DSC 3847

 

 

Організація літнього дитячого оздоровлення – постійно на контролі Федерації профспілок Рівненської області, адже це одна з передумов забезпечення здоров’я підростаючого покоління, реальна  можливість змістовно і з користю провести літні канікули для більшості школярів.

Тож незважаючи на відсутність відшкодування вартості путівок через Фонд соціального страхування з ТВП і у минулому році вдалося збільшити кількість дітей, які побували у позаміських дитячих оздоровницях. Про те, які перспективи літнього дитячого оздоровлення цього  року, йшлося на розширеному засіданні президії ФПО за участі членів координаційної ради ФПО з питань оздоровлення, керівників ДСОК, соціальних партнерів від владних структур. Вів засідання голова ФПО Микола Шершун.

Виступаючи з доповіддю «Про завдання ФПО, її членських організацій щодо оздоровлення дітей та підлітків влітку 2017 року» заступник голови ФПО Марія Рожко, яка опікується дитячим оздоровленням, назвала такі цифри і факти:

- Завдяки результативній роботі ФПО та членських організацій, профспілками було оздоровлено  в стаціонарних дитячих оздоровчих закладах в 2016 р. 3510 дітей. (У 2015 р.  – 2662  дитини).

З них 1058 дітей відпочивали за межами власного регіону, що на 253 дитини більше ніж у 2015 р.

Кількість коштів залучених на організацію оздоровлення та відпочинку дітей, за організаційною та фінансовою участю членських організацій ФПО становить  8485.4 тис. грн.

З  них, профспілкові структури залучили з бюджетів профспілок - 4582,0 тис.грн. що становить 54 % від загальної вартості дитячої путівки.   

Нинішній ж рік – інноваційний, адже, влітку 2017 буде впроваджено новий порядок оздоровлення дітей,  який 21 березня був  розглянутий  на засіданні обласної координаційної ради з питань організації і проведення відпочинку та оздоровлення дітей області при ОДА.

Суть інновації у запровадженні  принципу  викупу путівок за дольовою участю держави, адміністрацій підприємств і організацій, їх профкомів та батьків, який успішно  практикували профспілки, зокрема галузі освіти області,  був схвалений   Рівненською  ОДА, підтриманий  депутатами обласної ради. Визначений механізм надання грошової допомоги для компенсації вартості путівок на оздоровлення дітей через безготівкове перерахування дитячим закладам оздоровлення значно полегшить фінансову сторону цієї  важливої справи.

В області запроваджують два види отримання грошової допомоги.

Перша – це повна компенсація вартості путівки. Вона надаватиметься для оздоровлення дітей із числа сиріт, інвалідів, багатодітних та малозабезпечених сімей. Норма розповсюджуватиметься і на дітей, один з батьків яких загинув у зоні АТО або під час Майдану.

Інша грошова допомога передбачає часткову компенсацію вартості путівки. Вона складатиметься з 2-х прожиткових мінімумів, а це – близько 3,5 тисяч гривень. Допомога надаватиметься на оздоровлення дітей із категорії переселенців, чорнобильців, талановитих та обдарованих, а також тих, хто стоїть на диспансерному обліку. Решту коштів доплачуватимуть або самі батьки, або профспілки та підприємства.

Загалом на оздоровчу кампанію 2017 з обласного бюджету виділено понад 6 мільйонів гривень. Тим часом райони, міста та об’єднані громади також готуються до  неї. Зокрема, на відпочинок дітей у Рівному виділили понад 4,5 мільйонів гривень, а у Вараші та Дубно – більш, як по півмільйона. Особливо болісною проблема оздоровлення є для працівників бюджетних установ та організацій, які мають невисоку заробітну плату, а роботодавець не в змозі їм допомогти в оплаті дитячої путівки, бо бюджети цих установ не передбачають коштів, які можна було б спрямувати на дитяче оздоровлення. Тому це питання може бути вирішено через  колдоговір, як це мало би бути за законодавством.

В цьому і є наше першочергове  завдання, домогтись, щоб у бюджетній сфері та об’єднаних територіальних громадах появились кошти передбачені для оздоровлення дітей

Ми  в профспілках високо цінуємо співпрацю з владними структурами в організації дитячого оздоровлення в області і впевнені, що, об’єднавши зусилля цьогорічну літню кампанію  проведемо успішно, - наголосила  доповідачка.      

Відтепер тендери проводитися не будуть, – повідомила у своєму виступі учасникам засідання заступник голова Рівненської ОДА, голова координаційної ради з оздоровлення дітей  при адміністрації Світлана Богатирчук-Кривко. – Часткову або повну оплату вартості путівки здійснюватимуть за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів у вигляді адресної грошової допомоги. А для її  отримання  підписуватиметься трьохстороння угода між батьками, закладом та обласним центром з організації оздоровлення та формування здорового способу життя дітей та молоді.

Є три причини, що ми зробили такий революційний крок.

Перша причина – це та, що  місцеві ради, новостворені ОТГ повинні виділяти кошти на оздоровлення дітей на принципах співфінансування.

По-друге, важливо те, що з 8 діючих таборів заклад для оздоровлення дітей батьки обиратимуть самі. А це створить конкуренцію серед оздоровчих установ. Також забезпечить ефективність і прозорість самого процесу.

Третя причина – збереження оздоровчої бази наших таборів. За відсутністю тендерів гроші розподілятимуться на всі існуючі оздоровниці,а не лише на ту, що виграла тендер. Це справедливо…

 
Під час розгляду цього важливого питання відбулось його жваве обговорення прямо з виступів у залі. Досвідом роботи в напрямках організації ефективного оздоровлення поділилися директор ДСОК «Країна мрій» Іван Дячук та організатор дитячого оздоровлення з профспілки «Інновація»  Петро Велинець.

Завершуючи обговорення, голова ФПО Микола Шершун наголосив, що досвід роботи наших таборів унікальний.  Вдалося зберегти оздоровчу базу, напрацювати цікаві методики організаторської роботи. І врешті об’єднати зусилля, щоб ця робота покращилась і за кількісними, і за якісними показниками. Подякувавши Світлані Богатирчук-Кривко за її розуміння і допомогу у вирішенні цього непростого питання, Микола Шершун вручив їй Почесну грамоту ФПУ. Пам”ятними  відзнаками та Почесними грамотами були також нагороджені  інші організатори оздоровлення в області.

             

Людмила Войтович,

головний спеціаліст з організаційно-

статутної діяльності ФПРО

 

DSC 3889