_2.02.17_002.jpg

Миколаївською облпрофрадою проведено семінар профактиву на тему: «Нове в законодавстві з питань оплати праці у 2017 році». Учасниками заняття стали представники обласних галузевих та первинних профспілкових організацій. У семінарі взяли участь представники соціальних партнерів: Наталія Калінська, начальник управління праці і зайнятості департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної державної адміністрації; Ганна Марченко, головний державний інспектор відділу додержання законодавства про працю, зайнятість та інших правових актів управління Держпраці в Миколаївській області; Оксана Євченко, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області.

IMG_зал.jpg

Семінар відкрив голова облпрофради Юрій Толмачов, який зазначив те, що протягом грудня 2016 року Верховною Радою України прийнято низку законодавчих актів, що призвели до суттєвих змін у сфері оплати праці. А саме: Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» № 1774-VIII від 06.12.2016 (далі – ЗУ № 1774-VIII) та Закон України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» №1801-VIII від 21.12.2016, якими змінено суть та структуру мінімальної заробітної плати та встановлено мінімальну заробітну плату у розмірі 3200грн. Крім того, прикінцевими положеннями ЗУ №1774-VIII зобов’язано соціальних партнерів у тримісячний термін привести норми колективних договорів і угод у відповідність до чинного законодавства. Голова облпрофради підкреслив, що це втручання державних органів у переговорний процес та реалізацію зобов’язань Сторонами колективних переговорів, що порушує Конвенцією МОП 1949p. № 98 про право на організацію і на ведення колективних переговорів та Конвенцією МОП 1981p. № 154 про сприяння колективним переговорам.

IMG_Наталія_Калінська.jpg

Наталія Калінська зазначила, що ЗУ №1774-VIII змінено суть та структуру мінімальної заробітної плати. Відтепер, мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Тепер до мінімальної зарплати можуть включатися доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати, за винятком доплат за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

IMG_Ганна_Марченко.jpg

Ганна Марченко наголосила, що, у зв’язку із набуттям чинності ЗУ № 1774-VIII, починаючи з 01.01.2017 статтею 265 КЗпП, запроваджені фінансові санкції стосовно юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (9600 грн.).

У разі, якщо недопущення до перевірки з питань допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків розмір штрафу складе 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (320 000 грн.).

Крім того, у зв’язку із встановленням розміру мінімальної заробітної плати на рівні 3200 гривень Законом України „Про державний бюджет на 2017 рік“ значно збільшені розміри штрафних санкцій за порушення законодавства про працю, передбачені статтею 265 КЗпП.

Так,  у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків розмір штрафної санкції складатиме 96 000 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

За порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі розмір штрафу складатиме 9600 грн.

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тягне за собою штраф у розмірі 32 000 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

З 1 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 3 листопада 2016 року № 1728-VIII, яким до 31 грудня 2017 року встановлено мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Але відповідно до статті 6 цього Закону його дія не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) Державною службою України з питань праці та її територіальними органами. Отже, у 2017 році Держпраці та її територіальні органи без обмежень здійснюватимуть інспекційні перевірки додержання роботодавцями законодавства про працю та охорону праці. Виступаюча зазначила, що при перевірці інспектор Держпраці має пред'явити посвідчення та надати копію направлення на перевірку, де має бути зазначена дата початку і кінця перевірки. Крім того з 2017 року інспектор Держпраці може здійснювати аудіо та відео запис перевірки.

_2.02.17_026.jpg

Любов Онищенко, заступник голови облпрофради, наголосила, що з 1 січня 2017 року показник мінімальної заробітної плати не застосовується як розрахункова величина у колективних договорах. Крім того, скасовано поняття оплати за просту некваліфіковану працю. Таким чином, питання співвідношення оплати за некваліфіковану та кваліфіковану працю перенесено у площину колективно-договірних відносин.

IMG_Оксана__Євченко.jpg

Оксана Євченко підкреслила, що однією з підстав для ініціювання колективних трудових спорів є: не внесення змін до колективного договору; невиконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; невиконання вимог законодавства про працю та ін.

Жвава дискусія та чимало запитань свідчать про актуальність та зацікавленість в предметі обговорення постійно діючого семінару облпрофради. Профспілковий актив висловлює вдячність соціальним партнерам за участь в організації заходу.

Відділ Миколаївської облпрофради з соціально-економічних питань