АЗОТ

Учасники Другого засідання Центральної Ради профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України прийняли Звернення до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Першого віце-прем’єр-міністра – міністра економічного розвитку та торгівлі України Степану Кубіву щодо збереження галузі з виробництва мінеральних добрив.

У зверненні говориться: «У 2016-2017 роках підприємства хімічного комплексу через значне підвищення ціни на природний газ, який є сировиною для виробництва азотних міндобрив, вимушені були неодноразово зупинятися, що спричиняло збитковість виробництва і виникнення заборгованості перед постачальниками газу й енергоресурсів та колективами підприємств.

Від початку березня ц.р. одночасно припинено подачу газу та примусово зупинено підприємства «Рівнеазот», «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», «Азот» у м. Черкаси, внаслідок чого значно погіршився їх фінансовий стан. Ці підприємства є містоутворюючими, на них працює понад 15 тисяч кваліфікованих робітників і спеціалістів, які протягом 5 місяців не отримують заробітної плати. Загальна заборгованість із виплати заробітної плати становить 228 млн. грн. Сім’ї працівників залишилися без засобів існування.

На численні листи і звернення профспілок, роботодавців і колективів щодо вирішення питання роботи підприємств владні структури не реагують, або надсилають відписки.

Складається враження, що держава не зацікавлена у роботі українських підприємств, які здатні забезпечити на сто відсотків потребу вітчизняних аграріїв в азотних мінеральних добривах. При цьому для закупівлі імпортних міндобрив, переважно російського походження, у 2016 році витрачено понад 800 млн. дол. США. А ще зовсім недавно експорт мінеральних добрив значно поповнював бюджет України.

На сьогодні у підприємств ще є можливість відновити виробництво за умови одержання природного газу за прямими договорами з постачальниками, у тому числі на давальницькій сировині, надання дотацій сільськогосподарським товаровиробникам для часткової компенсації вартості міндобрив, що закуповуються у вітчизняних виробників та термінового введення антидемпінгових заходів щодо імпорту міндобрив з Російської Федерації, запровадивши мито понад 40 %.

Подальше зволікання з відновленням роботи підприємств призведе до звільнення багатьох тисяч працівників, у тому числі висококваліфікованих, які готувалися протягом тривалого часу, масового безробіття і збільшення навантаження на Фонд соцстраху на випадок безробіття, значного зростання соціальної напруги.

Враховуючи викладене, з метою збереження вітчизняного виробництва мінеральних добрив, звертаємося до Вас з вимогою невідкладно вирішити питання про відновлення постачання природного газу на підприємства, які випускають азотні мінеральні добрива, на прийнятних для них умовах та поновлення їх виробничої діяльності, а також не підтримувати законопроект АПК щодо відміни антидемпінгового мита на всі мінеральні добрива, що ввозяться в Україну.

Про результати розгляду Звернення просимо повідомити Профспілку працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України для інформування трудових колективів, які тривалий час не отримують зарплати, внаслідок примусової зупинки підприємств».

Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України