Изображение 1544

 

Низку злободенних питань, що стосуються кожного українця, розглянуто 3 жовтня 2019 року на засіданні Президії ФПУ у Києві.

 

Це і розмір соціальних стандартів, таких як мінімальна зарплата та прожитковий мінімум, закладених у проекті Державного бюджету України на 2020 рік, і зміни у трудовому законодавстві, що дискутуються зараз у суспільстві, а також боротьба профспілок за гідні умови праці в нашій країні.

За оцінками фахівців ФПУ, проект основного Кошторису держави на наступний рік, який зараз опрацьовується урядовцями та депутатами, не забезпечує належного соціального зростання та розвитку економіки. В ньому не враховані пропозиції профспілок, спрямовані на забезпечення достатнього рівня життя громадян, а саме – про необхідність підвищення, з урахуванням існуючих реалій, зарплат та прожиткового мінімуму, збільшення фінансування галузей освіти та охорони здоров’я, реструктуризації державних вугільних шахт, підприємств лісового господарства, належного забезпечення державних програм, зокрема, з виробництва сільськогосподарської техніки, оборонного замовлення, подальшого проведення реформ.

 

Изображение 1586

 

Через це, як зазначили у своєму рішенні члени Президії ФПУ, проект Держбюджету-2020 не відповідає не тільки вимогам чинного законодавства, а також міжнародним зобов’язанням України, а тому потребує доопрацювання.

Як повідомив заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, з позицією ФПУ щодо проекту цього документу ознайомлені народні депутати – члени Комітетів Верховної Ради України з питань соціальної політки та бюджету. Пропозиції профспілок направлено профільним Міністерствам та відомствам, а відповідним департаментам Мінфіну доручено провести робочі зустрічі з профспілками з метою обговорення соціальних параметрів Держбюжету, тому робота в цьому напрямі не припиняється.

Не менш драматично складається ситуація навколо запланованих владою змін до існуючого трудового законодавства, яке планується переписати на користь бізнесу, у значній мірі позбавивши працівників їх соціальних прав та гарантій. Профспілки рішуче виступають проти такої форми «лібералізації» трудових відносин і заявляють, що перетворення трудівників на покірних і майже німих виконавців волі роботодавця, є неприпустимим у правовій державі, якою є Україна.

 

Изображение 1598

 

Президією прийнято Заяву, де пропонується спільне напрацювання положень нового Трудового кодексу за участю органів державної влади, профспілок і роботодавців, експертів та представників громадськості, а також з врахуванням багаторічної роботи, яка вже проведена в цьому напрямі, в тому числі за участю міжнародних організацій.

Підсумовуючи дискусію з цього питання Голова ФПУ Григорій Осовий поінформував про робочі зустрічі, що відбулись у нього з лідерами об'єднань організацій роботодавців і керівництвом парламентського Комітету з питань соціальної політики, та досягнутих домовленостях щодо узгодження позицій соціальних партнерів на етапі розробки змін до нового трудового законодавства. Було вирішено делегувати представників профспілок до робочих груп, які будуть розробляти проект нового Трудового Кодексу, а також запропоновано зареєструвати у Парламенті альтернативний проект цього важливого документу.

Ми за осучаснення трудового законодавства, але не за рахунок інтересів трудової людини, - заявили члени Президії ФПУ.

 

Изображение 1585

 

Напередодні Всесвітнього дня дій за гідну працю, який щорічно відзначається 7 жовтня, ухвалено Заяву Президії ФПУ, де наголошено на консолідації профспілкового руху для обстоювання в нашій країні принципів гідної праці та європейських норм життя. Від імені майже 5 мільйонів громадян, які є членами профспілок, ФПУ закликала владу розпочати соціальний діалог на всіх рівнях.

Президією також було розглянуто інші актуальні питання профспілкового життя:

- про форми взаємодії з органами державної влади на сучасному етапі;

- про роботу з молоддю, яка у лавах профспілок складає майже третину;

- про навчання членів профспілок та ін.

 

 Изображение 1615

Изображение 1561

 

Изображение 1592

 

Прес-центр ФПУ