Б

Ефективний соціально-економічний захист законних прав та інтересів працівників – один з головних пріоритетів профспілок. Але й самі профспілки потребують надійного та закріпленого на законодавчому рівні забезпечення своїх прав, як організаційних, так і майнових. Про це говорили учасники засідання Президії Федерації профспілок України, що відбулось 5 березня ц.р. Доречи, це перше засідання Президії ФПУ, яке було проведено у відновленому Будинку профспілок на майдані Незалежності в Києві.

Вів це авторитетне профспілкове зібрання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Не дивно, що в сучасних умовах зухвалого наступу на майнові права профспілок саме цим питанням було присвячено багато часу та уваги. Тому і зрозуміло, що таку жваву та зацікавлену дискусію викликало, наприклад, питання «Про законодавче врегулювання правового статусу майна профспілок».

З інформацією з цього питання виступив заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

Після обговорення Президія ФПУ ухвалила наступні рішення:

- Погодити проект Закону «Про внесення змін до статті 34 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в редакції профспілок.

- Визнати проект Закону України «Про внесення змін до дяких законів України щодо забезпечення захисту майнових прав профспілок, їх обєднань» в редакції Фонду державного майна України таким, що грубо порушує майнові права професійних спілок і ставить профспілкові організації в залежність від Кабінету Міністрів України і інших органів виконавчої влади, що суперечить основам Конвенції МОП №87 щодо свободи асоціації і автономії профспілок.

- Доручити представникам від ФПУ (Осовому Г.В., Саєнку В.В., Кондику П.М.) донести до членів робочої групи з опрацювання можливих шляхів урегулювання питань щодо майна, яке перебувало у віданні, володінні та користуванні загальносоюзних громадських обєднань (організацій) колишнього Союзу РСР та розташовано на території України державної сторони позицію Президії ФПУ.

Під час засідання було також обговорено низку актуальних та важливих питань колективно – договірного регулювання, зокрема, про внесення змін до Положення про Всеукраїнський конкурс на кращий колективний договір, організаційної роботи, зокрема, про відзначення Дня праці – 1 травня, а також щодо відзначення нагородами ФПУ.

Президія ФПУ прийняла Звернення з нагоди виборів Президента (http://fpsu.org.ua/news/61-nasha-borotba/15418-z-v-e-r-n-e-n-n-ya-prezidiji-fpu-z-nagodi-viboriv-prezidenta-ukrajini), а також розглянула низку інших важливих питань.

Прес-центр ФПУ

Б1