2401

За результатами звернення Федерації профспілок України до Генерального прокурора України Яреми В.Г. з проханням взяти під прокурорський нагляд питання відновлення конституційних прав працівників Львівщини на своєчасне отримання винагороди за працю отримана відповідь від Прокуратури Львівської області (додається).

Перший заступник прокурора Львівської області В. Гураль запевнив профспілки, що «прокуратура області не залишається осторонь одного з найбільш проблемних питань регіону – невиплати заробітної плати працівникам.

Так, завдяки вжитим органами прокуратури заходам вдалось, незважаючи на гостру соціально-економічну ситуацію в країні, не допустити суттєвого зростання заборгованості із виплати заробітної плати на території регіону».

Заборгованість з виплати заробітної плати на суму 3,5 млн. грн. числиться за 8 підприємствами, які є піднаглядними прокурору Західного регіону з питань нагляду за додержанням законів у воєнній сфері, в тому числі ДП «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут».

За результатами наглядової діяльності органами прокуратури області в сфері додержання вимог чинного законодавства про оплату праці впродовж поточного року розпочато 15 кримінальних проваджень, в тому числі за фактами невиплати заробітної плати працівникам ПАТ «Укрзахідвуглебуд» та ДП «Львівський Облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України».

Крім того, органами прокуратури Львівської області з метою захисту інтересів держави та громадян здійснено вступ у судовий розгляд справ про банкрутство 31 підприємства області.

В умовах масштабної економічної і політичної кризи, зростання цін та запровадження непопулярних реформ якнайшвидше погашення існуючих зарплатних боргів та своєчасна виплата заробітної плати у майбутньому, на глибоке переконання профспілок, мають стати одними із першочергових заходів, направленими на недопущення зниження життєвого рівня трудящих та зняття соціальної напруги в трудових колективах та регіонах.

Разом з тим, звертаємо увагу членських організацій ФПУ та первинних профспілкових організацій на необхідність співпраці з місцевими правоохоронними органами та органами прокуратури з метою повернення працівникам зарплатних боргів.

Федерація профспілок України наполягає на використанні членськими організаціями ФПУ та первинними профспілковими організаціями схвалених Президією ФПУ механізмів та інструментів солідарних дій з ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати у вигляді Технологічної карти дій (додається). Лише у разі недосягнення позитивних результатів у поверненні зарплатної заборгованості після застосування всіх визначених кроків рекомендуємо звертатися до ФПУ з відповідним поданням додається:

- АКТ про невиплату заробітної плати

- Профспілкове подання про порушення конституційного права на своєчасну виплату зарплати та дій профспілки з ліквідації заборгованості

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання ФПУ