СТ

 

Актуальні питання децентралізації, реформування місцевого самоврядування та формування нових територіальних громад, а також реформування галузевих установ та організацій на території громади обговорили учасники круглого столу «Збереження професійно-фахового потенціалу галузей та територій і діяльність профспілкових організацій в умовах децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування», що відбувся 9 червня у Міжнародному центрі культури і мистецтв профспілок «Жовтневий палац».

Захід організовано Федерацією профспілок України спільно з соціальними партнерами. Вів засідання заступник Голови ФПУ Євген Драпятий. Він же виступив з основною доповіддю, у якій проінформував присутніх про ситуацію з процесами децентралізації та їх законодавчим забезпеченням, окреслив роль та завдання профспілок у здійсненні конкретних та конструктивних кроків з реформування системи органів центральної влади та місцевого самоуправління.

 

ДРАП

 

У доповіді та виступах представників профспілок, органів державної влади та місцевого самоуправління, роботодавців було визначено основні мотиви і причини необхідності здійснення реформ децентралізації влади і реформування галузей і місцевого самоврядування.

Учасники засідання зупинилися на питаннях ефективності чи неефективності діючого стану в сферах, галузях і регіонах в умовах недостатності фінансових ресурсів, недосконалості системи управління, наявності соціально-економічних проблем та, зокрема, фахового і професійного забезпечення процесів децентралізації.

 

СТ2

 

Під час круглого столу здійснився обмін досвідом та практикою вирішення питань створення нових громад, налагодження ефективної взаємодії профспілкових та інших громадських організацій з центральними та місцевими органами влади й органами місцевого самоврядування, обстоювання профспілками прав працівників на збереження робочих місць та належний рівень оплати праці шляхом врахування у бюджетах громад цільових коштів, передбачених у складі міжбюджетних трансферів, долучення профспілкових працівників до роботи у громадських радах та колегіях при місцевих органах влади, зокрема місцевого самоврядування.

 

СТ3

 

Учасники круглого столу підготували низку пропозицій і рекомендацій для органів державної влади, місцевого самоврядування та інституцій громадянського суспільства, які спрямовані на:

- мінімізацію скорочення і масового звільнення фахового потенціалу галузей і територій;

- створення робочих місць, гідних умов праці й оплати праці, відродження вітчизняного виробництва;

- надання і наближення якісних та доступних послуг громадянам;

- ефективне використання ресурсного потенціалу, кадрів і можливостей територій та регіонів;

- посилення громадянського контролю з метою подолання корупції;

- плекання почуття господаря і гідного громадянина, патріота малої батьківщини і Соборної України.

 

СТ4

 

Було також порушено питання щодо діяльності профспілкових структур при створенні територіальних громад. Прийнято рішення обговорити його під час окремої наради з питань підвищення ефективності захисту соціально-економічних та трудових прав працівників та налагодження соціального діалогу з місцевими органами влади. 

 

СТ6

 

У засіданні взяли участь та виступили Голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко, заступник міністра соціальної поілтики України Василь Шевченко, провідний експерт ініціативи "Реанімаційний пакет реформ" Юрій Ганущак, представники Міністерства освіти та науки, Міністерства культури, Міністерства соціальної політики, Міністерства АПК, Національної академії державного управління при Презедентові України, Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т.Г. Шевченка, ГО "Громадська рада самоуправління", керівники та представники всеукраїнських галузевих профспілок та регіональних профоб'єднань.

 

 

 

Прес-центр ФПУ