DSC 3237

 

Протягом 15-16 лютого у Федерації профспілок Рівненщини працювала постійна комісія Федерації профспілок України з питань організаційної роботи та розвитку профспілкового руху. Члени цієї комісії – профспілкові діячі, представники різних областей України, голови центральних комітетів та обласних галузевих профоб’єднань. Більшість з них у нашому краї вперше. До слова, подія ця знакова, адже засідання такої комісії в нас в області ще не відбувалися.

Рівненщину, як географічний майданчик для її проведення, обрали не випадково. Напрацювання профактиву нашої області з питань децентралізації та співпраця з депутатами, яка триває вже не перший рік, - це позитивний досвід, який може бути прийнятий до наслідування.

В перший пленарний день, під час засідання члени комісії розмірковували, якою ж має бути діяльність профспілкових організацій в умовах децентралізації влади та утворення об’єднаних територіальних громад. В ході дискусій з висловленням власних поглядів з обговорюваних питань, народилася консолідована думка, викладена в Рекомендаціях щодо особливостей діяльності в умовах децентралізації влади та створення об’єднаних територіальних громад, які будуть подані на розгляд Президії та Ради ФПУ.

Засідання Постійної комісії ради ФПУ вів її голова, очільник Профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України Василь Дудник. Докладно про хід реалізації реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, яка передбачає передачу значної кількості повноважень та ресурсів на рівень територіальних громад, і дії профспілок в цих умовах інформував присутніх заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий. В обговоренні виступили Віталій Дубіль, голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, Роман Дацько, голова Об’єднання профспілок Львівщини, Людмила Валевська, голова Дніпропетровської обласної організації профспілки охорони здоров’я, Руслан Сивий, директор Центру розвитку місцевого самоврядування в Рівненській області.

Накопиченим досвідом утворення нових профспілкових організацій у новостворених громадах Рівненщини поділилась з присутніми заступник голови ФПО Марія Рожко. «На сьогодні, зазначила вона, основне своє завдання ФПО вбачає у турботі про кожного члена профспілки збереженні цілісності та єдності галузевих організаційних ланок профспілки, недопущення необґрунтованої ліквідації первинних профспілкових організацій у процесі оптимізації мережі закладів ЖКГ, бюджетної сфери. АПК. Через те,що в ОТГ зберігається галузевий принцип формування первинних профспілкових організацій

Президія ФПО прийняла Положення про створення координаційної ради представників профспілкових організацій об’єднаної територіальної громади. Такі координаційні ради вже створені в трьох ОТГ, обрані їх голови, роботу яких координує Федерація профспілок області. Отже профспілки в ОТГ області будуть зміцнені у своїй організаційній побудові і по вертикалі, і по горизонталі, що забезпечить внутріспілкову дисципліну і цілісність структури профспілок», - наголосила Марія Рожко.

 

   Схвалено досвід роботи Федерації профспілок Рівненської області щодо співпраці з депутатами всіх рівнів. Цей накопичений досвід представив у своєму виступі на засіданні комісії голова Федерації профспілок Рівненщини Микола Шершун. Він, зокрема, зазначив: «До ВР України пройшли 6 кандидатів, яких підтримувала ФПО та її членські організації (з усіма депутатами підписана Угода про співпрацю), в Рівненській обласній раді ФПО співпрацює з 31 депутатом, серед яких 16 – з охорони здоров’я, 7 - з лісового господарства, 2-з освіти, 5 з –і нновація, 1- з держустанов. В районних радах ФПО співпрацює з 506 депутатами. В міських та селищних радах з 284 депутатами.Усільських радах- з 2345 депутатами.

- Співпраця ФПО і депутатського корпусу охоплює практично всі аспекти діяльності профспілчан області. Федерація профспілок області насамперед працює над виконанням зобов’язань, взятих у Територіальній угоді з соціально-економічних питань на 2015-2017 роки.І в цій своїй діяльності відчуває ,що це вірний шлях взаємодії представників законодавчої гілки влади і профспілок ,для яких найважливішим є дієвий захист кожної працюючої людини А для його досягнення треба діяти спільно і   рухатись в одному напрямі.

Другого дня комісія продовжила свою роботу. Профспілковці завітали в Бугринську Територіальну об’єднану громаду, де на місці познайомилися з роботою громади. (Відео-репортаж).

Про перші перемоги та труднощі в роботі громади та про співпрацю з профспілками області гості з ФПУ почули з перших вуст. Голова громади Сергій Костянтинович Пилипчук, молодий, прогресивний керівник розповідав про місцеві щоденні справи та турботи. Він не цурається роботи, створив надійну команду однодумців, які хочуть і можуть працювати на благо громади. «Як щось не знаю – запитаю, - каже голова, - як починали працювати було, скажімо, незрозуміло як правильно внести записи в трудові книжки про переведення на роботу в громаду для тих же вчителів, стукали у всі двері, прагнули все зробити вірно». Розповів голова і про тісну співпрацю з профспілками, подякував за допомогу Федерації профспілок Рівненщини, головам галузевих обкомів, які працювали в громаді, допомагали порадами і справами. «Нам пояснювали, що профспілки - це не лише подарунки, це і соціальний захист, і юридична допомога, захист від свавілля керівників тощо. Зібрали загальні збори, розповіли про це людям, адже прагнемо все робити прозоро. Дійшли згоди і у фінансових питаннях.»

Отож, в Бугринській ОТГ є профспілкові первинки різних галузей, які об’єднані координаційною радою, голову якої, до слова, обрали тут же, під час візиту до Бугрина, за участі широкого загалу профспілковців з усієї України, рішення це підтримали спільно. Головою Координаційної ради в цій громаді став представник профспілки держустанов. Як доказ порозуміння між громадою та профспілками у Бугрині, була підписана Угода про співпрацю між Федерацією профспілок області і Бугринською ОТГ (на фото).

Після відвідин Бугринської громади члени комісії зустрічалися з профактивом міста Острог. Зустріч ця відбулася в стінах Острозької академії. Перед гостями виступив ректор Академії Ігор Пасічник, який розповів про історію Острозької академії, про її відродження та шлях становлення вже оновленого закладу, про його здобутки. Відбулася і презентація Дансько-українського проекту, що розпочався у 2015 році та триватиме до грудня 2017 року. Для участі у цьому проекті членськими організаціями було делеговано 60 представників з усіх галузей та регіонів України.

Про сам проект, його цілі і завдання розповів Віталій Дубіль, член Керівного комітету ФПУ, голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок. Своїми враження від участі у проекті поділилася Ірина Рибак, член першої групи проекту, голова первинної профспілкової організації працівників Соснівського лісового господарства. На її думку реалізація дансько-українського проекту «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні» у реаліях сьогодення є неабияк актуальною.

По завершенню офіційної частини візиту гості Рівненщини познайомилися з величним містом Острог, ознайомилися з відомим на всю Європу університетом «Острозька академія», поспілкувалися зі студентством та керівництвом закладу.

 

IMG 8139

 

IMG 8152

 

 

IMG 8159

 

Інформаційно-аналітичний центр

Федерації профспілок Рівненської області