66333333

 

 

Короткий екскурс в історію. Ще з 1992 року  галузеві профспілки машинобудівного і оборонно-промислового комплексів України спільно укладали галузеві угоди. За роки незалежності України таких угод було укладено більше десяти.

Востаннє галузева угода в сфері машинобудування і оборонної промисловості  була укладена із Мінпромполітики та Фондом держмайна на 2010-2011 роки. Вона, відповідно до законодавства, є чинною і на сьогодні.

У ході  проведення в Україні адміністративної реформи було ліквідовано Мінпромполітики, а його правонаступником стало Мінекономрозвитку України,  яке у 2012-2014 роках під різними приводами ухилялося від переговорів з укладання угоди на новий термін.

 І тільки звернення керівників профспілок машинобудівного і оборонно-промислового  комплексів  до Прем’єр-міністра України щодо неправомірних дій  Мінекономрозвитку змусило його піти на колективні переговори. Про готовність розпочати колективні переговори з укладання міжгалузевої угоди Міністерство повідомило наприкінці травня у своєму листі на ім’я Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських профспілок машинобудівного і оборонно-промислового комплексів (скорочено СПО МОК) України.

 Цей орган був утворений після проходження профспілками процедури репрезентативності відповідно до Закону України «Про соціальний діалог». До його складу увійшли всеукраїнські профспілки: авіабудівників; працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування; працівників енергетики та електротехнічної промисловості; працівників космічного та загального машинобудування; працівників лісових галузей; працівників машинобудування та металообробки; машинобудівників та приладобудівників; працівників оборонної промисловості; працівників радіоелектроніки та машинобудування; працівників суднобудування.

Першим головою СПО МОК був обраний Дудник В.О., голова профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування. У травні 2015 року на засіданні СПО МОК, у порядку планової ротації  керівником цього органу обраний Кубраченко А.В., голова профспілки «Машприлад» України,  його заступником – Ольховець Г.А., голова профспілки «Радіоелектронмаш» України.

Для підготовки до переговорів з укладення нової угоди керівництво СПО оперативно провело засідання спеціалістів профспілкової сторони. На ньому обговорено питання пов’язані з її укладанням. Вирішено запропонувати Мінекономрозвитку залучити до участі в переговорах з укладання угоди представників Фонду держмайна та Державного концерну «Укроборонпром»,  угоду укладати на 2015-2017 роки, а за її основу взяти діючу галузеву угоду. Лист відповідного змісту направлений Міністерству. В ньому також запропоновано утворити з представників сторін робочу комісію. Від профспілкової сторони до її складу увійдуть керівники всіх профспілок, членів СПО.

На засіданні також розглянутий і схвалений проект змін та доповнень до діючої угоди. Він направлений всім профспілкам - членам СПО, для обговорення в профспілкових організаціях, трудових колективах своїх галузей. Форму обговорення профспілки визначать самостійно, і проведуть його у зручний для них спосіб. Вони ж організують збір пропозицій і зауважень до проекту змін та доповнень, які будуть узагальнені, розглянуті членами СПО МОК і враховані в проекті нової Угоди.

 

Голова СПО МОК України                             А.Кубраченко