IMG 20130904 145138

 

 

У Пекіні продовжує свою роботу міжнародний форум "Рівні можливості, спільний розвиток".

У другий день відбулася панельна дискусія "Мінімальні норми соціального забезпечення і відновлення економіки". Своїми думками щодо ролі соціального захисту з учасниками форуму поділилися експерти - представники МОП, МКП, Світового Банку, ВФП.

Зокрема, директор департаменту соціального захисту Всекитайської федерації профспілок Зу Жень розповів про кроки уряду Китаю у сфері соціального захисту, спрямовані на реалізацію проактивної політики зайнятості, реформування системи розподілу доходів, розширення охоплення системою соціального забезпечення та роль ВФП у сприянні реалізації громадянами можливостей зайнятості. Профспілки організовують підготовку та перепідготовку працівників, надають послуги працевлаштування, консультування з питань зайнятості, проводять кампанію з надання допомоги мігрантам.

Спеціаліст МОП Валері Шмідт зупинилася на Конвенції МОО N102 і Рекомендації МОП N202 про мінімальні норми соціального забезпечення. Вона зазначила, що за даними МОП, значна частина населення світу не охоплена соціальним захистом. Існуючі системи соціального захисту, як правило, охоплюють тих, хто працює у формальному секторі і малозабезпечених. Ті ж, хто працює у неформальному, секторі, як правило, залишаються без належного захисту. МОП закликає усі країни ввести мінімальні норми соціального захисту для всіх громадян, незалежно від характеру зайнятості, рівень яких визначатиметься, виходячи з національних особливостей. Адже соціальний захист є не тільки інструментом боротьби з бідністю, а й інвестицією в майбутнє, в людський капітал і в економічний розвиток. Мінімальні норми соціального захисту є однією з пяти ініціатив ООН з боротьби з кризою та одним із центральних елементів програми розвитку ООН після 2015 року.

Заступник генерального секретаря МКП Веллінгтон Чібебе наголосив, що сьогодні 75% населення світу не є належним чином захищені. Водночас, соціальний захист є правом людини, відповідальність за реалізацію якого лежить на урядах. МКП виступає проти передачі послуг соціального забезпечення у приватний сектор. Хоча деякі послуги можуть надаватися приватними постачальниками, в основі системи повинні бути сильні й ефективні державні установи. Чібебе підкреслив, що соціальний захист не повинен зводитися до тимчасових антикризових заходів, а має бути постійно діючою, всеохоплюючою системою, доступною для всіх. Заступник генерального секретаря МКП підтримав ідею створення Глобального фонду соціального захисту, запропоновану спеціальним доповідачем ООН

Підбиваючи підсумки форуму, Національний секретар Всекитайської федерації профспілок Джан Гуанпінь відзначив, що форум надав можливість представникам профспілок різних континентів, країн, які обрали різний шлях розвитку, обмінятися думками щодо викликів сьогодення, майбутнього профспілкового руху. Тільки через співпрацю на принципах незалежності, взаємоповаги, пошуку обєднуючих факторів профспілки зможуть посилити захист соціально-економічних прав та інтересів працівників та сприяти виведенню світової економіки на шлях збалансованого розвитку.

 

Департамент міжнародної роботи

 

IMG 20130904 161259

 

IMG 20130904 161407

 

IMG 20130904 160635