qTQyrVbkiX0

 

 

Співпраця профспілкових організацій та Державної служби з питань праці України – запорука успіху у спільній діяльності. Про це йшлося на нараді з питань організації роботи спеціальних комісій при проведенні розслідувань нещасних випадків, професійних захворювань та стану охорони праці на підприємствах області, яка відбулася 6 березня.

У нараді взяли участь Голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко, начальник Управління Держпраці у Черкаській області Олена Лазарєва, завідувач сектору розслідування, аналізу, обліку аварій і виробничого травматизму та інспектування Управління Ірина Павленко, технічний інспектор праці Сергій Калюжний, керівники галузевих профоб’єднань профспілок, інші посадові особи.

Голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко закликав до запровадження європейського досвіду, застосування інноваційних підходів у розумінні профілактики і запобігання нещасним випадкам. Він зазначив, що у сучасних умовах ефективним заходом попередження виробничого травматизму мають стати превентивні заходи.

Олена Лазарєва у доповіді звернула увагу на основні проблемні питання в сфері охорони праці на підприємствах області. Одне з таких питань – встановлення відповідальності роботодавця та робітника за забезпечення та гарантування безпеки праці. Начальник Управління Держпраці у Черкаській області закликала покращити взаємне інформування сторін про випадки порушення трудового законодавства, приділити достатню увагу аналізу причин найбільш характерних порушень законодавства про працю.

Завідувач сектору розслідування, аналізу, обліку аварій і виробничого травматизму та інспектування Управління Ірина Павленко детальніше зупинилася на розслідуванні трьох нещасних випадків, які сталися:

- 21 вересня 2016 року з електромонтером КЗ «Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер»;

- 25 січня 2017 року з сестрою медичною загальної практики – сімейної медицини КНП «Четвертий Черкаський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»;

- 28 січня 2017 року з водієм ТОВ «Агро – Старт».

Фахівець закликала голів галузевих профоб’єднань Федерації профспілок Черкаської області до активної участі у роботі комісій та забезпечити належну співпрацю, об’єктивний підхід при розслідуванні нещасних випадків.

Сергій Калюжний звернув увагу на недостатній рівень підготовленості представників профспілкових комітетів первинної ланки та необхідність проведення навчання з цих питань.

 

Федерація профспілок Черкаської області