DSC 0137

 

 

30 травня п.р. у м.Харкові відбулося чергове планове засідання Територіальної тристоронньої соціально-економічної ради під головуванням профспілкової сторони.

На розгляд було винесено три планові питання: 1. «Про оптимізацію стаціонарного ліжкового фонду та відповідні кадрові зміни  в закладах охорони  здоров’я, як складова  реформування вторинного рівня медичної допомоги»; 2. «Щодо стану фінансування перевезення пільгових категорій громадян  пасажирським транспортом»; 3. «Про стан забезпечення субсидіями на  оплату  житлово-комунальних послуг населення області та проведення субвенції на її виплату». Позапланово розглянуто питання: «Про порушення прав профспілок на ПАТ «Харківський тракторний завод»

 З першого питання доповідала головний спеціаліст відділу з медичної діяльності Управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації Полякова О. В., яка зазначила про актуальність питання та наполегливу роботу на шляху максимального збереження професійних кадрових ресурсів.

По другому питанню доповідав начальник Управління з питань розвитку транспортної інфраструктури, торгівлі та фінансових ресурсів Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації – Наконечний В.В., який охарактеризував стан справ в області щодо фінансування перевезення  пільгових категорій громадян пасажирським транспортом, та зауважив про уповільнену роботу райдержадміністрацій щодо укладання договорів з надавачами автотранспортних послуг для  використання виділених коштів за безоплатне перевезення пільгового контингенту та з  регіональною філією «Південна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» для  використання виділених коштів за безоплатне перевезення пільгового контингенту громадян залізничним транспортом, а також виділення коштів для компенсації  видатків за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом міжобласного сполучення та залізничним транспортом. Також по даному питанню надав інформацію Головного правового інспектора праці дорожнього комітету профспілки Південної залізниці -  Твердохліба С.П.

Директор Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації – Шпарага Ю. І. довів інформацію до членів ТТСЕР по третьому питанню щодо стану забезпечення субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг населення області та проведення субвенції на її виплату.

В своїй інформації він зазначив,  що,  як у минулому, так і в поточному році робота соціальних структур області зосереджена на запровадженні ефективного адресного надання державної соціальної допомоги.

Органи соціального захисту забезпечували реалізацію державної соціальної політики щодо підтримки населення області шляхом призначення житлових субсидій.

Продовжується робота щодо модернізації системи соціальної підтримки населення у напрямі підвищення адресності її надання та ефективності соціальних програм. Зокрема запроваджено автоматичне призначення житлової субсидії на наступний термін, без звернення громадян.

На кінець опалювального періоду 2016 – 2017 років житлову субсидію отримували понад 512 тис. сімей, що становить майже 87,2% від доведеного базового показника (614 тис. домогосподарств).

Середній розмір субсидії у січні-лютому 2017 року становив 1650 грн.

У травні органи соціального захисту населення проводять перепризначення субсидій на наступний термін з урахуванням змін та розраховують її розміри на літній період.

Повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно буде лише громадянам:

- які орендують житло,

- у кого відбулися зміни у складі сім’ї;

- які звертаються за призначенням субсидії на тверде паливо та скраплений газ.

Для решти громадян, які отримували субсидію, органи соціального захисту населення перерахунок проведуть автоматично, без їх особистого звернення.

У 2016 році субсидії нараховані на суму 3,6 млрд. грн., що майже втричі більше ніж у 2015 році.

На початок 2017 року заборгованість за надані населенню субсидії на оплату житлово-комунальних послуг становила 1,6 млрд. грн. Протягом січня – квітня 2017 року субсидії на житлово-комунальні послуги нараховані на суму 2,8 млрд. грн., профінансовано 2,2 млрд. грн.

Станом на 01.05.2017 заборгованість по субсидіям на житлово-комунальні послуги становить 2,2 млрд. грн.

Це безумовно негативно впливає на фінансовий стан підприємств - надавачів житлово-комунальних послуг і може привести до погіршення якості надання цих послуг.

Доведений до області обсяг субвенції, на 2017 рік у сумі 2,7 млрд. грн. на сьогодні не вирішить проблеми, оскільки кредиторська заборгованість складає 66,4% від річного ліміту субвенції.

Обласною державною адміністрацією перед Міністерством фінансів України, Міністерством соціальної політики порушено питання щодо збільшення обсягів субвенцій на надання пільг та житлових субсидій населенню на 3,2 млрд. грн.; на придбання твердого палива і скрапленого газу на 15,9 млн. грн.

За інформацією Міністерства фінансів України питання збільшення Харківської області субвенції з державного бюджету на надання пільг та субсидій населенню може бути розглянуто у разі збільшення загального обсягу вказаної субвенції шляхом внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік».

Голова первинної профспілкової організації ПАТ «Харківський тракторний завод» - Дейнеко В. П. проінформував присутніх про позитивне вирішення питання стосовно порушення прав профспілок  на ПАТ «Харківський тракторний завод» щодо існуючої заборгованості з профспілкових внесків перед первинною профспілковою організацією.

В обговоренні зазначених питань взяли участь: Волков С.Г., Шпарага Ю.І, Колесніков О.О., Григор’єв В.В., Благовещенська А.В., Байбакова Н.П., Кригін М.І. та ін..  

 

Відділ соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО

 

DSC 0126

 

DSC 0118

 

 

 

DSC 0129

 

DSC 0144