АВИА

 

Актуальні питання розвитку галузі та завдання профспілок у підвищенні рівня та якості правозахисної роботи, удосконалення форм та методів своєї діяльності обговорили делегати Сьомого (позачергового) з’їзду Профспілки авіапрацівників України, що відбувся 26 травня у Києві. У роботі форуму взяв участь та виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

У доповіді про звіт Центрального комітету Профспілки про роботу за період з 23 грудня 2011 року по 26 травня 2016 року та про основні напрямки діяльності на 2016 – 2021 роки, з якою виступив в.о. Голови Профспілки Михайло Козич, виступах делегатів та гостей з’їзду зазначалось, що у звітному періоді Центральний комітет Профспілки і профспілкові комітети на місцях вживали заходи щодо посилення захисту конституційних прав та соціально-економічних інтересів працівників цивільної авіації, Гідрометслужби, вищих навчальних закладів та ТСО України, наполегливо працювали над виконанням завдань, визначених шостим з’їздом Профспілки і звітно-виборними конференціями (зборами) первинних профспілкових організацій.

 

АВИА1

 

         Проте революційні події 2013-2014 років, анексія Криму, воєнні дії на сході України при безпосередній участі і підтримці Росії та її агресивній економічній політиці, направленій на знищення України, а також рекомендації з безпеки польотів низки міжнародних організацій та органів ЄС – оминати Україну альтернативними маршрутами, призвели до негативних наслідків в роботі авіаційної галузі. В результаті цього у 2013-2015 роках значно зменшились обсяги пасажирських перевезень, вантажів та пошти. У продовж 2014-2015 років не працювала частина вітчизняних аеропортів, два міжнародних аеропорти у Донецьку та Луганську знищені війною, багато авіаперевізників скоротили маршрутну мережу, ряд напрямків взагалі було згорнуто. Все це спричинило не тільки погіршення господарської діяльності наших підприємств, організацій, але й породило негативні соціально-економічні наслідки захищеності працівників, та невиконання в багатьох підприємствах зобов’язань колективних договорів, Галузевої угоди. Відсутність дієвих реформ у державі, державницької кадрової політики у всіх ешелонах влади, призвели до поглиблення негативних соціальних процесів в суспільстві, девальвації гривні в три рази, підвищення цін і тарифів, заморожування розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати майже протягом двох років, урізання соціальних пільг і гарантій, занепаду вітчизняного виробництва, масштабного зростання рівня безробіття та до різкого падіння доходів працівників і їх купівельної спроможності.

 

АВИА2

 

         У цих складних умовах, підкреслювалось у доповіді та виступах, ЦК і профспілкові комітети первинних профспілкових організацій намагалися використовувати всі законні важелі впливу щодо попередження масових звільнень працівників, затримок виплати заробітної плати та ліквідації заборгованості із заробітної плати, забезпечення соціальних гарантій і пільг, здорових і безпечних умов праці, збереження соціальної стабільності в трудових колективах. Завдяки активній позиції ЦК Профспілки і профкомів, співпраці їх з роботодавцями, вдалося зберегти високий рівень охоплення працюючих колективними договорами, що сприяло підвищенню рівня їх соціальної захищеності. Центральним комітетом Профспілки здійснювався постійний контроль за виконанням зобов’язань Галузевої угоди і колективних договорів. Протягом звітного періоду Центральний комітет ініціював укладення Галузевої угоди на 2013 -2015 роки, був основним її розробником. Незважаючи на довготривалий і важкий переговорний процес, ЦК Профспілки вдалось відстояти і закріпити високі показники мінімальних соціальних гарантій на галузевому рівні з питань оплати праці, зайнятості, режиму праці і відпочинку, пільг та компенсацій, гарантій діяльності профспілкових організацій, що стало хорошою основою і підґрунтям для укладення колективних договорів в підприємствах цивільної авіації. Ціна такої роботи – сотні мільйонів гривень щорічно додаткових матеріальних вигод для працівників галузі.

 

АВИА3

        

У звітному періоді Центральний комітет регулярно розглядав на пленумах і засіданнях президії питання щодо реалізації прийнятих шостим з’їздом Профспілки «Пріоритетних напрямків у діяльності ЦК Профспілки та профспілкових комітетів на період 2012-2016 років», здійснював постійний громадський контроль за виконанням роботодавцями законодавства про працю, вживав заходи щодо усунення виявлених порушень та підвищення рівня правової і соціальної захищеності членів Профспілки.

         Делегати також говорили про те, що значна увага у звітному періоді приділялась питанням стану охорони праці на підприємствах (організаціях) ЦА, Гідрометслужби, ТСО України, створенню безпечних умов праці, профілактиці виробничого травматизму. За 2012 – 2015 роки представниками первинних профспілкових організацій, ЦК Профспілки проведено на підприємствах, організаціях 676 перевірок за додержанням роботодавцями законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці, за забезпеченням працівників належними виробничими і санітарно-побутовими умовами та засобами індивідуального захисту. За результатами перевірок надіслано роботодавцям 212 подань щодо усунення порушень законодавства про охорону праці. Принципова, правозахисна позиція ЦК Профспілки та дії первинних профорганізацій при відстоюванні інтересів потерпілих на виробництві сприяли забезпеченню їх, членів їхніх сімей, визначеними законодавством державними соціальними гарантіями.

 

АВИА4

 

         Одночасно, наголошували виступаючи, Центральний комітет Профспілки і первинні профспілкові організації не повною мірою використовували наявний потенціал для захисту прав та інтересів працівників, не завжди на практиці виявляли єдність і солідарність колективних дій. Центральному комітету, первинним профспілковим організаціям не вдалось в повній мірі реалізувати свої захисні функції, перш за все з питань збереження робочих місць та оплати праці. Вихід із Профспілки у 2013 році двох провідних членських організацій і прийняття рішення щодо значного зниження розміру відрахувань членських внесків до ЦК Профспілки, скорочення чисельності членів Профспілки, призвели до зменшення майже вдвічі дохідної частини бюджету Центрального комітету, до критичного рівня скорочення апарату ЦК та до значного звуження можливостей у його роботі. На багатьох підприємствах цивільної авіації спостерігається необґрунтоване розмежування по заробітній платі керівного складу і рядових працівників, а в організаціях Гідрометслужби і вищих навчальних закладах – особливе невдоволення працівників низьким рівнем оплати праці. Потребує невідкладного покращення організація навчання профспілкового активу, інформаційне забезпечення та висвітлення профспілкової діяльності. В переважній більшості профорганізацій навчання профспілкового активу знаходиться на вкрай низькому рівні і витрати на нього складають всього 0.2 відсотка витрат профспілкового бюджету в цілому по Профспілці, не використовуються в цьому напрямку і можливості регіональних профоб’єднань. Профспілкові видання такі як газета «Профспілкові вісті», посібник для голови профкому «Бібліотечка голови профспілкового комітету» ще не стали доступними для широкого загалу профактиву. Профспілкове навчання повинно стати одним із стратегічних і пріоритетних напрямків діяльності Профспілки. Потребує докорінної зміни ставлення до навчання та до інформаційного забезпечення нашої діяльності з боку виборних профспілкових органів та їх керівників.

 

АВИА5

 

         Сьомий (позачерговий) з’їзд Профспілки зазначив, що основним напрямком в діяльності виборних органів Профспілки є захист індивідуальних і колективних інтересів членів Профспілки на основі подальшого вдосконалення і розвитку соціального партнерства з роботодавцями, органами державної влади і місцевого самоврядування через Галузеву угоду і колективні договори.

         Перш за все роботу ЦК Профспілки та профспілкових комітетів слід направити на недопущення необґрунтованого скорочення робочих місць в процесі реструктуризації та приватизації, на захист прав працівників на своєчасне отримання заробітної плати та підвищення її рівня, на ліквідацію заборгованості із заробітної плати, здійснення дієвого громадського контролю за додержанням трудового законодавства, посилення ролі Профспілки в відомствах, здатності вести з представниками влади, роботодавцями конструктивний діалог на користь інтересів працівників.

 

АВИА11

 

         У своєму виступі на форумі Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що зараз всьому профспілковому активу треба зрозуміти одну просту, але дуже важливу річ – у сучасних складних соціально-економічних умовах профспілки повинні не тільки захищати права та інтереси працівників, але робити це активно, наполегливо, іноді шляхом боротьби. Найкращий шлях, зрозуміло, - це соціальний діалог. Але профспілки мають бути готові використовувати будь-який інструментарій зі свого арсеналу. У тому числі страйк. Але у цієї справі необхідно діяти спільними зусиллями, консолідовано – від первинок до Федерації профспілок України. На жаль, підкреслив Голова ФПУ, це не завжди виходить.

Проте, не зважаючи на ці обставини, наголосив Григорій Осовий, СПО об’єднань профспілок, ФПУ, її членські організації діяли та продовжують діяти активно та результативно. Свого часу вони вступили у Трудовий спір з Урядом та роботодавцями, вимагали негайної відставки попереднього Кабінету міністрів. Але тут, сказав він, ми маємо об’єднати свої зусилля та дії.

Голова ФПУ зазначив, що вимагаючи реформ від влади, профспілки самі мають реформуватися, модернізуватися та шукати нові шляхи та форми профспілкової роботи.

Говорячи про запропоноване Кабінетом міністрів підвищення ціни на газ і про те, які це матиме наслідки для українського населення, Горигорій Осовий проінформував, що на сьогодні вже багато профспілок виявили негативну позицію щодо оцінки рішень Уряду. Він наголосив, що це рішення було прийнято Урядом без консультацій з соціальними партнерами. За оцінками профспілок, через це тарифи та витрати населення на комунальні послуги зростуть в 1,8 – 2 рази. Підвищення цін і тарифів призведе до збільшення кількості отримувачів житлових субсидій і підвищення рівня бідності навіть серед працюючого населення. Як найбільш дієвий засіб подолання негативних наслідків від зростання цін і тарифів профспілки запропонували підвищити рівень доходів громадян.

Григорій Осовий повідомив, що наступного тижня відбудеться засідання СПО об’єднань профспілок щодо виробітки спільної профспілкової позиції та комплексу заходів з цього питання.

Голова ФПУ також проінформував про позицію ФПУ щодо проблем, пов’язаних з системою державного соціального страхування та роботою над Трудовим кодексом.

Григорій Осовий зазначив, що він впевнений: вирішити всі ці та інші проблеми соціально-економічного захисту людини праці можна тільки консолідовано, спільними зусиллями всіх профспілок – від первинок до Федерації профспілок України.

 

АВИА6

 

З’їзд визнав роботу ЦК Профспілки за період з 23 грудня 2011 року по 26 травня 2016 року задовільною, затвердив Основні напрямки діяльності Центрального комітету Профспілки авіапрацівників України на 2016-2021 роки. Він також підтримав позицію ФПУ щодо підвищення цін та тарифів.

Головою Профспілки обрано Михайла Козича. Його заступником - Олексія Шабанова.

 

АВИА8

 

 

Прес-центр ФПУ