завант57868

 

 

До СПО об’єднань профспілок надійшов на погодження проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття» (далі – законопроект), який був розроблений Мінсоцполітики без залучення соціальних партнерів, що є порушенням Конвенції  МОП № 122 про політику в галузі зайнятості (ратифікована Україною у 1968 році) та Рекомендації МОП № 169 щодо політики в галузі зайнятості, та містить положення, які ніколи не підтримувалися профспілками.

З метою запобігання внесенню зазначеного законопроекту до Верховної Ради України без врахування профспілкових зауважень, Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок С.М. Кондрюк направив відповідний лист до Кабінету Міністрів України і Мінсоцполітики (додається).

В листі підкреслюється, що Спільний представницький орган об’єднань профспілок не погоджує законопроект як такий, що зберігає умови для проявів корупції в сфері зайнятості, не забезпечує цільового спрямування коштів соціального страхування, знижує рівень соціального захисту працівників у разі безробіття та призводить до порушення принципу рівності прав застрахованих осіб на надання державних гарантій у сфері зайнятості.

У запропонованих змінах чітко прослідковується спроба обмежити конституційне право громадян на соціальний захист у разі безробіття: стрімке підвищення страхового стажу для одержання допомоги, обмеження строків, розмірів та підстав для виплати допомоги по безробіттю, запровадження «соціальних контрактів» з метою звуження прав безробітного та надання додаткових підстав для зняття з обліку тощо. В умовах низьких соціальних стандартів, катастрофічного падіння рівня життя населення та росту безробіття з причин спаду економіки країни  погіршення умов соціального захисту безробітних призведе до збільшення кількості людей, які опиняться за межею бідності, більш того не зможуть забезпечити свою життєздатність. Таким чином, запропонований законопроект носить антисоціальний характер.

З метою підготовки ефективних змін до чинного законодавства у сфері зайнятості СПО об’єднань профспілок зажадав від Урядової сторони створення спільної робочої групи з доопрацювання законопроекту.

Інформуємо, що наразі Мінсоцполітики формує відповідну спільну робочу групу, до якої від СПО об’єднань профспілок  запропоновано включити:

-         Оверковського Богдана Миколайовича – головного спеціаліста управління соціально-економічного, правового захисту, трудових відносин ЦК професійної спілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України;

-         Голеусову Галину Захарівну – головного спеціаліста Профспілки працівників охорони здоров’я України;

-         Живолуп Ірину Володимирівну – головного спеціаліста відділу виробничої  політики управління ринку праці департаменту захисту соціально-економічних прав апарату ФПУ.

 

 

Департамент захисту соціально-економічних прав