IMG 9616

 

26 червня в готелі «Турист» відбулось восьме засідання Ради ФПУ.

         На початку члени Ради та інші присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам'ять наших співвітчизників, загиблих у ході Антитерористичної операції у східних і південних областях України.

         Рада розглянула перше питання порядку денного «Про розширення участі профспілок та суб’єктів господарювання ФПУ у наданні гуманітарної допомоги постраждалим і біженцям з Донецької, Луганської областей та АР Крим".

             Учасники засідання відзначили позитивну роботу щодо надання допомоги зазначеним категоріям співвітчизників членськими організаціями ФПУ, які перерахували і передали кошти безпосередньо потерпілим та членам родин загиблих. Профспілкові органи на всіх рівнях активно надають потерпілим разом з державними органами послуги соціальної реабілітації. В профспілкових санаторіях проліковано 63 особи з числа постраждалих на Євромайдані, прийнято на проживання 811 евакуйованих військовослужбовців та членів їх сімей з Криму, 28 осіб із Слов’янська, прийнято на проживання 115 вимушено переселених осіб зі східних областей України та АР Крим, із них 55 дітей. Очаківським об’єднанням санаторно-курортних закладів прийнято 78 осіб військовослужбовців. Найближчим часом має бути розміщено 106 осіб зі Слов’янська, серед яких 29 дітей. На туристських об’єктах профспілок розміщено 250 вимушено переселених осіб зі східних областей України.

             Рада ФПУ доручила керівництву ФПУ утворити робочу групу з членів Ради ФПУ для координації роботи членських організацій, суб’єктів господарювання ФПУ з державними та іншими структурами щодо подальшої роботи з надання гуманітарної допомоги.

                 Під час засідання Ради ФПУ стався прикрий інцидент, коли більше 30 невідомих намагалися прорватися у зал, де проходить засідання. Застосувавши силу вони вибили вхідні двері готелю "Турист", нанесли відчутні збитки, розгромивши хол готелю. Нападники використали шумову гранату та сльозогінний газ проти міліції, яка їм перешкоджала.

                 У таких умовах Раді ФПУ розглянула питання про вибори Голови ФПУ з дотриманням усіх процедурних питань.

 

IMG 9983

 

             За підсумками відкритого голосування Головою ФПУ більшістю голосів членами Ради ФПУ обрано Осового Григорія Васильовича, який до цього виконував обов’язки Голови і тривалий період часу обіймав посаду першого заступника Голови ФПУ.

 

           Після обрання Голова ФПУ прокоментував провокацію, яка мала місце під час засідання Ради ФПУ.

          

      - На запитання «Хто хоче завдати удару по найчисельнішій громадській організації?» він, зокрема, сказав, що «Сьогодні вперше – у новітній історії ФПУ, коли нам намагалися завадити у проведенні засіданні Ради ФПУ.

Не зважаючи на ситуацію, що склалася в країні, на засідання приїхали представники з усіх регіонів – також з Луганської області, з Донецької області, - щоб обговорити найперше питання, яке ми сьогодні поставили, - чим ми можемо допомогти людям у зв’язку з подіями на Сході, яку гуманітарну допомогу профспілки на сьогодні можуть надати, і що вже зроблено у цій частині. Як наші профспілкові об’єкти, а це туристичні бази, санаторії можуть розмістити тимчасово тих людей, а інколи цілі родини з дітьми, які вимушені евакуюватися, виїхати зі східних регіонів.

І раптом під час розгляду цього важливого питання надходить інформація, що приміщення готелю «Турист», де ми проводимо наше засідання, штурмують, розриваються шумові гранати, запускається сльозоточивий газ на тих, хто хоче вирішити важливі питання для людей.

Мотивом чи підтекстом цього питання, як ми розуміємо, стало те, що я певний час виконував обов’язки голови ФПУ, зрозуміло, постало питання, чи продовжувати і надалі виконання, чи дійсно надати повноцінні повноваження Голові ФПУ.

          Отже на посаду Голови було висунуто 5 кандидатур. Добре, що всі вони були з профспілкового руху, люди, які працюють в членських організаціях Федерації. Ми сподівалися це питання вирішити достатньо нормально: демократично, надати можливість кожному претенденту оголосити своє бачення розвитку Федерації, що вкрай важливо, які зміни потрібно проводити, оскільки, ми стоїмо на порозі прийняття ще одного важливого рішення, коли провести достроково – наблизити 7 з’їзд ФПУ. І раптом такий пасаж.

 

Рад7

 

Я хочу заявити, що нікому: ні владі, ні політичним силам, ні будь-яким іншим громадським організаціям, а це обумовлено національним законодавством і міжнародним, не дозволено втручатися у діяльність будь-якої громадської організації, у т.ч. і найчисельнішої, якою сьогодні в Україні є Федерація профспілок України.

Будь-які питання мають вирішуватися виключно за статутними і регламентними нормами – демократично, відкрито, прозоро, цивілізовано. Не може бути тиску, не може бути примусу, який би хотів хтось продемонструвати. Я думаю, саме заради тиску на кандидатів, або щоб зірвати вибори і завадити легалізувати діяльність Федерації сьогодні відбувалася ця провокація».

              Після перерви Рада ФПУ розглянула низку важливих та актуальних питань, зокрема, "Про завдання профспілок щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів".Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк наголосив, що ФПУ, її членські організації за цей час пройшли три етапи боротьби за відстоювання соціальної справедливості, підвищення ефективності захисту законних прав та інтересів працівників. У той час, коли в Україні тривалий час відбувався масштабний наступ на права трудящих, профспілкам вдалось відстоювати ці права та інтереси. Другий етап – активна участь профспілок в підготовці проекту Держбюджету України на 2014 рік. Третій – профспілкові пропозиції до головного фінансового документу на 2015 рік. Адже відомо, що зараз є суттєві проблеми з дотриманням і забезпеченням законних прав і свобод громадян у соціально-трудовій сфері. Мають місце суттєві порушення щодо оплати праці. Набули масштабного поширення нелегальні зайнятість, зростає кількість порушень прав працівників на безпечні і здорові умови праці, на пільги і компенсації у зв’язку із шкідливими умовами праці тощо.

                 Рада ФПУ прийняла цю постанову за основу.

                 Рада розглянула питання "Про стратегію модернізації ФПУ, її членських організацій".

 

IMG 9610

 

                 «Сьогодні профспілки мають визначитися, що треба робити для підвищення ефективності їх дій, що головне в їх діяльності, - сказав, презентуючи проект «Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій» заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий. - А головне – це людина, її права та інтереси. Тому профспілки мають забезпечити соціальну справедливість у суспільстві. Нам треба чітко визначитися щодо цілей та завдань профспілкового руху. Серед головних пріоритетів Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій – організаційне, структурне, фінансове, інформаційне зміцнення, більш ефективне і раціональне використання профспілкового потенціалу».

                 Було вирішено взяти проект постанови з цього питання за основу з тим, щоб передати Стратегію у галузеві, регіональні та первинні профспілкові організації для вивчення, обговорення та наповнення пропозиціями. Також обговорено інші важливі питання, зокрема, про підготовку 7-го з'їзду Федерації профспілок України, про стратегію управління профспілковим майном та використання його в інтересах людини праці. Рада затвердила звіт про виконання бюджету ФПУ за 2013 рік та бюджет ФПУ на 2014 рік.

 

IMG 9751

 

        На цьому Рада ФПУ завершила свою роботу.

 

        Біографія Голови ФПУ Г.В.Осового.

    Інформаційно-аналітичний центр ФПУ