АЗОТ

 

Черкаське ПАТ «Азот» після тримісячного вимушеного простою почало відновлювальні роботи з пуску своїх основних цехів з виробництва азотних мінеральних добрив. Про це повідомила прес-служба «Азоту». Таким чином спільними зусиллями Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України, Черкаської обласної держадміністрації та адміністрації підприємства, обласних профспілок та профкому «Азоту» вдалося здобути вагому перемогу у боротьбі за відновлення виробничого процесу на одному з гігантів хімічної промисловості країни.  

Наразі, Черкаський «Азот» почав роботи з відновлення виробництва  добрив  для українських аграріїв. Готуються до пуску основні цехи з виробництва азотних мінеральних добрив – це цехи з виробництва аміаку, карбаміду, аміачної селітри.

Нам відновили постачання газу й уже вироблено перші 3300 тонн аміачної селітри. Після вимушеного, більш ніж тримісячного простою, першим до пускових операцій приступив цех А-3 з виробітку аміаку. Зараз  його обидві технологічні нитки навантажені на  90 % проектної потужності. Наступним кроком стали пуски  цехів:  М-5 з виробітку слабкої азотної кислоти  та М-9 з виробітку аміачної селітри. Поки що обидва  цехи ( М-5 і М-9) працюють на 50 % проектної потужності. Зараз йдуть пускові операції в цеху М-2 з виробництва карбаміду, а також готуються до пуску цехи з виробітку аміаку А-5 та карбаміду М-6. Відновити роботу усіх цехів і навантажити виробничі потужності на 100 % плануємо до кінця цього тижня,- розповідає Голова Правління  Віталій Скляров.

Стовідсоткове навантаження виробничих потужностей забезпечить добовий виробіток аміаку цехом А-3 1200 тонн і 1600 тонн цехом А-5. Добовий виробіток карбаміду становитиме: цехом М-2 – 1000 тонн і 1050 тонн цехом М-6. Понад 3000 тонн аміачної селітри щодоби вироблятиме цех М-9.

З 7 березня 2017 року в розпал весняної посівної на три азотних підприємства з виробництва мінеральних добрив групи OSTCHEM – Черкаський «АЗОТ», «Рівнеазот» та «Сєверодонецький АЗОТ» було припинено постачання газу. Біля трьох місяців заводи простоювали через відсутність газу та не виробляли продукцію – азотні мінеральна добрива.

Нагадаємо, що аміак є базовою сировиною для виробництва азотних мінеральних добрив. Сировиною для вироблення аміаку являється природній газ. Показник споживання природного газу є одним з найважливіших факторів, що визначають рентабельність виробництва аміаку. На вироблення 1 тонни аміаку агрегати споживають біля 1100 м3 природного газу.

Споживання мінеральних добрив на ринку України сезонне: більше 60% споживання припадає на період весняного внесення, решта – на період осіннього. Мінеральні добрива вносять ранньою весною або восени під час підготовки ґрунту. Так, недолік азоту в ґрунті призводить до  значного зниження врожайності. До азотних добрив відносяться: аміак (міститься найбільша масова частка азоту), карбамід (або сечовина), аміачна селітра і т.д. У аміачній селітрі міститься близько 34,5% азоту, найбільш висококонцентроване азотовмісне мінеральне добриво – це карбамід  - біля 45% азоту.

Український ринок споживає близько 1,2 млн тонн азотних добрив. Нинішні виробничі потужності групи OSTCHEM складають близько 350 тис. тонн добрив / місяць, чого повністю достатньо, щоб забезпечити потреби українських аграріїв до осінньої посівної 2017 року.

 

Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України