Изображение 216

 

З нагоди Всесвітнього дня охорони праці, що відзначається 28 квітня. та 100-річного ювілею з дня утворення технічної інспекції праці профспілок сьогодні у ІА «Укрінформ» відбулась прес-конференція.

 

Звертаючись до журналістів Голова СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, Голова ФПУ Григорій Осовий наголосив, що життя і здоров’я людини – це найвищі соціальні цінності для держави. Тому владні структури, представники бізнесу та профспілки мають спільними зусиллями реалізувати зазначену норму конституції у конкретні справи.

Профспілковий керманич нагадав, що після того, як функцію інспекції праці від профспілок було передано до державних органів, профспілки активно допомагають у цій праці державі. Головна увага має приділятись створенню безпечних умов на робочих місць, а також охороні праці, захисту життя і здоров’я працюючих.

 

Изображение 126

 

Що найбільш турбує профспілки?

Працівники повинні отримувати відповідні засоби захисту – індивідуальні і колективні. І тоді, коли, на жаль, вже трапився нещасний випадок на виробництві, постраждалі працівники мають бути захищеними як в матеріальному плані, так і отримати можливість відновити здоров’я та встановити свою працездатність, або пройти курс реабілітації у лікувальних закладах.

Завдяки запровадженню загальнообов’язкового соціального страхування, на сьогодні існує можливість для постраждалих на виробництві, отримати безкоштовну путівку до санаторію, де можна пройти курс лікування за відповідними програмами. Така система профілактичних і реабілітаційних центрів сьогодні створено в 160-ти санаторіях країни і Фонд загальнообов’язкового соціального страхування за зверненням працівника на підставі медичних висновків, надає таку путівку. Правда, за наявними даними, поки що цим користуються не всі.

 

Изображение 191

 

Не зважаючи на те, що у бюджеті фонду на ці цілі передбачено майже 3 млрд. грн., наприклад, минулого року, можливістю відновити власне здоров’я у такий спосіб, скористалися лише 11 тис. працівників, хоча відомо, що кількість тих, хто мають професійні захворювання, або отримали травму на виробництві, значно вища.

Лідер профспілок звернувся до працівників, які мають відповідні потреби і необхідність лікування після виробничих травм, із закликом звертатись до Фонду загальнообов’язкового соціального страхування.

Також у своєму виступі він зазначив, що система нормативно-правових актів, зокрема у сфері охорони праці, яка була створена ще за радянських часів, сьогодні потребує перегляду і осучаснення з урахуванням вимог європейської практики і законодавства, за допомогою чого в країні має бути створено нова система управління охороною праці.

 

Изображение 202

 

Учасниками прес-конференції також стали та виступили:

Роман Чернега - Голова Державної служби України з питань праці; Софія Литвин – Національний координатор проекту МОП «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання не задекларованої праці; Антоніу Сантуш – менеджер проекту МОП «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці»; Наталія Дуброва – завідувач сектору з охорони праці та безпеки життєдіяльності Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України; Володимир Курпіта – генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України»; Юрій Піжук - голова Профспілки працівників державних установ України; Володимир Симоненко - Голова Української федерації роботодавців охорони здоров'я та ін.

 

Изображение 205

 

Відео-запис прес-конференції можна переглянути тут.

 

Завтра, 27 квітня, на державному рівні відбудуться урочисті заходи до Дня охорони праці. У них візьме участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, інші високопосадові особи, які вшанують пам'ять загиблих на виробництві та покладуть квіти до пам’ятного знаку у парку «Відрадний» Солом'янського району м. Києва. Також того ж дня відбудеться урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей».

 

Изображение 095

 

Изображение 137

Прес-центр ФПУ