DSC 0008

 

27 квітня 2016 року у м.Вінниці в Будинку профспілок відбулися загальнообласні збори голів первинних профспілкових організацій з порядком денним  ”Міцна профспілка – гарантія захисту прав людини праці”.

На зібрання з усієї області з’їхалися майже 400 учасників – голів первинок, що представляють промислові підприємства різних галузей економіки, організації і заклади бюджетної сфери.

Учасники зборів поклали квіти до  меморіальної дошки колишньому Голові облпрофради, Герою Соціалістичної Праці П.М. Лук’янчикову.

Відбулося відкриття Дошки Пошани Федерації профспілок області.

У зборах взяли участь: Голова облдержадміністрації Валерій Коровій,  Голова обласної Ради Анатолій Олійник,  заступник Вінницького міського Голова Галина Якубович,  керівники ряду департаментів  ОДА та обласних управлінь, а також лідери обласних галузевих профспілок.

Настільки широкий профспілковий загал лідерів первинних профспілкових організацій зібрався вперше за останні роки. І тут варто наголосити, що профспілкове віче є вкрай необхідним, адже життя ставить настільки гострі й масштабні питання, що позиції лише вищих виборних органів недостатньо для прийняття рішень, на які очікують спілчани. Тут зібралися люди з досвідом, які представляють і зсередини знають життя трудових колективів, настрої, оцінки та прагнення робітників, інженерів, педагогів, медиків, державних службовців, селян, творчої інтелігенції.

Характеризуючи сучасну соціально-економічну ситуацію в області, Голова Федерації профспілок області Микола Колесник відзначив, що вона залишається складною. Продовжується падіння індексів виробництва більшості галузей економіки, скорочення чисельності штатних працівників, падіння реальної заробітної плати. Негативні процеси які мали місце в економіці країни, передусім девальвація гривні, неконтрольований ріст цін і тарифів, фактично знівелювали майже усі позитивні надбання у сфері оплати праці та призвели до зниження і знецінення реальних доходів працівників.

Голова Федерації профспілок області відмітив, що сьогодні потрібен справедливий розподіл суспільного продукту, результатів праці: людина має отримувати належне. Тому профспілки виступають за проведення реформи заробітної плати і підвищення зарплати не на 3-5%, а в декілька разів, щоб підвищити купівельну спроможність людей і захистити їх від бідності.

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій, голова обласної Ради Анатолій Олійник та заступник Вінницького міського голови Галина Якубович наголосили, що завданнями влади є створення належних умов для легального працевлаштування населення.

Вони повідомили  присутніх про основні напрямки діяльності обласної та міської влади щодо вирішення важливих питань регіону, пов’язаних з ремонтом доріг, вступом на контрактну службу до лав ЗСУ, з легалізацією заробітної праці, підвищенням соціальної якості життя вінничан.

Виступаючі профспілкові активісти акцентували увагу на тому, що ситуація вимагає від профспілок посилення діяльності по захисту інтересів спілчан в умовах катастрофічного падіння рівня життя. І головною зброєю для досягнення цієї мети є соціальний діалог, ефективність якого необхідно підняти в рази.

Вкрай важливо разом виробити рішення і тактику консолідованих дій як на регіональному рівні, так і на місцях, щоб зупинити руйнування виробництва, катастрофічну втрату робочих місць, падіння реальної заробітної плати, зубожіння працюючих людей.

Червоною ниткою у виступах голів первинних профспілкових організацій було питання захисту соціально-економічних прав та інтересів спілчан в умовах реформ і європейської інтеграції, а також визначення тактики дій профспілок на сучасному етапі та перспектив модернізації профспілкової діяльності.

Профспілкові активісти ділилися інформацією про реальний стан справ на місцях, у трудових колективах. Також було обговорено питання внутрішньоспілкової діяльності, відбувся обмін думками щодо посилення захисного потенціалу організацій в умовах погіршення життя спілчан.  

За результатами роботи загальнообласних зборів голів первинних профспілкових організацій було прийнято резолюцію та ухвалено звернення до трудівників області з нагоди Дня міжнародної солідарності трудящих.

В кінці зібрання Голова Федерації профспілок області Микола Колесник вручив кращим трудівникам області та профспілковим активістам Свідоцтва про занесення до Книги Трудової Слави та на Дошку Пошани Федерації профспілок області з нагоди Дня міжнародної солідарності трудящих.

 

Федерація профспілок Вінницької області

 

P1590658

 

P1590652

 

P1590591