1. УС
  2.  

    3 лютого 2017 року у Києві відбулось засідання Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Вів засідання Голова УС ПГС, Голова ФПУ  Григорій Осовий.

  3.  
  4. УС1

  5.  

    Під час цього заходу розглянуто та обговорено низку актуальних та важливих питань, що стосуються активізації діяльності УС ПГС, зокрема:

    1. 1.Ротація представників сторони роботодавців в УС ПГС.
    2. 2.Головування в УС ПГС.
    3. 3.Організація моніторингу УС ПГС Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
    4. 4.Робота над тематичними доповідями ПГС: обговорення підходів до підготовки.
    5. 5.Делегування представників УС ПГС до Ради проекту "Громадська синергія".
    6. 6.Визначення концепції проведення Асамблеї УС ПГС та її підготовки.
    7. 7.Регламент РГ УС ПГС.
    8. 8.Розгляд проекту публічного звіту щодо підсумків діяльності УС ПГС у 2016 році.
    9. 9.Розгляд пріоритетів діяльності РГ УС ПГС в контексті підготовки стратегічного плану УС ПГС.
    10. УС3

    У своєму виступі та коментарях до виступів учасників засідання Григорій Осовий зазначив, що сьогодні, коли пройшло більш ніж 2 роки з часу укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, можна беззаперечно стверджувати, що вона стала рушійною силою всебічного і глибокого реформування економічного і соціального життя України, революційних змін політичних цінностей в нашій державі. Він нагадав, що у рамках Угоди про асоціацію Україна зобов’язалася адаптувати своє законодавство до 350 законодавчих актів ЄС, а також акцентував на необхідності посилення ролі громадськості у виконанні Угоди. Голова ФПУ підкреслив: саме Платформа громадянського суспільства Україна – ЄС має відігравати провідну роль в цьому процесі.

    Голова ФПУ проаналізував те, що за цей час вдалося зробити спільно з колегами з Європейського Економічного і Соціального Комітету, зокрема щодо налагодження системної співпраці та виконання великого обсягу роботи з інституційної розбудови ПГС. Насамперед це стосується Української Сторони Платформи.

  6. УС4

     

     

  7. «Протягом 2016 року ми шукали форми діяльності, прийнятні для всього різноманіття громадянського суспільства України, яке працює в царині євроінтеграції, - сказав він. - Були і здобутки, і невдачі. Але рух до розвитку та удосконалення громадського контролю за реалізацією Угоди невпинно продовжувався. Доопрацьовано та затверджено Регламент української сторони Платформи. Вперше були розроблені плани діяльності робочих груп, а також проект плану діяльності Української Сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС на 2016 рік».

    Додамо, що до складу Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна - ЄС входять представники від профспілок, роботодавців та громадянського суспільства, всього 15 осіб. Профспілки в цьому органі представляють такі всеукраїнські профоб’єднання як Федерація профспілок України, Конфедерація вільних профспілок України та Федерація профспілок працівників малого та середнього підприємництва. які мають проводити моніторинг реалізації Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, надавати оцінку щодо стану виконання Угоди, а також власні бачення та пропозиції Раді Асоціації. Одне з пріоритетних завдань УС ПГС також у співпраці із паритетною стороною у країнах ЄС, яку представляє Європейський соціально-економічний комітет.

  8.  
  9. УС5
  10.  

    Варто зазначити, що обрання Головою УС ПГС саме представника профспілок свідчило про важливу роль, яку відіграють профспілки у процесі становлення в Україні громадянського суспільства. Виходячи з того, що ПГС створена з метою забезпечення належної ролі громадськості у процесі виконання Угоди про асоціацію України з ЄС, профспілки здійснюють моніторинг стану імплементації Угоди та сприяють її реалізації у питаннях зайнятості, проведення соціальної політики, забезпечення гендерної рівності, охорони праці і здоров’я та ін.

  11. УС6

     

     

  12. Проте, згідно Регламенту УС ПГС, зараз відбулась ротація її керівництва. Головою УС стала представник від громадського сектору – залучений експерт ВЕГО «МАМА-86» Зоряна Міщук.

  13.  
  14. УС7

     

  15. Учасники засідання подякували Голові ФПУ Григорію Осовому за його творчу, креативну працю на посаді Голови УС ПГС, побажали йому подальших успіхів на всіх напрямках діяльності. У свою чергу Григорій Осовий побажав Зоряні Міщук плідної роботи та успіхів на новій посаді.

  16.  

    Прес-центр ФПУ