ТАРАС

 

У Каневі Черкаської області 10 жовтня відбулось розширене засіданні колегії Міністерства культури України, на якому розглянуто ряд важливих питань майбутнього 2014 року, зокрема: про Стратегію розвитку культури в Україні на найближчі роки, відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників.

Вів засідання Міністр культури Леонід Новохатько. В роботі колегії взяли участь Віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань Костянтин Грищенко, Голова комітету ВР з питань культури і духовності В’ячеслав Кириленко, Радник Президента України – Керівник Головного управління з питань гуманітарного розвитку Адміністрації Президента України Юрій Богуцький, Голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб. Профспілкову сторону представляли заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий та Голова ЦК Профспілки працівників культури Людмила Перелигіна. Загалом у роботі колегії взяли участь 60 осіб, серед яких – голови національних спілок, представники міністерств, громадських організацій та керівники з гуманітарних питань облдежадміністрацій областей України, АР Крим, міст Києв та Севастополь.

      Виступаючи на колегії, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий наголосив, що Федерація тісно співпрацює з ветеранськими організаціями України у вирішенні соціальних питань ветеранів та проведенні спільних заходів, зокрема і в підготовці відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників. Більш детально він зупинився на відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, оскільки 3 жовтня Президія Федерації прийняла відповідну постанову з цього питання та затвердила оргкомітет, адже профспілки, як і Кобзар, несуть спільну місію - захист простих людей праці.Цьогож дня у приміщенні ФПУ на Майдані Незалежності відкрито виставку-експозицію, присвячену Т.Шевченку. Крім того, з відзначення ювілею Кобзаря заплановано: проведення урочистостей у трудових колективах; шевченківські читання та конференції; виступи творчих та аматорських колективів, фотографування пам’ятників та пам’ятних знаків Т.Шевченку, встановлених у регіонах країни, туристичні походи молоді «Шляхами Кобзаря по рідній Україні», організація мистецьких оглядів-конкурсів та виставок-експозицій творів Тараса Шевченка, участь у вишиванні Рушника Кобзареві «Обнімімься брати мої, молю вас, благаю».

       «Профспілки України готові максимально співпрацювати з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, творчими спілками і громадськими організація з метою успішного проведення заходів з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка в усіх куточках країни», - підкреслив Євген Драп’ятий.

           Від Федерації профспілок України Євген Драп’ятий разом з Людмилою Перелигіною передали Національному музею книгу «Дзвіночок» з опублікуванням статті «Любов Тараса Шевченка до Вітчизни», виданої у друкарні Наукового Товариства імені Шевченка у Львові в 1896 році та «Кобзар» Української вільної академії наук, Інституту Шевченкознавства з поясненнями і примітками, видатного у м. Вінніпег, Канада 1960 року.

        Учасники засідання поклали живі квіти до пам’ятника Тарасу Шевченко у Каневі.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ