Відповідальність

Упродовж січня-квітня 2020 року в результаті заходів, здійснених Національною службою посередництва і примирення у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 269,8 млн грн від залишку загальної суми боргу (574,8 млн грн), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

Слід зазначити, що з метою попередження поширення корона вірусу COVID-19, у рамках сприяння вирішенню та запобігання виникненню КТС(К), фахівці НСПП дистанційно проводять узгоджувальні зустрічі, засідання примирних комісій та трудових арбітражів.

Загалом, упродовж чотирьох місяців п.р. проведено 1570 примирних процедур, спрямованих на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема, 1457 узгоджувальних зустрічей та 112 засідань примирних комісій та 1 засідання трудового арбітражу.

За звітний період НСПП сприяла вирішенню 267 КТС(К)   (3 – на національному, 3 – на галузевому, 5 – на територіальному, 256 – на виробничому рівнях), у яких взяли участь понад 1,4 млн. працівників 6733  суб'єктів господарювання.

У зазначених 267 КТС(К) найманими працівниками було висунуто 567 вимог, з яких: 307 (54%) – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 129 (23%) – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; 117 (21%) – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; 14 (2%) – щодо укладення або зміни колективного договору, угоди.

У звітному періоді НСПП зареєстровано 90 КТС(К) (що на 73% більше порівняно з аналогічним періодом 2019 року), у яких найманими працівниками висунуто 151 вимогу (у 2 рази більше, ніж у січні-квітні минулого року).

Підтверджуються прогнозні висновки НСПП щодо ймовірності виникнення у І півріччі 2020 року КТС(К) та конфліктних ситуацій у закладах охорони здоров’я, на підприємствах добувної промисловості, а також у сфері державного управління.

Так, із загальної кількості КТС(К), зареєстрованих у січні-квітні, 17% - у закладах охорони здоров’я та майже 16% - у сфері державного управління.

За сприяння НСПП упродовж звітного періоду вирішено та знято з реєстрації 134 КТС(К) на виробничому рівні (понад 50% від загальної кількості) та 253 вимоги, з яких понад 28% - щодо погашення заборгованості та своєчасності виплати заробітної плати. Зокрема, у січні-квітні п.р. вирішено та знято з реєстрації 54 спори у закладах охорони здоров’я (понад 40% від загальної кількості вирішених КТС(К)).

З метою запобігання виникненню КТС(К) та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) упродовж січня-квітня п. р. НСПП здійснювались заходи, спрямовані на врегулювання 456 розбіжностей між сторонами СТВ (далі – розбіжності) на 451 підприємстві у 417 конфліктних ситуаціях (4 – на територіальному, 413 – на виробничому рівнях).

За звітний період Службою взято на облік 249 конфліктних ситуацій (2 – на територіальному, 247 – на виробничому рівнях, з яких 14% - у закладах охорони здоров’я) та 272 розбіжності на 271 підприємстві.

Упродовж чотирьох місяців п.р., врегульовано та знято з обліку 179 конфліктних ситуацій (2 – на територіальному, 177 – на виробничому рівнях) та усунуто 190 розбіжностей між сторонами СТВ на 186 підприємствах.

Завдяки превентивним заходам НСПП лише 12 конфліктних ситуацій (3% від загальної кількості) стали предметом виникнення КТС(К).

У рамках реалізації заходів щодо сприяння поліпшенню стану СТВ та запобігання виникненню КТС(К) працівники НСПП за зазначений період  взяли участь у 102 засіданнях комісій (обласних, місцевих, районних) адміністрацій, де розглядалися, зокрема, питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам 449 підприємств у сумі майже 812,2 млн грн.

Відповідно до компетенції НСПП продовжує здійснювати моніторинг акцій соціального протесту та надає роз'яснення сторонам соціального діалогу щодо врегулювання розбіжностей.

Так, упродовж квітня 2020 року наймані працівники провели 2 акції соціального протесту, у яких ними було висунуто вимоги відповідно до положень статті 2 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Загалом, з початку 2020 року  відбулось 28 акцій соціального протесту та 4 страйки, в яких взяли участь понад 23,9 тис найманих працівників підприємств, установ, організацій.

Більш детальні данні містяться в Інформації Національної служби посередництва і примирення про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні в першому кварталі 2020 року, яка надана в рамках співпраці між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення

 

Управління соціального діалогу та

 колективно - договірного регулювання