняні бізнесмени продовжують збагачуватись, нехтуючи законами України та нормами моралі.

 

 

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання