DSC 3137

 

 

Фактично, після впровадження цієї реформи, в Україні з’явиться нова форма державного управлінням. Суть її у відході від центрального управління, себто, більше владних повноважень передається на місця – у громади.

У нас, на Рівненщині, теж створюються територіальні об’єднані громади з центром в одному з об’єднаних у громаду сіл, обираються лідери – професіонали, знані на місцях люди, які мають авторитет господарників, хороших організаторів та управлінців. Нині створено вже 18 таких громад. У майбутньому буде створено ще 27.

Час вимагає змін. На його вимогу, під зміни варто підлаштовуватися усім хто працює в громадах. Новий для країни процес об’єднання громад зачіпає інтереси багатьох сторін – представників виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, мешканців. Назріла необхідність у зміні підходів до роботи з громадами і в профспілках. Одним із головних пріоритетів діяльності Федерації профспілок області, в умовах децентралізації влади та створення об’єднаних територіальних громад, є збереження цілісності та єдності галузевих організаційних ланок профспілок, їх організаційної структури, недопущення необгрунтованої ліквідації первинних профспілкових організацій у процесі оптимізації мережі закладів ЖКГ, бюджетної сфери, АПК тощо.

З цією метою було запроваджено механізм об’єднання первинних профспілкових організацій громад в координаційну раду, голова якої буде співпрацювати з президією Федерації профспілок області.

 

Протягом декількох місяців профспілковці працювали в новостворених територіальних громадах, з керівниками громад та головами первинок, адже на Президії ФПО було вирішено галузевий принцип формування профорганізацій зберегти, створювалися нові первинні профорганізації, обиралися лідери цих первинок та обговорювалися можливі кандидатури на обрання голів координаційних рад.

Паралельно готувались і Угоди про співпрацю між Федерацією профспілок області та сільськими радами (об’єднаними територіальними громадами). Забігаючи на перед скажу, що такі Угоди  були підписані між Миляцькою та Висоцькою сільськими радами 07 лютого 2017 року під час відвідин цих громад Президією Федерації профспілок області, спеціалістами апарату ФПО. У громади в цей день завітав і голова Дубровицької райради Микола Кухарець, соціальних партнерів представляла начальник управління освіти, молоді та спорту району Ніна Стасюк, профспілковий актив району.

Отож, вперше в Україні подібна співпраця була документально засвідчена. Свої підписи під Угодами поставили голова Федерації профспілок області Микола Шершун та голова Миляцької громади Федір Хлебович та Висоцької – Людмила Гура (див. на фото).

На думку голова ФПО Миколи Шершуна, такі виїзди в громади, коли йде відверта розмова між присутніми неформальній обстановці, коли, у форматі запитання-відповіді, можна багато про що поговорити і вирішити варті уваги, і профспілковці будуть і надалі впроваджувати їх у практику своєї роботи.

Також, під час відвідин Миляцького ЦНАПу, увага, першого в Україні серед сільських громад, Микола Шершун, зазначив:

-   Надзвичайно приємно бачити не байдужих людей, які мають прогресивні погляди у всьому, мають план роботи і план втілення задуманого в життя. Микола Харитонович висловив сподівання, що тепер профспілки разом з сільськими громадами відкриють нову сторінку у співпраці, і Закон «Про соціальний діалог» запрацює на повну силу.

Очільники громад, у свою чергу, запевнили профспілковців, що добрі починання вони завжди підтримають.

Федір Хлебович, прогресивний сільський голова-новатор Миляцької громади, (громада під його управлінням була відібрана проектом ЄС/ПРООН МРГ «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» щодо створення ЦНАП та покращення умов центрів надання адміністративних послуг), зазначив, що будь яка співпраця на користь там, де люди вміють чути один одного, і вміють розмовляти мовою компромісу.

Людмила Гура, голова Висоцької громади, нарікала на недостатність досвіду, у порівнянні з Федором Хлебовичем, однак вона теж висловила своє бачення, як зробити життя земляків кращим, і наміри до співпраці з профспілками вона теж підтримала.

Для координації роботи первинних профспілкових організацій, членів профспілок та для представлення їх інтересів в органах об’єднаних територіальних громадах було створено Координаційну раду та обрано голів. У Милячах нею стала представниця освітянської Профспілки – Тетяна Малош, у Висоцьку – представник від профспілки культури – Григорій Яцута. Новообрані голови співпрацюватимуть з Федерацією профспілок та представлятимуть інтереси профспілкових організацій в органах державної влади.

Отож, добрий початок вже є. Робота в територіальних громадах триватиме і надалі.

 

Жанна АРСЕНІЧЕВА,

м.Рівне

 

DSC 3150

 

DSC 3182