KIR

Федерація профспілок Кіровоградської області розпочала серію засідань за круглим столам з обговорення проекту ЗУ «Про Державний бюджет на 2017  рік» із залученням профактиву різних галузей. Першими обговорювали доленосний документ разом з представниками партії «Батьківщина» освітяни. Партійці пообіцяли пропозиції обкому профспілки працівників освіти і науки донести до Верховної ради України.

Оскільки засідання проходило у ті дні, коли країна відзначала День дій за гідну працю (7 жовтня) та День боротьби з бідністю (17 жовтня), голова ФПО Максим Баланенко висловив точку зору щодо цих подій. Ці дати тісно пов’язані з Держбюджетом, у новому проекті якого і «не пахне» гідною працею та ліквідацією бідності, навпаки прірва між багатими і бідними тільки збільшується. На засіданні Президії ФПУ було прийняте звернення з нагоди цих подій. У ньому - конкретні заклики, зокрема, до Верховної ради – прийняти 4 закони у сфері оплати праці, які суттєво поліпшують фінансове забезпечення, соціальний стан працюючої людини (ці законопроекти були розроблені фахівцями ФПУ). До Президента України – підтримати профспілкові законодавчі ініціативи, спрямовані на соціальний захист працівників. До уряду і роботодавців – підвищити рівень зарплат, зокрема за рахунок зменшення ставки ЄСВ (сподівання на те, що її зниження майже удвічі спонукає роботодавців до підвищення зарплати, не збулося) та повернути працівникам заборговану зарплату і не допускати нових боргів. Профспілки знову готуються до акції протесту, оскільки вимоги попереднього всеукраїнського мітингу не були виконані.

Голова обкому профспілки працівників освіти і науки Світлана Скалько проаналізувала проект Держбюджету на наступний рік. Загалом фінансування галузі, порівняно з попередніми роками, зменшилося утричі. Не вражають загальні показники бюджету: це мінімальна зарплата і прожитковий мінімум, до чого прив’язуються інші виплати. Проектом Держбюджету з 1 січня закладено прожитковий мінімум для працездатних осіб 1600 грн, а Мінсоцполітики обрахувало цей показник – 3156 грн. Планується підвищення протягом 2017 року двічі: з 1 травня – до 1684 грн і з 1 грудня – до 1762 грн. Хіба можна назвати це підвищенням? ФПУ провела обрахунок прожиткового мінімуму і вийшла на цифру – 3454 грн. До того ж, прожитковий мінімум не переглядався 16 років. Визначені показники на сьогодні залишаються не переглянутими – в них не враховано низку життєво необхідних витрат (на освіту, медицину…).

Профспілка освітян вважає неприпустимим узаконення норм про рівень забезпечення прожиткового мінімуму. Він не відповідає іншому закону – «Про соціальні стандарти та державні соціальні гарантії». На жаль, коли формують бюджет, інші закони не враховують. Недавно підписано Генеральну угоду, але при формуванні Держбюджету її норми теж не враховані, наприклад, про скорочення грошового розриву між розміром посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС і мінімальної зарплати. Він як був 265 грн, так і залишився. Через недоплату вчителі втрачають до 740 грн у місяць, а працівники вищої школи – до 1155 грн у місяць. Базовий оклад ЄТС має бути вищий за мінімальну зарплату – і це встановив суд. Звучить багато обіцянок щодо підвищення зарплати вчителям на 30 відсотків, але у це слабо віриться. Зарплата вчителя складає лише 38,5 відсотка від передбаченої законом. Держава взяла на себе зобов’язання, а виконує їх лише на третину. Про якість освіти багато говорять, а хто відповість за те, що вчителю недоплачують зарплату, не відомо.

Зі скрипом виплачується 20-відсоткова надбавка за престижність праці. Торік цей показник склав лише близько 10 відсотків. Винагорода за сумлінну працю, яка повинна здійснюватися раз у рік, складає 16 відсотків. Так цінують роботу вчителя. Не може втішати освітня субвенція – цьогоріч вона закладена менша, ніж у попередньому році і до кінця року навчальним закладам області не вистачає 81 млн.грн.

Як зазначила Світлана Скалько, керівники профорганів повинні відслідковувати формування бюджетів різних рівнів і контролювати, щоб в них були закладені передбачені надбавки і виплати.

Марія Іванова,
м.Кіровоград