999444444444

 

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» (реєстр. № 1551 від 22.12.2014 р.).

Метою проекту Закону визначено, з-поміж іншого, удосконалення системи державних закупівель та значне зниження корупційних ризиків.

Однак, у статті 8 законопроекту з функцій уповноваженого органу та органу оскарження пропонується виключити положення «вжиття заходів щодо забезпечення ефективного та раціонального використання бюджетних коштів, максимальної їх економії під час здійснення державних закупівель». Однак, в умовах тотального дефіциту бюджету та скорочення соціальних гарантій, виключення положення про раціональне та економне використання державних коштів є неприпустимим.

В чинній редакції Закону України «Про здійснення державних закупівель» серед підстав відмови в участі у процедурі закупівлі є такі фактори, як вчинення учасником корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень та притягнення учасника до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій. Однак у проекті закону (стаття 17) такі підстави відсутні. Також, у статті 30 чинного закону визначено, що замовник відміняє торги в разі виявлення факту змови учасників, однак законопроектом таке положення пропонується виключити. Такі зміни є антидержавними, антинародними та в перспективі можуть призвести до розкрадання державних коштів, зростання тіньової економіки та корупції.

Також, у статті 28. «Розгляд та оцінка пропозицій конкурсних торгів», незважаючи на численні звернення Федерації профспілок України, відсутні соціальні критерії здійснення оцінки пропозицій конкурсних торгів, котрі є законодавчо визначеною нормою ЄС (директива 2014/24/EU від 15.01.2014 р). У процесі реформування системи державних закупівель необхідно враховувати європейські стандарти та захищати інтереси мільйонів працюючих громадян України, як основне джерело надходження бюджетних коштів.

Отож, враховуючи вищезазначене, Федерація профспілок України вважає, що такі зміни йтимуть всупереч європейським прагненням громадян України та стануть «кроком назад» на шляху здобуття високих соціальних стандартів.

 

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання