middle 752d8d3d581e2a0be35bee93000c4f14

 

Відбулося засідання президії Закарпатської обласної ради профспілок, на якому розглянуто питання про участь профспілок у заходах у зв’язку з намірами Уряду стосовно посилення економії бюджетних коштів за рахунок ліквідації соціальних гарантій населенню. Голова облпрофради Іван Король інформував членів президії, що з цього питання прийнято Заяву Федерації профспілок України.

«Уже сьогодні державні соціальні гарантії – мінімальна зарплата та мінімальна пенсія – становлять менше 80 доларів, тобто не дотягують навіть до 3 доларів на день при визначеному ООН рівні злиденності – 5 доларів, - зазначено у Заяві ФПУ. - Як одна з трьох сторін соціального діалогу на національному рівні, профспілки змушені заявити про те, що в черговий раз «антикризові» ініціативи розроблені з грубим порушенням законодавства України та Генеральної угоди, без обговорення з громадськістю та без урахування позиції профспілок.

Ми розуміємо, що країна сьогодні знаходиться у стані військового конфлікту на Сході, але перекладати увесь тягар виключно на плечі працюючого населення неприпустимо! Вирішення проблем країни не може здійснюватися лише за рахунок «витрушування кишень» звичайних працюючих (лікарів, вчителів, працівників культури та соціальної сфери, держслужбовців найнижчої ланки тощо). Більшої частини непопулярних обмежень влада могла б уникнути, змусивши поділитися надприбутками олігархів, отриманих за останні роки.

Профспілки вимагають від Уряду згадати цивілізований, європейський шлях формування державних рішень – невідкладно розпочати консультації з роботодавцями і профспілками, щоб разом проаналізувати наявні в економіці ресурси, використати альтернативні джерела наповнення бюджету, приступити до виведення з незаконного використання 4,5 мільйона нелегальних працівників, детінізації понад 200 мільярдів заробітної плати, що може дати не менше 100 мільярдів додаткових надходжень до бюджету, пенсійного та інших соціальних фондів.

На переконання профспілок, такими заходами мають стати запровадження податку на багатство, розширення об’єктів оподаткування рентною платою, збільшення податку на дивіденди, запровадження податку з валового доходу великих підприємств для забезпечення обороноздатності України, збільшення акцизів на шкідливі для здоров’я товари, застосування механізмів з протидії ухиленню від сплати податків, продаж неефективного та збиткового державного майна, декларування не тільки доходів, але й витрат.

Профспілки використають всі наявні в них права і можливості для захисту людини праці», - сказано у заяві Федерації профспілок України.

Після обговорення позиції ФПУ, в якому взяли участь голови обласних організацій профспілок бюджетної та виробничої сфери, для координації роботи профспілкових організацій області щодо проведення заходів з приводу обмеження соціальних прав громадян, гарантованих Конституцією України, створено координаційний штаб, який очолив заступник голови Закарпатської облпрофради Василь Захарець.

 

P1060323

 

На фото:

- засідання президії веде голова Закарпатської облпрофради Іван Король.

 

Фото автора

Сергій Баранчиков

завідувач відділу

організаційно – гуманітарної роботи

Закарпатської обласної ради профспілок