ТРИ

Актуальні питання розвитку і підвищення ефективності співпраці обговорено 23 січня під час робочої зустрічі Голови СПО об’єднань профспілок, Голови Федерації профспілок України Григорія Осового з Директором програм Центру солідарності АФП-КВП в Україні Тристаном Масатом. У зустрічі, що відбулась в доброзичливій і одночасно діловій атмосфері, взяли участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, керівник Департаменту міжнародних зв’язків ФПУ Василь Шилов, голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців Наталія Землянська.

 

ТРИ1

 

 

Під час бесіди Голова ФПУ проінформував гостя  про сучасний стан профспілкового руху в Україні, дії Федерації профспілок та її членських організацій у сфері захисту законних прав та інтересів людини праці.

Зокрема Тристана Масата цікавила позиція Федерації профспілок України щодо питань зайнятості, працевлаштування та міграції, реформування систем оплати та охорони праці, розвитку профспілкового руху та юридичній допомоги профспілковим організаціям в Україні.

Григорій Осовий зазначив, що зараз відбувається дуже важливий етап роботи над Генеральної угодою, в якому беруть участь всі соціальні партнериСеред пріоритетних завдань, які, на думку профспілок, мають бути відображені в цьому документі, - саме питання зайнятості та міграційних процесів, реформування системи оплати праці, перегляду законодавчо-нормативної бази про колективно-трудові спори, право на страйк, а також у сфері охорони та безпеки праці.

Говорячи про перегляд та модернізацію законодавства та нормативних документів щодо охорони та безпеки праці, профспілковий лідер підкреслив, що у цьому питанні треба діяти так, щоб, як кажуть, не нашкодити безпечним умовам праці, скоротивши органи та заходи, які несуть відповідальність за охорону праці. Профспілки наголошують на необхідності системної роботи з питань охорони праці. Більш того, ФПУ розробила та надала свої конкретні пропозиції у цієї сфері.

 

Голова ФПУ кратко зупинився на позиції профспілок щодо пенсійної та медичної реформи. При цьому він підкреслив: якщо з приводу пенсійної реформи профспілки знаходять компроміси з Урядом, то переговори з питання медичної реформи відбуваються дуже важко.

Григорій Осовий заявив, що процес обговорення та підписання Генеральної угоди на новий строк треба провести як можна швидко, якісно  та ефективно. Оптимальний термін – не більш трьох місяців. При цьому дуже важливо враховувати прав та інтереси працюючої людини.

У сфері трудових відносин, сказав Голова Федерації, зусилля ФПУ та її членських організацій зосереджені зараз на внесенні змін та доповнень до законів про соціальний діалог, колективні договори та угоди, колективно-трудові спори.

 

ТРИ5

 

 

У виступі Григорія Осового та коментарях Олександра Шубіна, Василя Шилова та Наталії Землянської також зазначалось, що співробітництво між ФПУ, її членськими організаціями та Центром міжнародної солідарності АФП-КВП може відбуватися по цілому ряду актуальних напрямів. А саме:

І. Розробка законодавчої бази

- нової редакції Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)»:

ФПУ: координація робочої групи профспілковців (СПО - 5 національних профобʼєднань),

ЦС: участь спеціалістів Центру в напрацюванні положень, залучення експертів, в т.ч. з профспілок ЄС.

-                    доопрацювання законопроекту щодо зняття обмежень права на страйк:

Спільно: представники ФПУ (СПО) та Центру, Секретаріату Комітету, ініціатора, Уповноваженого ВРУ з прав людини тощо.

- внесення змін до Податкового кодексу України стосовно створення профспілками страйкових фондів та використання коштів на проведення страйків (виплата компенсації за час участі у страйку)

 

ІІ. Проведення інформаційної кампанії

- Прес конференції, брифінги – «Чому право на страйк важливе, що воно дає»

- Інтернет кампанія – підтримай законопроект (хештег № законопроекту)

- Звернення від міжнародних інституцій до парламентарів щодо підтримки законопроектів

- Проведення зустрічей з представниками Фракцій  Парламенту, керівництвом парламентських комітетів

- Розробка агітаційних матеріалів, відео-роликів для пропагування профспілок і права на страйк (друк і запуск через інтернет, розповсюдження через профспілкові комітети громадських закладів – транспорт, медицина, освіта, магазини тощо)

- Пропагування через соцмережі позитивного міжнародного та вітчизняного досвіду застосування страйку тощо

 

ІІІ. Обговорення законодавчих змін

-         семінари на рівні первинних, обласних організацій з метою виявлення недоліків в напрацьованих законопроектах, пропагування створення страйкових фондів (можливо доцільно провести декілька ще на етапі розробки)

 

  У свою чергу Тристан Масат зазначив, що Центр міжнародної солідарності АФП-КВП. готовий до співробітництва з ФПУ з цих та інших питань. Зокрема мова йшла про підвищення якості та ефективності юридичної допомоги профспілковим організаціям, навчання профспілкового активу, зокрема молодих активістів. 

Тристан Масат підтримав зусилля Федерації профспілок спрямовані на модернізацію профспілкового руху, молодіжних профспілкових ініціатив, висловив підтримку пропозицій ФПУ щодо проектної співпраці у питаннях організації і проведення освітніх програм для профспілкових активістів і членів профспілок 

Наприкінці зустрічі Григорій Осовий висловив сподівання на подальшу результативну роботу ФПУ з Центром міжнародної солідарності АФП-КВП. «Ми відкрити до діалогу та співробітництва», - підкреслив він.

 

 

Прес-центр ФПУ