ОПЗ

 

     Центральна Рада Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України, зважаючи на складну ситуацію, яка склалася у зв’язку з тривалим простоєм ПАТ «Одеський припортовий завод», звернулась до Премєр-міністра України Володимира Гройсмана з конкретними пропозиціями щодо відновлення роботи виробничих потужностей цього підприємства, 99,54% пакету акцій якого належить державі, тому саме держава повинна створювати умови і вживати усі можливі заходи із забезпечення АТ «ОПЗ» роботою.

     «Починаючи з червня і до кінця 2018 року АТ «ОПЗ» не працювало, зупинено виробництва аміаку і карбаміду внаслідок відсутності стабільного джерела постачання основної сировини – природного газу, - зазначається у зверненні. - Через довготривалу зупинку виробничих потужностей суттєво погіршився фінансовий стан підприємства, утворився дефіцит обігових коштів, що призвело до збільшення боргу перед постачальниками. Виникла заборгованість із виплати заробітної плати працівникам, яка на кінець року становила 30,0 млн. грн. Загальна заборгованість підприємства станом на 27.12.2018 р. становила 7692,6 млн. грн.

     Для виведення АТ «ОПЗ» з кризи пропонуємо Кабінету Міністрів України прийняти рішення щодо захисту державних виробників мінеральних добрив та забезпечення аграрного сектору України якісними міндобривами вітчизняного виробництва за узгодженими цінами. Доручити АТ «Укргазвидобування» заключити договір з АТ «ОПЗ» на стабільне постачання природного газу за давальницькою схемою та визначити, хто буде реалізовувати вироблену АТ «ОПЗ» продукцію на внутрішньому ринку аграрному сектору України.

     Відповідно АТ «ОПЗ» зобов’язується переробляти природний газ на готову продукцію (мінеральні добрива, аміак), забезпечує зберігання продукції та відвантаження її споживачам. Завдяки цьому запрацюють виробничі потужності, буде виплачуватися заробітна плата працівникам та сплата обов’язкових платежів і зборів, а також появиться можливість повернутися на міжнародний ринок добрив.

     Крім цього, одним із шляхів виведення підприємства з кризи є забезпечення повернення АТ «ОПЗ» переплати з податку на прибуток  у розмірі 489,8 млн. грн., згідно з п.17.1.10, ст. 17 та ст. 43 чинного Податкового кодексу України. Ці кошти будуть спрямовані на погашення заборгованості із виплати заробітної плати, за спожиті енергоносії та сплату податкових зобов’язань.

     Зважаючи на вищевикладене з метою зниження соціальної напруги і протестних настроїв у трудовому колективі, збереження виробничих потужностей, запобігання надзвичайним екологічним та техногенним небезпечним ситуаціям, забезпечення конкурентного майбутнього заводу, недопущення зруйнування містоутворюючого та бюджетоутворюючого підприємства,  звертаємося до Вас, шановний Володимире Борисовичу, з проханням прийняти рішення щодо виводу АТ «ОПЗ» з кризової ситуації, що сприятиме запуску виробництва мінеральних добрив та дозволить підвищити інвестиційну привабливість підприємства на завершальній стадії приватизації.

            Про результат розгляду нашого звернення просимо повідомити ЦР профспілки для інформування трудового колективу ПАТ «ОПЗ».

 

Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України,

Прес-центр ФПУ