ye5is3-7r5ltpsklfxw7q6o5hdemo57f2j6ktru


Останнім часом соціальну напругу у суспільстві викликав існуючий правовий вакуум у сфері нормування споживання природного газу побутовими споживачами, які не мають приладів обліку, що був спричинений рішеннями Окружного адміністративного суду м. Києва від 30.05.2018 (справа №826/2507/18) та постановою Верховного суду України від 27.11.2018 щодо скасування постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 № 203 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників».

Це призвело до застосування газопостачальними організаціями-монополістами завищених норм споживання 1996 року, які почали виставляти рахунки споживачам, у яких відсутні лічильники, із «боргом», що нібито сформувався за період з жовтня 2014 року по жовтень 2018 року.

Федерація профспілок України взяла активну участь у виправленні зазначеної ситуації, зокрема, висловила категоричну незгоду з рішеннями, якими впроваджувались завищені норми споживання, а також спробами перекласти на населення витрати на погашення заборгованості, яка ніби то сформувалась перед операторами ринку природного газу.

30 січня 2019 року на засіданні Уряду прийнято довгоочікуване рішення щодо затвердження норм споживання природного газу побутовими споживачами у разі відсутності лічильників газу, яким знижено норму споживання газу на одну людину до 3,29 куб. м на місяць, у разі наявності плити газової та централізованого постачання гарячої води. При відсутності централізованого постачання гарячої води норма становитиме 5,39 куб. м., у разі наявності газової плити та газового водонагрівача – 10,49 куб. м.

Одночасно Уряд рекомендував ПАТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» забезпечити встановлення індивідуальних лічильників природного газу за заявами споживачів.

Профспілки підтримують справедливе рішення Уряду. Встановлені норми є обґрунтованими з соціальної та економічної точки зору, вони сприятимуть врегулюванню відносин між газопостачальниками і споживачами.

Одночасно Федерація профспілок України наголошує на тому, що кожен споживач обов’язково має звернутися із заявою щодо встановлення лічильника, що дозволить йому сплачувати лише за фактично спожитий обсяг газу та заощаджувати власні кошти.

Максимальне встановлення лічильників природного газу у споживачів дозволить збалансувати ринок природного газу, створити умови для зниження втрат в системах газопостачання, позитивно вплине на ефективне використання газу, як наслідок, сприятиме ефективності роботи газової сфери, соціальному забезпеченню її працівників.

Прес-центр ФПУ