IMG 2172

На засіданні президії Ради профспілок Івано-Франківської області, яке відбулося 30 січня 2017 року, висловлено стурбованість ситуацією, яка склалася в трудових колективах навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації. Це зумовлено тим, що згідно Закону України «Про вищу освіту» майже два роки статус коледжів і технікумів залишається невизначеним на законодавчому рівні. Термін прийому абітурієнтів для здобуття кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» закінчився в 2016 році, що призведе до втрати підготовки середньої ланки фахівців народного господарства та скорочення освітніх працівників, аж до ліквідації названих навчальних закладів.

З цього приводу президія Ради профспілок області направила звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів України з пропозицією вжити невідкладних заходів щодо розгляду на пленарному засіданні парламенту даної ситуації та законодавчо вирішити статус навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, виходячи з потреб суспільства та інтересів держави.

На засіданні президії РПО також розглянуто питання, що стосується оплати праці педагогічних працівників. Постановою Уряду України від 14 грудня 2016 року «Про внесення зміни у додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298» передбачено підвищити на 2 тарифні розряди посадові оклади і ставки заробітної плати всім педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти.

Проте даною постановою передбачено різні терміни підвищення тарифних розрядів поточних працівників залежно від навчальних закладів і джерел їх фінансування. Так, з 1 січня поточного року підвищуються посадові оклади та ставки заробітної плати лише тим працівникам навчальних закладів, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Працівникам інших типів навчальних закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів (дошкільних, позашкільних навчальних закладів та закладів профтехосвіти), таке підвищення в оплаті праці передбачено лише з 1 вересня 2017 року.

Органам місцевого самоврядування надано право приймати рішення про підвищення посадових окладів педагогічним працівникам закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів, і до 1 вересня 2017 року.

Президія РПО направила звернення голові Івано-Франківської обласної ради Сичу О. М. та керівникам депутатських фракцій, в якому просить включити до порядку денного чергової сесії облради проект рішення про підвищення на 2 тарифні розряди посадових окладів та ставок заробітної плати з 1 січня 2017 р. і тим категоріям педагогічних працівників, які фінансуються з обласного бюджету.

на фото - засідання Ради ФПО

Тарас Гросевич,

редактор газети профспілок Івано-Франківської області «Єдність»