Патріотичне виховання2

«Моя прекрасна Україно! Наймиліша, найгарніша, найчарівніша! Високі гори, зелені ліси, широкий степ, синє море… Мужні козаки, красиві жінки, співуча мова і вишиванка…» - дзвінкий дитячий голос у таборі «БМВ» відкриває табірну зміну…

В умовах сьогоденної дійсності багато розмов про патріотизм. Але ж патріотизм це почуття-цінність. Немає сильного почуття – немає цінності.

Як виховувати патріотизм? Які методи застосовувати у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, де переважно проводяться розважальні заходи.

Протягом літнього періоду постійна комісія Ради ОПХО з питань культмасової, спортивної роботи й оздоровлення, відвідуючи позаміські заклади оздоровлення та відпочинку (ПЗОВ) у рамках проведення обласного огляду на кращу організацію дитячого оздоровлення, звертала увагу на організацію заходів з патріотичного виховання. Побувавши на одному з них у ПЗОВ  «Ромашка» КП «Харківводоканал» під час проведення тематичної зміни «Набери «Україна» в Google», члени комісії відмітили, що слова «Україна», «патріотизм» набували для дітей особливого смислу, тобто осмислювалися не лише розумом, а й переживалися серцем. Треба відмітити, що усі дитячі заклади не формально підійшли до цієї теми, і педагоги – вихователі ефективно підбирають форми, методи, прийоми щоб спрямувати яскраві емоції дитини насамперед у русло пробудження прагнення до духовно-моральної вчинкової активності, формування позитивних життєвих навичок, до самовдосконалення, до вияву патріотичної позиції.

Так, наприклад, за окремо розробленої навчальної програми «Методи національно-патриотичного виховання дітей» працює санаторій-профілакторій «Факел» ГПУ «Шебелинкагазвидобуваня». Вона складається з напрямків роботи по вивченню символіки України, історичних дат і проведенню українських національних свят, розробленню агітаційних матеріалів та ін.

Перша зміна дитячого оздоровчого закладу «Факел» КП «Харківводоканал» була названа «Ми роду козацького діти, землі українського цвіт» і усі заходи проводилися у рамках цієї теми, розкриваючи надбання національної культури. З метою відродження спадщини українського народу ДЗОВ «Лісова казка» у кожній зміні проводила «День України». Красу української вишиванки демонстрували на святі у ДОЗ санаторного типу «БМВ» (курорт «Березівські мінеральні води»).

«Україна - наша Батьківщина! Ми українці! Ми гордо несемо це звання!» - це гасло дня української національної культури, який пройшов у ПДЗОВ "Олімпія": діти вивчали національні традиції та історію, куштували українські страви, а ввечері співали українські пісні.

Велику увагу військово - патриотичному вихованню приділяє педагогічний колектив дитячого оздоровчого табору «Золотий колос», базуючись на проведенні дитячо - юнацької військово – патріотичної гри «Сокіл» («Джура») Українського козацтва. Це шлях свідомого опанування геройським , лицарським, гуманним і демократичними традиціями українського народу. «Джура» - так зазвичай називали хлопчиків-козаків, яких дорослі козаки з тих чи інших причин приводили на Січ. Найчастіше це траплялося тому, що діти козаків сиротіли: батько загинув у бою - його друзі взялися піклуватися про дитину. Січ для хлопця-джури - краща, найсправжня школа козацтва. Доречі, крім навчання козацькій майстерності, на Січі існувала справжня козацька школа, яка готувала не тільки вояків, але грамотних, освічених людей, що могли працювати писарями або займати інші керівні посади. Навіть співи і гру на музичних інструментах викладали у козацькій січовій школі. Але головним було, все ж таки, навчання козацькому мистецтву. Вправно володіти зброєю, бути фізично витривалим, вміти доглядати за знаряддям, надати першу медичну допомогу. Крім навчання, джури виконували багато роботи, допомагали січовим козакам. Вони куховарили, доглядали за хворими та пораненими, служили у церкві.

Сьогодні «Сокіл» («Джура») – це виховання юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадської позиції, здорового способу життя духовно багатої та фізично – розвиненої особистості. Кожна зміна «Золотого колосу» відзначається проведенням цієї гри. При цьому діти виконують різноманітні завдання на фізичну витримку, кмітливість, виявлення морально-духовних якостей. Вони зустрічаються із представниками Українського козацтва, спеціалістами Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Харківській обл. і переможцями Всеукраїнської військово – патріотичної гри «Сокіл» («Джура») «Безстрашні мурахи». Кожна гра закінчувалась закликом: «Будьте патріотами нашої країни!Ростіть мужніми та справедливими!».

Досвідчені педагоги знають, що для виховання патріотизму потрібно увійти в найчутливішу сферу особистості, її справжню духовність. Для того, щоб кожна дитина могла сказати «Україна в моєму серці», необхідно виховувати в неї поважне відношення до себе самої, до своєї родини, оточуючих людей, міста проживання – своєї малої Батьківщини. Дитячі заклади, де завдання вихователів, педагогів, наставників полягає у тому, щоб у новому оточенні дитина змогла проявити всі здібності, сили, вміння, кращі риси характеру, сприяють цьому.

Взявши до уваги, що формуванню почуття патріотизму сприяє вивчення історичних подій з подальшим глибоким обговоренням, виконанням творчих завдань, створенням соціальних проектів тощо, Об’єднання профспілок Харківської області заклав ці принципи у проект, присвячений відомому підприємству Харківщини.

Вісім років поспіль успішно діє спільний проект «Солодка веселка» Об’єднання профспілок Харківської області і ПрАТ «Харківська бісквітна фабрика», метою якого є: стимулювання зацікавленості дітей до історії відомого підприємства Харківщини, виховання поважного ставлення до вітчизняного виробника, виявлення та розвиток їхнього творчого потенціалу.    Проведення цього проекту дозволяє кожному партнеру зробити свій внесок у вигляді конкретних можливостей, і спільний внесок виявляється вагомішим, ніж окремі зусилля кожного партнера.

В конкурсі «Солодка веселка - 2017» взяли участь діти та підлітки позаміських оздоровчих закладів Харківської області, які функціонують за організаційної та фінансової підтримки профспілок: «Зелена гірка», «Олімпія», «Факел», «Ромашка». Була організована робота з вивчення учасниками конкурсу історії виробництва солодощів у Харкові, створені умови для реалізації дитячих творчих ідей і проведений конкурс дитячої творчості «Солодка веселка - 2017» під гаслом: «Солодка радість кожного дня» за різноманітними номінаціями: «Малюнок», «Прикладне мистецтво», «Рукоділля», «Вірші та пісні» та ін. Твори та вироби, а також відповіді на питання аніматорів демонстрували знання дітей про історію розвитку Харківської бісквітної фабрики, торгову марку «Бісквіт – Шоколад», різноманітність продукції Харківської бісквітної фабрики і кондитерської фабрики «Харків’янка». Підбиття підсумків конкурсу здійснювало журі, у склад якого увійшли працівники ДЗОВ, профспілкових органів та Харківської бісквітної фабрики. Нагородження переможців відбувалось на фінальному заході конкурсу дитячої творчості «Солодка веселка – 2017», присвяченого ПрАТ «Харківська бісквітна фабрика», яка разом з кондитерською фабрикою «Харків’янка» входить до Корпорації «Бісквіт – Шоколад»: діти отримали Дипломи переможців і солодощі торгової марки «Бісквіт – Шоколад», а дитячі заклади – організатори конкурсу - відмічені Подякою Голови Об’єднання профспілок Харківської області з врученням цінного подарунка від Харківської бісквітної фабрики.

Всього в 2017 році у конкурсі взяли участь понад девятсот чоловік, 107 дітей стали переможцями.

Виїзні засідання постійної комісії Ради ОПХО у заклади оздоровлення та відпочинку Харківської області дозволили зробити висновок, що пріоритетним ціннісним орієнтиром виховного процесу усіх ДЗОВ улітку 2017 року стала ідея патріотизму. Адже лише завдяки спільним зусиллям можливо якнайкраще виховати громадянина - патріота, сприяти збереженню і зміцненню української нації.

Патриотичне виховання3

Патріотичне виховання1