IMG 0447

 

 

28 серпня 2017 року на базі Чернігівського обласного Палацу дітей та юнацтва відбулось розширене засідання підсумкової Колегії Управління  освіти і науки облдержадміністрації, на якому розглянуто питання «Про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти у 2016-2017 навчальному році, стан підготовки до 2017-2018 навчального року та визначення основних завдань».

 

У роботі колегії взяли участь заступники голів районних державних адміністрацій, сільських, селищних рад, міських голів з гуманітарних питань, начальники відділів освіти районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, управлінь освіти міських рад, голови районних , міських, об’єднаних територіальних громад організацій Профспілки працівників освіти і науки України та інші представники педагогічної громадськості області.

 

З початком нового навчального року учасників Колегії привітали Леонід Сахневич, перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації, та Валентин Мельничук, перший заступник голови Чернігівської обласної ради.

 

Питання щодо підсумків розвитку галузі освіти області у минулому навчальному році, стану підготовки до 2017-2018 навчального року, концептуальні засади реформування загальної середньої освіти Нової української школи та впровадження нового Державного стандарту початкової освіти у своїй доповіді висвітлив Микола Конопацький, начальник Управління освіти і науки.

 

У обговоренні доповіді взяла участь член колегії управління освіти і науки, голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Тетяна Матвеєва,  яка розпочала свій виступ з аналізу результатів соціального діалогу в області. Вона, зокрема,  зазначила, що у поточному році майже вдалося позбутися проблем несвоєчасної виплати відпускних, збільшився відсоток виплати надбавки за престижність, у 17 районах, містах і ОТГ прийняті рішення про дострокове підвищення тарифних розрядів педагогічним працівникам, які отримують зарплату з місцевих бюджетів. Профспілці вдалось не допустити масового відправлення працівників у відпустки за власний рахунок.

 

Далі Тетяна Матвеєва торкнулася питань законодавчих новацій та реформи освіти: “Безумовно, освітяни чекають на прийняття нового Закону «Про освіту», поліпшення рівня їхнього життя та покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів. Тут велика надія на Уряд, який обіцяє освіту зробити пріоритетом”. За її словами, із самого початку роботи над даним законопроектом, Профспілка активно включилася в цей процес і використовувала усі важелі для розширення прав і гарантій працюючих.

 

У проекті Закону виписані такі соціальні стандарти, за яких молодий учитель, переступивши поріг школи, матиме потужний стимул працювати, бо посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії складатиме чотири прожиткових мінімуми. Разом з соціальними партнерами Профспілці вдалось переконати Мінфін, що потрібно зберегти всі доплати: за класне керівництво, за перевірку зошитів, за завідування кабінетом, надбавки за стаж і престижність.

 

Більш ніж за два роки підготовки законопроекту спеціалістами Профспілки були проаналізовані всі його редакції, було внесено декілька десятків пропозицій.

 

Слід зауважити, що багато з пропозицій Профспілки було враховано. Зокрема, виключені із законопроекту норми щодо прийняття педагогічних працівників за контрактом і по конкурсу. Дещо складнішою була ситуація щодо керівників загальноосвітніх навчальних закладів. В останній редакції контракт для керівників шкіл також був скасований, але керівників призначатимуть на посаду за результатами конкурсного відбору. Повернута атестація педагогічних працівників, а сертифікація буде добровільною.

 

Далі лідер освітянської Профспілки торкнулася проблеми, яка виникла минулого року щодо  подальшого існування в системі вищої школи коледжів та училищ: “До мене, як до голови Чернігівської обласної організації Профспілки, звернулась Рада директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації. Спільними зусиллями ми переконали Міністерство освіти і науки, народних депутатів прийняти зміни до закону щодо продовження прийому за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста!”. Однак, із 18 вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів на обласну освітянську Профспілку виходять лише два. Виходить, що в даному випадку Профспілка захистила навіть ті колективи, де нема наших спілчан. Тетяна Матвеєва акцентувала: “У нас одне галузеве Міністерство, одна нормативно-правова база, одна Угода. Тому і Профспілка має бути єдиною!”.

 

Окремо голова обласної організації зупинилася на складних процесах у новостворених територіальних громадах. “Хотілось, щоб освітяни займали більш активну позицію у виборчому процесі, щоб належним чином бути представленими у місцевих радах і лобіювати інтереси освітньої галузі, членів нашої організації” — зауважила профспілкова лідерка.

 

Далі учасниками Колегії обговорено стратегічні питання розвитку освіти і науки області та прийняте відповідне рішення.

 

Традиційно відбулось нагородження кращих представників педагогічної громадськості області Почесними грамотами обласної державної адміністрації, обласної ради, Управління освіти і науки облдержадміністрації, а також вручення нагород та Почесних грамот Центрального комітету і обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

 

Віталій Копиш,

м.Чернігів

 

IMG 3163

 

IMG 3203

 

2017 08 28 kolegia osvita 13