А8

 

Офіційне відкриття п’ятирічного проекту Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» (2017-2022 роки), що реалізується в рамках Данської програми сусідства (DANEP) на 2017-2021 роки та Данської програми підтримки для України, відбулось 3 липня у столичному готелі Radisson Blue.

Проект спрямований на комплексне вирішення проблем зайнятості та ринку праці на національному та регіональному рівнях, зокрема вдосконалення механізмів управління ринком праці, розвиток професійних навиків учасників ринку праці, зміцнення соціального діалогу.

У заході взяли участь та виступили: Міністр соціальної політики України  Андрій Рева, Перший заступник Міністра соціальної політики України  Ольга Крентовська, Посол Королівства Данія в Україні Рубен Мадсен, Директор регіонального офісу МОП Хайнц Коллер, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, Генеральний директор директорату професійної освіти, Міністерство освіти і науки України Ірина Шумік, Голова КВПУ  Михайло Волинець, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, старший технічний радник проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» Джемал Ходжіч та інші. 

 

А1

 

 

Доповідачі представили цілі проекту, поінформували про стан соціальної політики та зайнятості в Україні, роль бізнесу у створенні гідних робочих місць та роль профспілок у захисті прав працівників.

 «Дуже добре і своєчасно, що МОП започаткував цей проект в Україні, зазначив заступник Голови ФПУ Олександр Шубін. - Це надзвичайно актуальна для профспілкової сторони тема».

 

А2

 

 

Представник профспілок зазначив, що гострими проблемами для України залишаються проблеми трудового потенціалу, дешевої робочої сили, масової міграції фахівців за кордон, підготовки фахівців, які вкрай необхідні економіці країни. Залишаються дуже болючими також такі проблеми, як створення гідних робочих місць, а також гідна оплата праці, надійний захист законних прав та інтересів працівників.   

Партнерам по соціальному діалогу – урядовцям, роботодавцям, профспілкам – необхідно чесно проаналізувати ситуацію з трудовим потенціалом та створенням нових робочих місць, спільно працювати над вирішенням проблем. У цьому їм має допомогти новий проект МОП.

 

А3

 

 

Ольга Крентовська підкреслила важливість зазначених проблем для нашої держави, наголосивши на необхідності вдосконалення чинних законодавчих актів, що регулюють соціально-трудові відносини.

Вона також наголосила на необхідності впровадження ефективних механізмів щодо розвитку інституцій ринку праці, усунення невідповідності попиту та пропозицій фахової підготовки і професійних навичок працівників на ринку праці України, запровадження нових підходів до ведення соціального діалогу, як на національному, так і регіональному рівнях.

А6

Сторони зазначили необхідність співпраці з зацікавленими центральними органами виконавчої влади – Міністерством освіти і науки, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерством молоді та спорту, а також з соціальними партнерами – профспілками і роботодавцями.

Проект Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» спрямований на комплексне вирішення проблем зайнятості та ринку праці на національному та регіональному рівнях, зокрема вдосконалення механізмів управління ринком праці, розвиток професійних навиків учасників ринку праці, зміцнення соціального діалогу.

 

А4

Проект передбачає три напрямки взаємодії:

  1. 1.Управління ринком праці та активна політика на ринку праці
  2. 2.Тристороннє партнерство і соціальний діалог
  3. 3.Створення сприятливих умов для сталого розвитку підприємств та підтримка підприємництва

Під час засідання було розглянуто механізм роботи проекту та відбулось обговорення проблемних питань.

Сторони обговорили низку пропозицій та актуальних питань щодо бачення подальшої реалізації цього Проекту. Представниками МОП було озвучено критерії вибору регіонів для реалізації  проекту. Зокрема, кількість безробітних, кількість безробітної молоді, кількість неактивної молоді, рівень безробіття у жінок тощо.

А5

 

 

Довідкова інформація:

Міжнародна організація праці за підтримки уряду Данії розпочинає реалізацію п'ятирічного проекту в Україні з метою покращення управління ринком праці, зменшення невідповідності професійних навичок вимогам ринку праці, сприяння підприємництву та покращенню соціального діалогу та інституційних спроможностей соціальних партнерів.

МОП розраховує надати підтримку 4 областям за допомогою концепції місцевих партнерств зайнятості (МПЗ), модернізувати 3 навчальних учбових плани професійно-технічної освіти, створити 5 нових послуг для 4 регіональних офісів Державної служби зайнятості, здійснити підготовку 7 основних та 75 місцевих тренерів з програми МОП «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес», забезпечити навчання 4500 осіб на курсах підприємницької діяльності, удосконалити інституційні спроможності соціальних партнерів для більш плідного соціального діалогу та забезпечити навчання 240 осіб технікам колективних переговорів і створити 5 платформ для ведення та укладення колективних переговорів на галузевому рівні.

Офіс Проекту

Адреса: 14 поверх, вул. Еспланадна, 8/10, 01601 Київ, Україна. Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Проведення такої діяльності сприятиме досягненню Цілі сталого розвитку (ЦСР) 8 (гідна праця та економічне зростання) та узгоджується з інструментами та політикою Європейського сусідства.

 

Прес-центр ФПУ