77

 

 

В системі культури в розпалі робота щодо переведення керівників установ, художньо-артистичного персоналу з безстрокового договору на строковий, або як прийнято говорити на контракт. На даний час за цією системою переприйнято, практично, всіх директорів обласних установ, і вже завершується конкурсний добір на посади керівників районної ланки. Це викликано тим, що Верховна Рада прийняла Закон України, а Президент його підписав за № 955- VIII 28 січня 2016 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури».

Закон суперечний і викликав неоднозначну реакцію в культурно-мистецькому середовищі, тому ще на самому його початку профспілка культури не погоджувала даний проект, тому що він суперечить 22 статті Конституції України і іншим законодавчим актам, скажімо Законам України «Про працю», «Про місцеве самоврядування» і іншим. Та й у Верховній Раді він проходив дуже складно і був проголосований лише за пʼятої повторної спроби.

Контракт в культурній галузі, явище для багатьох нове, тому допускаються помилки. Щоб зменшити їх ризики, навчити людей, як правильно організувати конкурсний добір – було завданням і головною метою навчання голів первинних профспілкових організацій клубної системи. Чому саме клубної?. Тому, що якраз підійшли до етапу переводу на контракт директорів сільських Будинків культури, завідуючих клубами, художніх керівників творчих колективів. Керівництво обласної організації профспілки продумало напрям семінару з основних питань цієї новітньої реформи і по них організувало дискусію.

А ще зверталась увага на дію первинних профспілкових організацій в умовах децентралізації. До обговорення цих важливих тем долучилось чимало присутніх. Висловлювались різні міркування з цього приводу тому, що в кожному регіоні є свої особливості обʼєднання громад. Своє бачення розвитку подій висловили голови Радивилівської районної організації профспілки працівників культури Людмила Войтишина, Рівненської районної організації Олена Ткач, Гощанської – Юлія Кравчук, представників з наших первинок Тетяни Соботюк з Корця, Людмили Грицюк з Костополя, Наталії Стребчук з Дубно, Катерини Приймачук з Рівного і інші.

У ході дискусії не вироблено єдиного рецепту впливу на ситуацію, але дійшли до висновку постійного моніторингу даної проблеми, блискавичного обміну думками, досвідом з тим, аби не внести розкол в профспілкову основу, тобто первинок, не втратити кадри фахівців культури і зберегти майно. І ще одна важлива думка, яка визріла на цьому навчанні – це єднання профспілковців, тому що в єдності наша сила. Розщеплення профспілок по окремих громадах несе загрозу до послаблення профспілкового руху, а це, в свою чергу, може призвести до значного погіршення умов соціального захисту працівників.

 

 

Петро ДАВИДЮК,

голова Рівненської обласної організації

Профспілки працівників культури України

 

78