DSC 1320

 

 

Чорнобильська трагедія  своїм  чорним смертоносним крилом тридцять років тому накрила території багатьох сіл, населених пунктів північних районів  Рівненщини, примусивши покинути рідні місця сотні  сімей.  Серед ліквідаторів аварії-десятки сотень наших земляків,  які,  на жаль, не  дожили до нинішніх днів. А тисячі  її учасників,  коли йдеться про їх пільги, безпорадно розводять руками. Бо виявляється,що єдина діюча для них пільга - право називатися чорнобильцем, не отримуючи при цьому нічого з   обумовленої законами матеріальної підтримки з боку держави Про це з болем говорять більшість з них ,не розуміючи за що так з ними чинить країна, на захист якої вони поклали найдорожче - своє  здоровя.

Профспілковців Рівненщини  обурює така кричуща несправедливість. Свою позицію вони висловили у Зверненні Федерації профспілок Рівненської області у зв’язку із 30-ю річницею Чорнобильської трагедії. Чимало з членських організацій, їх первинок знайшли можливість відзначити своїх чорнобильців за їх активну життєву позицію подяками та виділенням  коштів на матеріальне заохочення. Профактивісти побували в сімях ліквідаторів, надали допомогу інвалідам, ветеранам-чорнобильцям.

Аби вшанувати пам'ять тих, чиї життя забрала Чорнобильська катастрофа, представники ФПО та її членських організацій взяли участь у  мітингу-реквієму біля пам’ятного знаку «Жертвам аварії на ЧАЕС», що у Рівному.

Розпочався мітинг молебнем  за померлими біля ікони «Чорнобильський Спас», який відслужив архиєпископ Рівненський та Острозький Іларіон. Він зазначив, що ніхто не очікував і не був готовий до біди.що сталася. Вона залишила в наших серцях і душах велику рану. А найгірше те, що люди померли і залишились скаліченими. Ми віддаємо велику шану героям, які у першу мить кинулись ліквідовувати аварію, не роздумуючи, що буде з ними потім, сказав він.

Хвилиною мовчання присутні вшанували загиблих під час ліквідації аварії. Представники обласної та міської влади, ветерани-ліквідатори, рятувальники та профспілковці поклали до пам’ятника вінки та живі квіти. Школярі запалили 30 свічок пам’яті.

Висловила співчуття українцям під час заходу і президент французької асоціації «Друзі Рівненської області» Ніколь Каденель. Вона відзначила, що хоробрі ліквідатори, які виконали свій героїчний обов’язок, подали приклад усій планеті.

Микола Шершун, голова Федерації профспілок області у своєму виступі назвав  Чорнобильську аварію та її страшні наслідки масштабною техногенною катастрофою. І підкреслив:

- При цьому було приховано той факт, що проводився експеримент швидкісного зупинення атомного реактора.

1 питання: чому саме в Україні, прямо в серці Європи;

2 питання: тодішня влада, замість того, щоб рятувати людей, кинула всі зусилля аби приховати сам факт страшної руйнівної сили, чим загубила не одну тисячу людських життів.

3 питання: чому тільки в річницю, особливо зараз, коли виповнюється 30 років з дня цієї страшної трагедії ідуть вказівки з Києва від нашої влади гідно відзначити 30-річницю Чорнобильської трагедії - це не є свято. Адже всім відомо, що велика частина території України так і залишається забрудненою, тисячі людей помирають від опромінення, багато хворіє і дуже страшно, що збільшується число хворих дітей.

Якщо союзна влада приховувала масштаби катастрофи, то теперішня – замінює правду заговорюваннями…

Микола Шершун також зазначив: «Верховна Рада України І скликання прийняла закон про соціальний захист Чорнобильців, який відповідав належному рівню захисту людей цієї категорії. Змінювалися уряди, і кожен уряд старався урізати норми цього закону. Навіть заговорили, що не така страшна радіація, як її «малюють» депутати у своїх виступах. А уряд   Арсенія Яценюка спокійно, без усяких пояснень ліквідовує всі пільги, доплати. Ось чому, я сьогодні закликаю всі громадські організації, які опікуються Чорнобильськими проблемами, об’єднатись заради спільної мети – захисту громадян цієї категорії.

Ми дамо короткий тайм-аут  уряду  Володимира Гройсмана  в надії, що він найближчим часом розв’яже всі наболілі проблеми Чорнобильців. Тим більше,що профспілки зініціювали цілий ряд законопроектів, серед яких є 31 проект, що вирішує певні проблеми чорнобильців.

Але якщо це не відбудеться, ми профспілки, разом з вами, готові до рішучих дій, аж до протестних акцій.

Так діяти нас зобов’язує пам'ять про тих, хто загинув рятуючи світ від загибелі, а також проблеми людей зранених Чорнобилем, які сьогодні ледве виживають.

Тож, шановні друзі, схилімо голову перед світлою пам’яттю тих, яких немає серед нас. Вони герої. Вічна слава героям!

Профспілковці Рівненщини взяли активну участь в усіх мітингах-реквіємах до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи, які пройшли у всіх районах та містах Рівненщини.

 

                                                                                    Тамара Стецюк,

м.Рівне

 

DSC 1354

 

DSC 1362