1 foto trystor

Серед  запланованих питань, які розглянули учасники розширеного засідання виконкому Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради (а це – «Узгодження позицій сторін соціального діалогу області щодо погодження проекту Закону України «Про колективні угоди та договори», обговорення рекомендацій Національної тристоронньої соціально-економічної ради та спільної позиції профспілкової сторони і сторони роботодавців з питання - «Про реформу системи охорони здоров’я та забезпечення населення лікарськими засобами і медичними послугами»), чи не найважче дався розгляд третього питання порядку денного – «Про ситуацію на Бурштинській ТЕС».

Модератором зустрічі виступила Ярослава Ульванська, заступник директора департаменту- начальник управління праці ОДА.

«Маючи гостру проблему на Бурштинській ТЕС, ми хотіли би послухати всі сторони соціального діалогу, включаючи профспілкову сторону, дирекцію підприємства та міську голову, щоб підійти до питання об’єктивно», - зазначила пані Ульванська, додавши, що результатом діалогу має бути правильно юридично виписаний документ, що сприятиме розв’язанню конфлікту.

Позаяк заявником скарги на дії дирекції Бурштинської ТЕС, яка «порушує умови Колективного договору» виступила галузева профспілка, слово для інформування учасників діалогу про проблеми, які виникли, було надано голові обласної ради профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості Василю Гриньківу. Він, зокрема, зазначив наступне:

«Конфлікти між адміністрацією ДТЕКу і працівниками Бурштинської ТЕС не нинішні, вони почалися з часу приватизації підприємства, тому що дії адміністрації були повсякчас з позиції права сили, а не зі сторони сили права.

Наприклад, у вересні  2012 року колектив не проголосував за так звану оптимізацію соціальних стандартів у колективному договорі. Але це був лише перший дзвоник в наступі на соціальні права та гарантії власника. Великими зусиллями профспілки  колективний договір відтоді без змін діє по сьогоднішній день і  вважається одним з кращих на підприємствах ДТЕК.

Проте, адміністрація пішла іншим шляхом: запровадила стимулюючі положення з винагородою при звільненні 6-8-9 середніх заробітних окладів. Це, на жаль, спокушало  працівників добровільно звільнятися і йти. Як результат, зараз в основних підрозділах ТЕС не вистачає по 30-40 фахівців. Може так статися, що не буде кому працювати і станція зупиниться», -зазначив В.Гриньків.

Інші питання, про які сказали профспілчани і які, власне, призвели до нинішнього конфлікту інтересів.

«Свого часу ми пішли на умови адміністрації і задля збереження людей-фахівців перевели 230 працівників соціальної сфери у профком, розвантаживши штатний розпис станції. Адміністрація при цьому взяла на себе  зобов’язання перераховувати гроші на заробітну плату цим людям, а також утримувати  об’єкти соцкультпризначення в належному стані. Ось нині пожинаємо плоди цих маніпуляцій, підміни нинішньою дирекцією в особі в.о. Шмигаля, понять: що є зарплатою, а що є коштами на утримання об’єктів соцкультпризнчення. Вже є відкрита кримінальна справа по базі відпочинку «Легенда», відповідачем по якій є дирекція. Це аналогія нинішній подій на комбінаті спортивних споруд. Зараз 41 людину дирекція має намір передати в так звану  Агенцію місцевого економічного розвитку міста Бурштина. Свої дії адміністрація не узгодила з профспілкою ані навіть із засновниками Агенції.

Яка доля цих людей, які вони мають гарантії, що за якийсь час не будуть вже на вулиці?- апелював доповідач.- Інше. З вини власника є не здорова обстановка в колективі також з причин, що одні працівники станції користуються усіма пільгами та доплатами згідно колективного договору, інші, що числяться в аутсорсингу – ні. Йдучи на роботу люди не думають про те, як нормально обслужити процес на виробництві, а питають: чому є така різниця? Це психологічний тиск, і за такі речі винні притягуються до кримінальної відповідальності.

Щодо приміщень соцкультпризначення,то озвучена позиція профспілки така: «ДТЕК викупив цілісний майновий комплекс і сьогодні роздавати його  по аутсорцингах, це вважаємо дерибаном».

В такому ж ключі був виступ голови профкому Бурштинської ТЕС Руслана Карвацького з окресленням скандальних подій з поставленою охороною довкола спорткомплексу та заборгованою адміністрацією зарплатою працівникам профкому за другу половину серпня. Приводом для невиплати зарплати стало те, що в.о. директора без належного оформлення юридичних документів та без згоди профспілки вже переказав кошти на фірму, яка нібито має надалі займатися фінансуванням спорткомплексу і утримувати переведених в неї людей. І вже реально почала діяти на власний розсуд.

В.о. директора Д.Шмигаль прокоментував ситуацію у своєму баченні, звинувачуючи профспілку, і насамперед дирекцію спорткомплексу у бездіяльності та неналежному утриманні закладу, в небажанні йти на контакт і звітувати за витрачені кошти тощо. Також  запевнив, що всі статті Колективного договору виконуються. І що маючи стратегію подальшого розвитку спорткомплексу, дирекція намагається знайти спосіб взяти всі кошти під свій контроль задля ефективного їх використання. І вже почала ремонтні роботи, ведення переговорів задля більш активного життя і розвитку спортивно-оздоровчого закладу.

Додала в розуміння конфлікту позиція голови міста Бурштин Руслани Джури, яка , зокрема, зазначила таке.

«Каменем спотикання сьогоднішньої нашої проблеми стала політика держави 2011 року. Не на одному підприємстві сьогодні такі речі.  Не можна стратегічні підприємства було віддавати в приватні руки.

Прапором треба було махати тоді, коли люди свої акції продавали по 500 грн. за акцію п. Ахметову. Хтось собі купив хату, машину, дітей вивчив, але тоді.

А нині – інша історія. Власник заплатив, а тепер влаштовує свою політику. Стосовно Бурштину. Є три великі соціальні об’єкти, які має опікувати ДТЕК, і місто ніколи не потягне їх утримання, узявши до себе, бо не має таких коштів.

Років зо п’ять  тому в торговому комплексі, де працювало 52 людей, ще робилися ремонтні роботи, працювали ресторан і кафе, а нині все  заросло бур’янами. Тому і виникла недовіра в бурштинських людей, чи не буде так і зі спорткомплексом та Палацом культури?

Друга позиція. Дійсно, спорткомплекс доведений до ручки. І це не лише вина ДТЕКу. Це вина керівника, не господарника. Так само вбитий Палац культури, катастрофа у всіх залах, нема тепла.

Тому якщо сьогодні згідно законодавства, згідно Колективного договору спорткомплекс перестав фінансуватися, то в мене питання: а чому фінансується Палац культури?

Чому вони отримали зарплату, а працівники спорткомплексу –ні?

Я розумію, що власнику не цікава тема соціалки, але тоді має бути розмова правдива, а не спекулятивна  щодо подальшої долі людей».

Щодо Агенції, яку використовує ДТЕК? Пані Джура пояснила наступне.

«Це Агенція, до якої я ставлюся з недовірою, бо я її не створювала, але місто є серед її перших засновників. Другим засновником є комунальне підприємство- банкрут, яке винне мільйони гривень  ДТЕКу, і третім - підприємець Андріїшин І., депутат з Галицької райради.

Основна функція Агенції – приносити в місто гроші, заводити грантові проекти,  інвестора. Два роки я голова міста, але жодного з цих завдань Агенція не виконала. Зараз я працюю з німцями щодо відкриття в місті підприємства «Леоне».

До кого прийдуть люди, якщо їх нині приймуть на роботу в таку Агенцію, а завтра вони стануть не потрібні, як не потрібні ДТЕКу люди, що працювали раніше в торговому комплексі? Жодних гарантій цим людям місто, як засновник, дати не може».

Далі Р. Джура окреслила перелік вимог до ДТЕКу щодо юридичного оформлення всіх зобов’язань, які воно бере на себе, в разі переводу людей , але лище за їх добровільною згодою. Також є питання щодо правочинності Агенції займатися такою діяльністю взагалі.

Після тривалих дискусій, аж до погроз та образ, сторони дійшли згоди, що буде призначена незалежна перевірка інспекцією держпраці щодо виконання ДТЕКом колективного договору; про результати своєї перевірки також має повідомити Тристоронню раду спеціально створена депутатами обласної ради комісія, що перевірить виконання приватизаційних зобов’язань.

Голова міста висловила жаль з приводу, що посада директора Бурштинської ТЕС зійшла на вирішення таких питань. І що вже три роки поспіль випускники місцевого коледжу не бажають йти працювати на станцію, про роботу на якій колись мріяли багато хто.

Першим результатом проведеного діалогу стала виплачена дирекцією заборгована за серпень зарплата працівникам, які числяться при профкомі.

М. Павлишин,

м.Івано-Франківськ