1

 

13-16 серпня ц.р. за ініціативи Федерації профспілок України та  Регіонального Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні в м. Одеса відбувся Другий Європейський табір для молодих профспілкових лідерів «Соціал-демократія та європейська інтеграція: виклики та можливості для ринку праці».

Участь у заході взяли молоді профспілкові активісти з України та Білорусі, котрі працюють у галузях металургії, агропромислового комплексу, гірничодобувної та вугільної промисловостей, студентського самоврядування та інші.

Під час першого дня заходу було визначено основні орієнтири соціал-демократії, історію розвитку ідеології, та її національних особливостей а також прослідковано її вплив на формування соціальної політики країн-членів ЄС.

Під час другого дня було розглянуто історію розвитку Європейського Союзу та його цінностей; Європейську політику сусідства; програму Східного партнерства. Потім учасники та модератори обговорили політичний вимір взаємовідносин України та ЄС, а також дослідили європейську практику соціально-економічних реформ та можливості її застосування в Україні. Того ж дня відбулась дискусія на тему «Соціальна держава в Україні: реалії чи утопія».

Учасники заходу зійшлись на думці, що соціальна держава в Україні – не утопія, а реалія, однак вона потребує тривалої та кропіткої роботи. Після дискусії учасникам було запропоновано визначитись із роллю вітчизняних профспілок у процесі євроінтеграції України. Для цього був проведений SWOT –аналіз профспілкового руху в Україні, визначені його слабкі та сильні сторони, можливості та загрози.

Третього дня модератори навчального табору поділились з профспілковими активістами досвідом діяльності профспілок в ЄС, інноваційними підходами профспілкових організацій працівників металургії Швеції та Німеччинни в умовах соціально-економічної кризи. Враховуючи досвід іноземних колег та здобуті знання профактивісти спробували розробити основні аспекти стратегії розвитку профспілок України, серед яких головними визначили популяризацію профспілкового руху через інформаційну сферу а також створення спільних фондів для навчання профспілкових активістів. Також учасники та модератори обговорили перепони на шляху до європейських цінностей, такі як дискримінація, нетолерантність,  гендерна нерівність.

В заключний день тренінгу відбулась дискусія на тему «Захист людини праці – пріоритет європейської інтеграції» а також підведено підсумки заходу.

 

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання

 

2

 

3

 

DSC 0877 1

 

DSC 0915

 

4