ДИАЛ

 

Реформи в Україні гальмуються не тільки через війну на Сході країни, не тільки через корупцію, що як іржа роз’їдає економіку та соціальні відносини , але й не в останню чергу через відсутність чітких механізмів соціального діалогу. До цього додається неготовність і небажання урядової сторони будувати з соціальними партнерами ефективний і результативний діалог. На цьому факті акцентують увагу учасники дводенної міжнародної конференції «Соціальний діалог і соціальне партнерство - задля створення конкурентоспроможної економіки і забезпечення соціального миру в Україні», яка розпочала роботу в київському «Президент-готелі».

 

Вона проходить за підтримки Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

У роботі конференції беруть участь Голова ФПУ Григорій Осовий та заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

 

Відкриваючі захід, Директор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Штефан Мойзер наголосив на актуальності та важливості теми, яка обговорюється на конференції. Він казав, що такі заходи мають за мету організацію широкого та глибокого обговорення шляхів пошуку взаєморозуміння та спільних дій всіх соціальних партнерів за участю не тільки представників уряду, роботодавців і профспілок, але й науковців, експертів, фахівців у сфері праці та соціальних відносин. І підкреслив, важливість та корисність у цьому питанні міжнародного, зокрема німецького, досвіду.

Про своє бачення та свої думки з питання, що обговорюються, розповіли також заступник голови Комітету в закордонних справах німецького Бундестагу, член Парламентської асамблеї ОБСЕ Франц Тьоннес, Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Крістоф Вайль.

 

ДИАЛ2

 

Про те, як мають діяти соціальні партнери для вирішення таких гострих проблем, як забезпечення зайнятості населення та безробіття, підвищення рівня життя та соціальної захищеності громадян, про те, що вже зробили для цього власні структури і що ще належить зробити, проінформували присутніх Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова та заступник Міністра соціальної політики України Віктор Іванкевич.

Про позицію профспілок з даного питання проінформував Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

ДИАЛ1

 

«Добре, що наші міжнародні партнери, зокрема, з Німеччини, нам бажають розвитку і процвітання, що має надихати наше громадянське суспільство на працю, яку за нас ніхто не зробить, - сказав він. - Саме наші колеги з Німеччини ще на початку 90-х років, коли ми тільки ще обговорювали конфігурацію соціального діалогу і партнерства в Україні – експерти з Німеччини нам надали допомогу у вибудові системи соціального забезпечення по типу соціальної держави. І Концепція, яка була схвалена парламентом, згодом лягла в основу формування унікальної п’яти ступінчатої системи соціального страхування у нас. Ми вибудували чотири види соціального страхування, окрім медичного страхування».

Григорій Осовий підкреслив, що в Конституції України закріплений алгоритм побудови соціальної держави, але, на жаль за 25 років, зараз маємо руїни. Соціально-економічна ситуація, дійсно зараз драматична. «Це великий біль кожного громадянина нашої країни за те, що зараз відбувається, - сказав він. - Ми не розбудували соціальну і правову державу. Щодо демократичних змін – можна говорити про певне просування у перед, але один цей параметр є вкрай недостатнім для стабільності і соціального миру. З огляду на саму назву нашої конференції, я би запропонував почати з дискусії, а ми - профспілки - внесемо до неї конструктив»

 

ДИАЛ3

 

Голова ФПУ наголосив, що ми можемо мати конкуренто спроможну економіку, але бути в ній не щасливими. Бо, коли конкурентоспроможність досягається за рахунок надексплуатації робочої сили – вона не може бути прийнято суспільство, тому що воно відкидає в бездну бідності родини. Саме за цим параметром Україну за рейтингом міжнародних агенцій віднесено до найнещасливіших країн світу.

«Профспілки стовідсотково підтримують створення ринкової економіки, але із забезпеченням гідних умов праці і гідного життя, - сказав далі Григорій Осовий. - Якщо діалог буде спрямований на таку кінцеву мету, в нас не буде конфліктної ситуації серед сторін соціального діалогу. Зараз цей конфлікт є. В силу того, що зараз немає реального діалогу і результату для досягнення мети, ми знаходимось у масштабному трудовому спорі з Урядом і вперше в історії – з роботодавцями. Такого ще не було – конфлікти на два фронти. Їх розв’язання буде залежить від порозуміння сторін. Це нам конче необхідно в умовах драматичної ситуації в країні, тим більше з урахуванням фактору війни. Це дестабілізує ситуацію – не буде миру, не буде інвестицій, а це робочі місця».

 

КОНДР

 

«Ми отримали з 1 січня можливость участі у зоні вільної торгівлі, але ми як українська частина Платформи громадянського суспільства, нещодавно перебуваючи у Брюселлі і дискутуючи з членами Європейського соціально-економічного комітету, зрозуміли, що ринок колосальний – але стан української економіки, відповідність технічних регламентів наших підприємств, конкурентоспроможність товарів – не дозволить на цьому ринку працювати достатньо ефективно, - зазначив профспілковий лідер. - Тут є вина бізнесу – якщоб в ті роки, коли зростала економіка – на 5-6% на рік, були прибутки, якщо ми реінвестували їх в модернізацію власного виробництва, ми би мали на сьогодні підготовану економіку для входження на європейський ринок. Але цього не відбулось».

ДИАЛ4

 

Григорій Осовий підкреслив: «Формально у нас багато площадок для діалогу – НТСЕР, партнерство «Відкритий Уряд», Українська частина ГП, яка проводить моніторинг реалізації угоди Україна-ЄС. Але діалог в основному зводиться до вирішення окремих фрагментарних питань, що суттєво не впливає на ситуацію і самопочуття людей. Образно кажучи «мельниця молотить», а результату немає – в цьому біда нашого діалогу. За рік ми через СПО профспілок опрацювали 1700 проектів законів, постанов, але нічого на краще не змінилося, тому що центральне питання конструкції економічної, бюджетної, податкової політики лишається поза межами діалогу, тобто тих, хто створює робочі місця на ринку праці і пропонує свою робочу силу».

Більш того, за словами Голови ФПУ, «бюджет ми не обговорюємо, податки – ні і ми маємо лише прийняти прийняті закони як істину, або схилити голову і визнати, що, на жаль, так сталося». «Нас немає на площадці реформ – є Рада реформ в країні, де формується реальний діалог стосовно майбутнього розвитку України, але там немає ні представників профспілок, ні роботодавців. – додав він. - В рамках Коаліційної угоди є діалог влади з владою: там Уряд розмовляє з Парламентом – при формуванні цієї угод не чутно ні голосу представників ні трудящих, не бізнесу. Такого бути не може, якщо ми хочемо поєднати наші зусилля, щоб витягувати країну із прірви».

 

ДИАЛ6

Про позицію роботодавців з цього питання проінформував Директор департаменту розвитку трудового потенціалу та корпоративної соціальної відповідальності Федерації роботодавців України Родіон Колишко.

Після цього дискусія перейшла с загальнонаціаонльного рівня на галузевий та регіональний. Від профспілкової сторони про своє бачення ситуації розповіли голови галузевих профспілок: Профспілки працівників машинобудівної та приладобудівної промисловості – Анатолій Кубраченко, Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості – Василь Мойсюк.

 

ДИАЛ5

 

Про міжнародний та німецький досвід організації та розвитку соціального діалогу, соціальне партнерство та колективні переговори, про те, як вони можуть бути використані для збереження робочих місць і модернізації економіки та окремих галузей розповіли зарубіжні учасники конференції.

 

ДИАЛ7

 

Дискусія в рамках міжнародної конференції продовжиться 11 березня.

 

Прес-центр ФПУ