9451a5d5fc272af67b69a69e7fb8d7d8 XL

 

«Ми просимо Комітет по нормах Міжнародної організації праці застерегти Верховну Раду України від прийняття законопроекту, зареєстрованого групою народних депутатів 23 травня 2017 року №6489, буквально напередодні початку Міжнародної конференції праці «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірного тиску на суб'єктів господарювання, заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про працю та зайнятість населення», яким роботодавці намагаються в черговий раз протягти обмеження в проведенні державного контролю в сфері праці, а також істотно послабити санкції по відношенню до роботодавців, що порушують закон», - заявив під час виступу на засіданні Комітету по нормах Міжнародної організації праці Голова ФПУ Григорій Осовий.

Профспілковий очільник повідомив, що Федерація профспілок України, з огляду на введення в 2015 році мораторію на здійснення державного контроля у сфері праці, спільно з найбільш представницькими профспілковими об'єднаннями направила Подання на ім'я Генерального директора МБТ з вимогою зажадати від Уряду України виконувати взяті Україною міжнародні зобов’язання. Адже ситуація у сфері праці є й без того вкрай складною. Понад чотири мільйони працівників працює нелегально, без оформлення трудових відносин. Зросла заборгованість по заробітній платі, більш 100 тисячі працівників несвоєчасно отримують зароблене. За даними громадського контролю профспілок, значно зросла кількість скарг не тільки до Держпраці, але і в профспілкові органи різного рівня.

Звітуючи на засіданні Комітету, представник Уряду, держсекретар Мінсоцполітики Віктор Іванкевич поінформував про вжиті заходи, спрямовані на виправлення ситуації і усунення перешкод у діяльності Інспекції праці та посилення кадрового потенціалу відповідно до вимог Конвенцій 81 та 129. У виступах представників профспілок були підтверджені позитивні зрушення з приходом у 2016 році нового Уряду та зазначено наявні проблеми, які потребують вирішення.

Однак всі позитивні зміни можуть бути зруйновані депутатським законопроектом №6489, в якому профспілки вбачають чергову спробу протягти обмеження в проведенні державного контролю в сфері праці, а також істотно послабити санкції по відношенню до роботодавців, що порушують закон.

Однією з «новацій» законопроекту стало встановлення адміністративної відповідальності фізичних і посадових осіб за надання в органи державного нагляду (контролю) безпідставних скарг про порушення суб'єктами господарювання законодавства про працю та зайнятість населення. Це прямо суперечить Конвенції 81, згідно з якою національним законодавством може заборонятися розголошення інспектором джерела скарг на порушення законодавчих приписів.

«Зазначений законопроект, - підкреслив Голова ФПУ, - ще більше заганяє в тінь робітників, які працюють у неформальному секторі і не об'єднані в профспілки, так як вони просто будуть боятися звертатися в інспекції праці, щоб не втратити роботу. Авторам законопроекту про це добре відомо і тому вони свідомо пропонують ще більше «залякати» найманих працівників.

Більш того, вказаним законопроектом пропонується накладати на «скаржників» штрафи у розмірі від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 - 1700 грн.) На більш наполегливих «скаржників», які протягом року вже піддавалися такому адміністративному стягненню, пропонується накладати ще більший штраф - у розмірі від ста п'ятдесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (2550 - 5100 грн.).

Осовий закликав Комітет по нормах запропонувати Верховній Раді України відкликати вказаний законопроект та продовжити надання технічної допомоги щодо зміцнення потенціалу правової інспекції.

У дискусії узяли участь представники груп трудящих, роботодавців та урядів різних країн, зокрема, від імені Євросоюзу, Норвегії, Швейцарії та Грузії, яка приєдналася до них, виступив представник Мальти. Лейтмотивом усіх виступів стала ідея організаційного та фінансового зміцнення правої інспекції в Україні. На цьому фоні дисонансом прозвучав виступ представника українських підприємців, який заявив про дублювання перевірок, роботи центральної та місцевих правових інспекцій.

У наступний понеділок Комітет має прийняти висновки, беручи до уваги, зокрема, дискусію, що відбулася на засіданні Комітету по нормах.

 

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ