АКЦИЯ5

 

Більш ніж 50 тисяч представників профспілкових організацій, трудових колективів, простих громадян зі всіх регіонів України зібрали 6 липня у Києві Всеукраїнський марш протесту і пікетування та мітинги біля Кабінету Міністрів і Верховної Ради України у зв’язку з шоковим підвищенням ціни на газ і комунальних тарифів.

 Ця масова акція протесту профспілок відбувалась у відповідь на заклик та вимогу членів профспілок, всіх людей праці та згідно з рішенням, прийнятим 23 червня на ІІ засіданні Ради Федерації профспілок України. Тоді була опрацьована спільна позиція профспілок стосовно шокового підвищення цін на газ і тарифів ЖКГ для населення, а також визначено план дій по захисту працюючих громадян. Зокрема, Рада ФПУ прийняла рішення, яким було передбачено проведення Всеукраїнської акції протесту профспілок проти політики підвищення цін і тарифів.

 

АКЦИЯ1

 

При цьому профспілки наголошують: мова йде не тільки про зниження цін та тарифів, але, в першу чергу, про підвищення рівня зарплат та соціальних стандартів. Як варіант пом’якшення цінового удару через зростання доходів населення, зокрема, підвищення мінімальної зарплати, пенсії та приведення їх у відповідальність до закону про прожитковий мінімум – тобто потрібно вдвічі підвищити мінімальні соціальні стандарти, щоб не допустити зниження життєвого рівня. Також профспілки пропонують інший, так званий комбінований варіант вирішення цього питання – часткове підвищення зарплати і одночасне зменшення ціни на газ.

Учасники акції зібрались, щоб висловити категоричний протест проти шокового зростання ціни на газ для населення, тарифів на гарячу воду та опалення, задекларованого підвищення тарифів на електроенергію та холодну воду, проти державної політики «шокової терапії», яка проводиться за рахунок простих людей і вимагали кардинального підвищення зарплат і пенсій. Головне гасло під яким пройщов марш – «ЄВРОПЕЙСЬКИМ ЦІНАМ – ЄВРОПЕЙСЬКУ ЗАРПЛАТУ!».

 

АКЦИЯ4

 

 

Профспілки під гасла «Українцям – український газ за поміркованою ціною!», «Субсидії – непрацездатним, працівникам — гідні зарплати!», «Народні депутати, дбайте про людей, не робіть з нас жебраків!», «Уряд! Негайно реформу оплату праці!», «STOP драконівським цінам на газ і комунальним тарифам», «У чергу за субсидіями – це приниження для працівників!», «Ні» – грабіжницьким цінам і тарифам! «Так» – підвищенню рівня життя громадян!», «Підвищення цін і тарифів без зростання реальних доходів – це зашморг на шиї народу!», «Низькі зарплати – це гальмо розвитку країни!», «Заможні працівники – сильна держава!»  колонами пройшли маршем від парку ім. Т.Г.Шевченка і парку Слави до Кабінету Міністрів України.

Учасники акції протесту провели мітинги під стінами Кабінету міністрів та Верховної Ради України.

Про позицію ФПУ, її членських організацій, їх першочергових діях у зв’язку з шоковим підвищенням цін та тарифі говорили під час мітингів Голова СПО об’єднань профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий, представники всеукраїнських галузевих профспілок та регіональних профоб’єднань

 

АКЦИЯ2

 

Зокрема Григорій Освоий зазначив, що влада має вирішити проблему тарифів і підвищити заробітну плату. «Сьогодні нас покликала у похід справа тарифів, - заявив він. - Ми змусимо уряд та парламент розібратися в тарифах. Ми сьогодні передамо свої вимоги і пропозиції Прем'єр-міністрові Володимиру Гройсману і народним депутатам. Депутати не мають йти на канікули, доки вони не вирішать це питання. Ми готові блокувати Верховну Раду. Заробітна плата повинна бути піднята до рівня фактичного прожиткового мінімуму. Мінімальна зарплата повинна складати 3 тисячі гривень, середня – 8-10 тисячі гривень».

 

АКЦИЯ

 

Серед головних вимог профспілок:

 - Від Уряду - невідкладно провести реформу оплати праці. Встановити з 1 жовтня гарантовану державою мінімальну зарплату на економічно обґрунтованому рівні прожиткового мінімуму 3067 грн., відповідно підняти пенсії і стипендії.

- Від власників підприємств – підвищити з 1 липня ц.р. зарплату працівникам не менше ніж на 15% за рахунок отриманої економії від зниження державою удвічі єдиного соціального внеску.

- Від народних депутатів невідкладно заслухати звіт Уряду з питань цінової політики і соціального захисту, прийняти рішення на убезпечення простих людей від зубожіння.

 Учасники акції передали в Кабінет міністрів та Верховну Раду України коробки з вимогами членів профспілок, простих людей праці зі всіх регіонів країни. Як ми  повідомляли, на сьогодні вже зібрано 2 млн. 345 тисяч підписів.

 

АКЦИЯ6

 

 

Учасники Всеукраїнського маршу протесту затвердили текст Резолюції та вручили її представникам Кабінету Міністрів та Верховної Ради України

 

 Більш детальну інформацію дивитись на нашому сайті.

 

Прес-центр ФПУ