DSCN1963

Відбувся шостий з’їзд Всеукраїнської профспілки працівників Збройних Сил України. У його роботі взяв участь та виступив заступник голови ФПУ Євген Драпятий.

Всеукраїнська профспілка працівників Збройних Сил України – ровесник національного війська, якій минулого року теж виповнилося чверть віку. Варто нагадати, що перший її з’їзд відбувся 23 квітня 1992 року. Проведення чергового шостого – це не лише віха історичного плану, а й огляд внесків профспілкової організації у загальну справу зміцнення боєздатності національного війська, проведення антитерористичної операції. Адже практично у кожній військовій частині, установі, навчальному закладі в одному строю з військовослужбовцями перебувають працівники Збройних Сил України. І хоча останні не носять військові однострої, цивільні люди своєю працею сприяють виконанню спільного завдання щодо надійного захисту України.

Так, понад десять тисяч спілчан на підприємствах вітчизняного оборонно-промислового комплексу створюють, ремонтують та модернізують зразки бойової техніки та озброєння. У доповіді і виступах делегатів наводилися приклади такої роботи. Ще навесні минулого року було укладено угоду з Львівським державним авіаремонтним заводом щодо ремонту шести винищувачів МіГ-29. А вже до кінця 2016 року літаки зайняли своє місце на аеродромах. Працівники Запорізького ДАРЗ «МіГремонт» теж повернули в стрій три винищувачі Су-27УБ, два модернізовані штурмовики Су-25М1. Відзначилися й одеські авіаремонтники, які передали в одну з бригад тактичної авіації модернізований навчально-тренувальний літак Л-39М, обладнаний тренажерним комплексом БТК-39, а в іншу бригаду – два модернізовані літаки Л-39М1. Чимало добрих справ і на рахунку Державного підприємства «Конотопський авіаремонтний завод «АВІАКОН». Заводчани за власні кошти освоїли ремонту вертольотів Мі-14. Вже у березні 2017 року перший вертоліт такого типу заступив на бойове чергування у складі морської авіації Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Вдячні українські військовослужбовці багатотисячному колективу працівників ЗС України, які працюють у військових госпіталях і повертають до строю поранених учасників бойових дій. Чисельний загін працівників військкоматів бере участь у проведенні мобілізацій. А ще велика кількість працівників ЗС України забезпечує тепло у казармах, будинках для проживання військовослужбовців, створює належні побутові умови для людей у погонах.

Профспілкова п’ятирічка – у двох вимірах

Виступаючи з доповіддю на з’їзді, голова Всеукраїнської профспілки працівників Збройних Сил України Дмитро Мірошниченко сказав: «Наше зібрання має стати публічною трибуною для всебічного аналізу діяльності та подальшого розвитку не тільки нашої громадської організації, а й загалом національного профспілкового руху. Нашу

звітну п’ятирічку можна поділити на два надзвичайно важливі періоди. Перший, 2012-2013 роки, став етапом відновлення після світової фінансово-економічної кризи прав людей праці. Ми відбили неодноразові спроби роботодавців та представників влади збільшити сплату внеску на соціальне страхування за рахунок самих працівників. Як результат – нині платником внеску є тільки роботодавець. Якби цього не сталося, то працівникам ЗС України додатково до податку довелося б щомісяця віддавати ще 11 відсотків заробітної плати».

Друга частина профспілкової роботи в звітному періоді, а саме з 2014 року, за словами доповідача, відбувалася за умов масштабного падіння виробництва і як наслідок – зростання безробіття, підвищення цін і тарифів, погіршення життєвого рівня людей. Та не дивлячись на ці та інші негаразди, 2016 рік став етапним у житті профспілкових об‘єднань України. Профспілки вперше за 25 років незалежності нашої держави добилися двократного підвищення мінімальної заробітної плати. Також вперше за цей період була підписана тристороння Генеральна угода з Українським урядом, профспілками і роботодавцями. Активісти домоглись прийняття нового закону «Про соціальне страхування в Україні», який дає можливість за рахунок коштів соціального страхування оздоровлювати застрахованих осіб.

DSCN1969

На першому плані – турбота про людину праці

У звітному періоді робота ЦК профспілки, його апарату була спрямована на надійний захист конкретного працівника ЗС України. Так, безпосередньо за участю громадської організації відпрацьовано понад 400 законодавчих документів Міністра оборони України та начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України щодо розв’язання соціально-правових проблем людей праці. У цьому плані прикладом для всіх профспілкових організацій може слугувати Галузева угода між Міноборони та ЦК профспілки на 2016–2018 роки, яку підписали Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак та голова ЦК профспілки працівників ЗС України.

Ось деякі положення цього документа, які спрямовані на розв’язання соціально-побутових умов людей праці. Так, військове відомство зобов’язується передбачати надання жилої площі в гуртожитках працівникам Збройних Сил України, які працюють у військових частинах. Підготовлено пропозиції щодо включення працівників Збройних Сил України до нової редакції Переліку категорій працівників, яким можуть бути надані службові жилі приміщення. Міністерством оборони України вживаються заходи щодо проведення медичних оглядів працівників, організації надання безоплатної невідкладної медичної допомоги в закладах охорони здоров’я військового відомства працівникам та членам їх сімей, які працюють у відокремлених військових містечках. У поточному році їм нададуть на понад сто пільгових путівок більше порівняно з минулим.

На з’їзді називалися адреси тих підприємств, на яких турбота про людей праці перебуває на першому плані. Серед них – державне підприємство «Луцький ремонтний завод «Мотор», яке за підсумками минулого року визнано лідером за якістю продукції серед заводів «Укроборонпрому». Загальний обсяг виробництва за минулий рік зріс на 124 відсотка. Завдяки цьому середня заробітна плата є найвищою у регіоні і становить понад 10 тисяч гривень. Окрім того, працівникам виплачують щомісячну надбавку за вислугу років, матеріальну допомогу на оздоровлення. Підприємство надає безвідсоткові позики до 60 тисяч гривень на поліпшення житлових умов заводчан. Соціальний пакет передбачає пільгове харчування у їдальні, проживання у гуртожитку, безкоштовні послуги стоматолога, терапевта, щорічне медичне обстеження та інші бонуси.

Нові обрії соціального діалогу

Делегати з’їзду обговорили і визначили перспективи соціального діалогу між профспілками і військовими. Зокрема, вони наголошували на важливості виробці профспілкової стратегії протидії наступу на права трудівників, забезпечення гідного рівня життя людини праці та поваги до неї держави та роботодавців. Йшлося також про запровадження жорсткої персональної дисципліни та відповідальності за дотримання положень статуту профспілки, виконання рішень виборних органів усіх рівнів. Серед важливих завдань профспілки – підготовка до роботи за умов нового Трудового кодексу. Проведення такого соціального діалогу буде сприяти посиленню співробітництва військового відомства і Всеукраїнської профспілки. Адже працівники нашого війська разом з військовослужбовцями виконують спільне завдання – зміцнюють обороноздатність Української армії.

Таким був лейтмотив виступів делегатів шостого з’їзду профспілки. На ньому вони запропонували знову головою Всеукраїнської профспілки працівників Збройних Сил обрати ветерана і її засновника Дмитра Мірошниченка. Але Дмитро Тимофійович зняв свою кандидатуру на користь свого першого заступника Валерія Добровольського, якого одностайно обрали керівником Всеукраїнської профспілки працівників ЗС України. А Дмитра Мірошниченка – почесним членом її Центрального комітету .

На фото:

Група делегатів з’їзду (праворуч новий голова профспілки Валерій Добровольський)

DSCN2017

DSCN0173