В7

 

Особливий характер Х Пленуму ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України, що відбувся 21 серпня, надали два важливих фактори. По-перше, це участь у заході галузевого Міністра Ігора Носалика, який відповів на численні запитання представників трудових колективів. По-друге, той факт, що напередодні - 17 серпня Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», прийнятий парламентом 13 липня 2018 року.

Нагадаємо, що Закон передбачає в Державному бюджеті України на 2018 рік бюджетні призначення за спеціальним фондом, встановлені Міністерству енергетики та вугільної промисловості України за бюджетною програмою «Підтримка впровадження ринку електричної енергії» загальним обсягом 1,4 млрд гривень на державну підтримку вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції, шляхом зміни найменування зазначеної бюджетної програми на «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції».

 

В1

 

Реалізація Закону зменшить соціальну напругу серед шахтарів, оскільки кошти цієї бюджетної програми будуть направлені в тому числі на погашення заборгованості з оплати праці зазначеній категорії осіб.

Законом також розширено джерела формування коштів для фінансування зазначеної державної програми і включено до них конфісковані кошти та кошти, отримані від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за вчинення корупційного та пов’язаного з корупцією правопорушення.

На порядку денному Пленуму ЦК було питання « Про розгляд документів V З'їзду Профспілки». В роботі Пленуму взяли участь голови первинних і територіальних організацій Профспілки, члени постійно діючих комісій ЦК Профспілки, а також народний депутат України Михайло Бондар.

На початку засідання з інформацією виступив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик. Він поінформував присутніх про стан справ із виплати заробітної плати шахтарям та погашення наявної заборгованості з неї. Міністр зазначив, що Міністерство робить все для того, що б шахтарям вчасно виплачувалася заробітна плата. Зокрема, він зупинився на законопроекті № 8362 « Про внесення змін до Закону України « Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо належного фінансового забезпечення державного сектору вугільної галузі.

 

В8

 

 

Він також проінформував про урядову нараду за участі керівництва Міністерства енергетики та вугільної промисловості та Міністерства фінансів, на якої було презентовано план реформування галузі. План  визначає першочергові дії щодо  виведення  вугледобувної галузі  із кризи та відповідає стратегічним цілям щодо зменшення імпорту та зміцнення власної енергонезалежності країни.

Водночас для реалізації  окреслених завдань щодо збільшення видобування та забезпечення ритмічної роботи галузі потрібні інвестиції у вугільну галузь. Міненерговугілля за дорученням Уряду напрацьовує реальні фінансові пропозиції для стабілізації ситуації у вугільній галузі.

Заслухавши інформацію Міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, з запитаннями до нього звернулися голови територіальних організацій Профспілки Щербань В. П., Бабіч В. М., Калістратов Ю. І., Турчин О. П., Іванішин В. Т. 

 

В2

 

В свою чергу голова Профспілки Віктор Турманов зазначив, що для збереження вугільної галузі необхідний реальний бюджет на 2019 рік  і Профспілка готова надати свої розрахунки і разом з профільним Міністерством відстоювати їх.Також профспілковий лідер у своєму виступі звернув увагу присутніх на необхідності термінового внесення в парламент України законопроекту щодо продовження мораторію на банкрутство державних вугільних підприємств.

Народний депутат України Михайло Бондар виразив свою підтримку стосовно даної законодавчої ініціативи.

В4

 

 

Стосовно головного питання порядку денного « Про розгляд документів V З'їзду Профспілки» доповів перший заступник голови Профспілки Валерій Мамченко. Він зазначив, що всі проекти напрацьованих документів були направлені в територіальні і первинні організації для ознайомлення та надання зауважень та пропозицій стосовно даних проектів документів.

Свої пропозиції та зауваження висловили: голова Дніпропетровського теркому Профспілки Сергій Юнак та голова Добропільського теркому Петро Древаль.

 

В5

 

В6

 

В результаті обговорення було прийнято рішення схвалити проекти даних документів V З'їзду Профспілки працівників вугільної промисловості України з урахуванням наданих зауважень та пропозицій голів теркомів.

 

 

 

НАША ДОВІДКА. Наразі на підконтрольній  Україні території 33 шахти. З них - лише 4 шахти працюють прибутково. За 5 місяців поточного року обсяг видобутку склав 1 852,9 тис. тонн. Це на 3,6% менше запланованого і на 7,6% менше відповідного періоду 2017 року. Разом з тим, вартість продукції зросла на понад 30,5%, порівняно з минулим роком.

 У середині липня Верховна Рада схвалила зміни до Державного бюджету і дозволила додатково виділити ще 1,4 млрд грн на потреби шахтарів, передусім в частині погашення зарплатних боргів

 

Прес-центр ФПУ