1369033249 l66

 

У газеті «Профспілкові вісті» 22 червня ц.р. була надрукована гостра проблемна стаття начальника відділу охорони праці, голови профкому Українсько-австрійського підприємства ТОВ «Фішер-Мукачево» Петра Швардака «Прагнули зробити добру справу для людей, але на заваді стала чиновницька бюрократія». В ній порушено питання проведення медичних оглядів працюючих з пропозицією надати більше самостійності підприємствам, які фінансують проведення цих оглядів. Адже внаслідок непорозумінь з регіональними органами Держпраці на підприємстві, яке є одним зі світових лідерів з виробництва гірських і бігових лиж та хокейних ключок, цього року значно зменшилася кількість працівників, включених у списки на проведення медоглядів.

Закарпатська обласна рада профспілок підтримала конструктивні пропозиції адміністрації УАП ТОВ «Фішер-Мукачево» (генеральний директор Василь Рябич), яка спільно з профкомом успішно вирішує комплекс питань з охорони праці. Лише прямі витрати на ці цілі становлять 7-8 млн. грн. на рік.

Підтримуючи позицію мукачівців, голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько звернувся до в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун з листом щодо прийняття нового нормативного документу про проведення медичних оглядів працюючих взамін наказу Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007р. №246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», який не відповідає сучасним вимогам до організації і проведення цієї роботи.

«Згідно відповідного наказу Міністерства охорони здоров’я України, прийнятого понад 10 років тому, – сказано у листі, – функції визначення категорій працівників, які підлягають медичним оглядам, були покладені на Держсанепідемслужбу України, яку ліквідовано. Нині ці повноваження передані Держпраці.

На нашу думку, у новому нормативному документі з цього питання слід чітко визначити методологію щодо порядку організації і проведення медичних оглядів працюючих, враховуючи повноту охоплення та їх якість, терміни проведення обстежень залежно від шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, а також визначити категорії працівників, що підлягають періодичному медичному огляду.

При цьому, вважаємо доцільним надати більше самостійності підприємствам, які фінансують проведення медоглядів, в плані збільшення кількості працівників різних категорій, які проходять медичні огляди».

Слід врахувати, що до 1 грудня роботодавці за участю представників первинних профспілкових організацій подають у територіальні органи Держпраці заявки щодо категорій працівників, які підлягають медичним оглядам, після чого службами Держпраці складається Акт визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду. На його підставі роботодавці укладають договір про проведення медогляду із закладом охорони здоров’я.

З урахуванням усіх цих обставин та процедури визначення категорій працівників, які підлягають медичним оглядам, голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько у своєму листі до в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун пропонує спільно з Держпраці розробити проект нового наказу МОЗ щодо порядку проведення медичних оглядів працівників, попередньо розглянувши його з Федерацією профспілок України.

 

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради