21

У Черкасах виникли серйозні проблеми на ПАТ «Азот» ( 4 тис. працівників) та ПАТ «Черкасиобленерго» (3750 працівників).

Біди хімічного підприємства протягом останніх років на слуху ( висока ціна основного компонента виробництва – природного газу), але керівництву вдавалося знаходити можливості триматися на плаву – виробляти добрива, виплачувати за черкаськими мірками досить високу заробітну плату, допомагати місту ( палац культури, очисні споруди, тролейбуси), вести соціальний діалог з профспілкою.

Проблеми ПАТ «Черкасиобленерго» проявлялися в зміні керівництва, спробах рейдерських захватів підприємства невідомими групами людей.

Але в останні місяці рівень соціальної напруги в обох колективах наростав.

Не зрозуміла протягом 2015-2016 років політика держави відтермінування підвищення пошлин на ввезення мінеральних добрив, в т.ч. з Росії (останній раз до липня 2017 року) привела до неможливості українським хімікам конкурувати з імпортними дешевшими мінеральними добривами.

Підприємства вимушені закривати виробництва, з’явилась заборгованість з виплати заробітної плати, кваліфіковані фахівці звільняються.

У березні крім підвищення вартості природного газу раптово знизили його подачу для підприємства, що могло привести до техногенної аварії.

Сьогодні ПАТ «Азот» фінансово не в стані розрахуватися за спожиту електроенергію з енергетиками. Сума боргу значно перевищує суму, необхідну для виплати заробітної плати працівникам ПАТ «Черкасиобленерго».

Профспілками проблеми обох підприємств озвучені Уряду – 24.02.2017 року на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради, 21.03.2017 року – на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Відповідь одна – це відносини приватних суб’єктів господарювання, вирішуйте питання на місцевому рівні. Була надія на розмову з Прем’єр-міністром під час відвідування Черкащини.

Профспілкові комітети структурних підрозділів ПАТ «Черкасиобленерго» вступили в колективні трудові спори з роботодавцем та готуються до проведення страйків. На «Азоті» кваліфіковані працівники звільняються та працевлаштовуються на хімічних підприємствах Казахстану, Росії, Польщі. Виникає питання – хто в Україні господар і як так сталося що стратегічні об’єкти економіки стали інструментом олігархічних розборок?

Федерація профспілок Черкаської області