8616

 

Міністерством економічного розвитку і торгівлі України розроблено законопроект, яким передбачено скасування трудових книжок. Під час розгляду даного законопроекту на засіданні Уряду з’ясувалась непродуманість та несвоєчасність таких дій, і це у той час, коли не вирішуються більш нагальні питання в країні, такі як зростання заборгованості з заробітної плати, скорочення робочих місць, зниження реальних доходів населення, відсутність реформ у сфері економіки тощо.  

 

Голова ФПУ Григорій Осовий на урядовому засіданні висловив рішуче заперечення проти поспішного скасування трудових книжок без створення надійної інформаційної бази про трудову діяльність працівників і запропонував відкласти вирішення цього питання та провести нараду за участю профільних міністерств та профспілок, щоб остаточно визначитися щодо подальших дій. Коментуючи ситуацію він додав: складається враження, що вже вирішено всі проблеми в економіці і Міністерство економічного розвитку і торгівлі України взялося за питання, за які відповідає Міністерство соціальної політики України.

Потрібно чітко розібратися, чи буде реальна економія від скасування трудових книжок і в чому вона конкретно виражається. У разі запровадження державного електронного реєстру персональні дані працівників повинні бути надійно захищені від стороннього доступу і водночас кожний працівник повинен мати власний ключ доступу до Держреєстру, персональну електронну картку, де відображена вся інформація про його освіту, кваліфікацію, трудовий стаж, історію професійного зростання, оцінки його трудових заслуг.

Іншим важливим питанням у цій справі стає надання роботодавцями довідок про підтвердження трудового стажу на запит працівника, часто таку довідку з різних причин взяти практично неможливо. Тому потрібно внести доповнення до чинного законодавства щодо підвищення відповідальності за ці правовопорушення. Нажаль, сьогодні й трудові архіви не завжди можуть забезпечити працівникові надання таких довідок через неповні, а то і відсутні дані, лише трудова книжка залишається єдиним документом, підтверджуючим стаж працівника.

У цілому складається враження, що бажання полегшити життя бізнесу, може викликати порушення прав мільйонів працівників, зокрема, майже 3 млн. людей зайнятих у важких, шкідливих і небезпечних умовах праці. Непродумане вилучення трудових книжок з ділового обігу може викликати безлад у трудових відносинах, втрату достовірних даних. Немає бази даних – немає і підтвердження трудового стажу працівника, і людина у підсумку залишиться сам на сам зі своєю проблемою.

За останні роки до профспілкових організацій не надходило жодного звернення про скасування трудових книжок. Виникає логічне запитання: на підставі якої громадської ініціативи вноситься на розгляд Уряду таке питання? Не було проведено і попередніх консультацій з громадськими організаціями. То як можна приймати рішення, яке зачіпає інтереси більше 20 млн. працівників. Якщо ми йдемо по шляху спрощення документообігу, має бути впевненість, що вся попередня база інформації буде повністю перенесена до держреєстру.

Профспілкова сторона висловила обґрунтовані застереження, наполягаючи на повному збереженні та захисті персональних даних працівника про його трудову діяльність.

Уряд дав відповідне доручення Мінекономрозвитку і Мінсоцполітики. Вже 21 вересня проведено консультативну зустріч авторів законопроекту з експертами ФПУ, Мінсоцполітики, Пенсійного фонду України.

Під час спільної оцінки законопроекту виявлено низку неврегульованих ним проблем і знайдено рішення.

Для більш ґрунтовного обговорення перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Ковалів Ю.І. висловила готовність провести презентацію проекту більш широкій профспілковій аудиторії із запрошенням лідерів первинних профспілкових організацій, керівників кадрових служб підприємств.

До участі запрошено також представників Мінсоцполітики, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Всеукраїнської асоціації кадровиків, вчених-правознавців.

У процесі професійної дискусії очікується всебічна оцінка, передусім, соціально-правових наслідків заміни трудових книжок державним електронним реєстром, можливостей гарантування збереження прав кожного працівника на пенсійне забезпечення, соціальне страхування, соціальні пільги, особливо працюючих у важких та шкідливих умовах.

Презентацію заплановано провести 24 вересня ц.р. у Федерації профспілок України.

 

  Прес-центру ФПУ