image12960123 87a33c5fea24ed637b2586624feb620f

 

Сотні представників працівників незабаром з’являться у наглядових радах

 

16 червня 2013 року у Парижі було офіційно оголошено про ухвалення нового трудового закону. В його основу покладено угоду, укладену 11 січня 2013 року між більшістю французьких профспілок, конфедераціями роботодавців та урядом держави. Стрижнем нового законодавства є комплексна реформа ринку праці, яка серед іншого включає нові правила для європейських виробничих рад. У майбутньому вони зможуть обирати представників працівників до складу адміністративних або наглядових рад підприємств.

Навіть з врахуванням нового закону, Франція все ще залишається далеко позаду Німеччини, де працівники представлені на паритетній основі. Незважаючи на це, ця реформа є найістотнішим розширенням права участі працівників в управлінні підприємствами в Західній Європі починаючи з 70-тих років. У майбутньому всі компанії з більш ніж 5 тисячами працівників у Франції (і/або більш ніж 10 тисячами – в усьому світі) будуть зобов’язані включити представників працівників до складу своїх адміністративних або наглядових рад з повним правом голосу. В залежності від розміру ради виділятиметься одне або два місця. Перше місце завжди надаватиметься французькій виробничій раді, а друге - Європейській виробничій раді. Як і у випадку з європейськими компаніями, це може бути представник іншої країни. Нові правила стосуються близько двохста найбільших французьких компаній.

До цього представники працівників з повним правом голосу у складі наглядових рад були лише в компаніях, де контрольний пакет акцій належав уряду, або в тих, що були приватизовані за останні роки. Якщо працівники являються акціонерами, вони також мають право на місце. До цього часу в приватному секторі представники працівників брали участь у адміністративних або наглядових радах здебільшого у функції радників.

Оскільки усі ці норми залишаться в силі, то в майбутньому нерідко чотири, шість чи навіть більше представників працівників братимуть участь у засіданнях наглядових рад, хоча і не всі з них з правом голосу.

 

Оплата праці менеджерів найвищої ланки під пильним наглядом

 

17 червня 2013 року конфедерації французьких роботодавців у співпраці з урядом країни випустили новий кодекс корпоративного управління публічними компаніями. Він став одним із найсуворіших в країнах ОЕСР, проте, не має обов’язкової юридичної сили. Моніторинг виконання кодексу здійснює урядова комісія із семи високо посадовців.

Корпоративний бізнес пішов на ці добровільні зобов'язання під загрозою прийняття урядом відповідного законодавства у противному випадку. Кодекс корпоративного управління містить і главу, присвячену участі працівників у органах корпоративного управління. Кожен представник працівників має право на навчання в майбутньому.

Один з представників працівників увійде до складу комісії з питань оплати праці, до повноважень якої входить визначення розміру заробітної плати і бонусів керівників.

 

 

Перша незначна більшість у профспілок, що підтримують проведення реформ

 

У той час як представники працівників у Франції отримують більші повноваження з огляду на нещодавні зміни, скидається на те, що у профспілках реформи практично не відбуваються. Франція залишається країною з найбільшою кількістю конкуруючих профспілок і найнижчим рівнем профспілкового членства з усіх західноєвропейських країн ЄС. 29 березня 2013 року Міністерство праці опублікувало останні статистичні дані, які використовуються для визначення прав на проведення галузевих колективних переговорів (репрезентативності). П’ять основних конфедерацій, які з 1966 року вважаються репрезентативними, на наступні чотири роки зберегли свій статус і право підпису національних колективних договорів.

Для того, щоб колективний договір набув чинності, профспілки, що є його сторонами, повинні зібрати не менше 30% голосів на виборах до виробничих рад на відповідному рівні. Для того, щоб припинити дію колективного договору, профспілки, які цього вимагають, повинні зібрати 50% голосів. Оскільки за останні три роки відбувся незначний зсув на користь поміркованих профспілок (+2%), радикальніші профспілки, а саме Загальна конфедерація праці і Форс-Уврієр, разом зібрали лише 48,8% голосів. Це означає, що вони більше не зможуть юридично оскаржувати жоден колективну угоду на національному рівні. Ця норма, стосується зокрема рамкових угод з урядом, які, наприклад, дали зелене світло новому законодавству з питань гарантій зайнятості.

 

Департамент міжнародної роботи ФПУ