DSC02753

В рамках дансько – українського  проекту відбувся семінар-навчання активу обласної організації профспілки працівників освіти і науки України. Він проходив у Світловодському районі. І за насиченістю, і за формою, і за географічними рамками був незвичайним. Традиційне місце проведення семінару змістилося у різні адреси. Обговорення теми «Роль і завдання первинних профорганізацій в процесі децентралізації в рамках оголошеного ФПУ Року первинної профспілкової організації» розпочалося з Григорівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Директор школи Руслан Ткаченко представив обличчя школи – різні куточки у коридорах, рекреаціях: відпочинку для дітей, музики, спортивних досягнень, ветеранів війни, учнівської творчості… Гордість школи – тенісний стіл у фойє (це приз за перемогу в обласних змаганнях), інтерактивні дошки, комп’ютерний клас.  У канву навчально-виховної роботи гармонійно вписується профспілкова діяльність. Голові профкому Наталії Осиці легко співпрацювати з керівником закладу, домагатися виконання колективного договору, адже Руслан Ткаченко раніше очолював профком, який дав йому путівку до кар’єрного росту.  Профком зберігає стовідсоткове профспілкове членство, усі надбання попередника.

Микільська ЗОШ І-ІІІ ступенів теж представила свої родзинки: сучасні кабінети, в яких створені всі умови для продуктивної праці вчителя та для того, щоб учні здобували міцні знання. І вони підтверджуються добрими показниками, запевнила директор школи Валентина Томєва. Про роботу первинної профорганізації щодо  створення сприятливого мікроклімату, розповіла голова профкому Людмила Зоріна.  Гарантії і пільги працівників зафіксовані у колдоговорі. Кожен працівник школи – це творча особистість. Вчителі згуртувалися в агітбригаду «Надія», яка є призером районних і обласних конкурсів.

У Микільській школі працює багато молодих вчителів. До речі, райком профспілки, який очолює Ніна Рябчун упродовж багатьох років переймається молодими кадрами. З її ініціативи і керівництво райдержадміністрації  робить все, аби педагогічна молодь затримувалася в освітніх закладах району. Зокрема їй доплачують 50 відсотків до зарплати, для них працює клуб молодого вчителя. Заступник голови РДА Володимир Похилов і начальник відділу освіти, молоді та спорту Сергій Скопич поділилися думками про реформування галузі, у центрі якої є вчитель. Обидва керівники відзначили активність райкому профспілки, який постійно підштовхує на ті чи інші рішення, тобто реформування йде під профспілковим супроводом.  Сьогодні звучить багато вдячних слів від вчителів окремих шкіл, які відзначають: якби не профспілка, ніякого консенсусу не знайшли б. Люди реально відчули профспілковий захист.

Не менше вразила і спеціалізована ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 Світловодської міськради, яка є однією із 100 визначених Міносвіти шкіл по впровадженню проекту «Нової Української школи». Директор школи Анжеліка Колесник провела відеопрезентацію закладу, в якому створено модель сучасного освітнього середовища. За рейтингом Кіровоградської області серед 285 шкіл ЗОШ №7 посідає третє місце.

У тісному тандемі з дирекцією школи працює профком, який очолює Ірина Пісаревських. У колективі панує атмосфера творчого пошуку, а тому немає конфліктів, з порозумінням вирішуються соціально-економічні питання, створено всі умови як для розвитку особистості вчителя, так і задоволення його духовних запитів. Враховуючи високий рівень такої співпраці адміністрації з профспілковими організаціями, обком профспілки вручив високу профспілкову відзнаку – почесний знак ФПУ «За соціальне партнерство» начальнику управління освіти Світловодської міської ради Геннадію Френкелю.

У другій частині семінару обговорювалася тема «Роль молоді у профспілці та майбутнє сфери праці», яку розкрив запрошений на навчання голова об’єднаної первинної профорганізації викладачів та студентів КЗ «Корсунь-Шевченківський педагогічний коледж ім. Т. Г. Шевченка Черкаської області» Олександр Сизоненко, який брав участь у міжнародному молодіжному профспілковому форумі «ТЕМП-2017» у Білорусії. Обговорювалася найбільша проблема, яка хвилює буквально усі країни світу, – введення роботизації та інформатизації, що призводить до різкого зменшення потреби у робочих руках. Найбільший досвід сусідньої країни – це стовідсоткове профспілкове членство. Сила профспілкового руху Білорусі в тому, що є дієвий діалог профспілок і керівництва держави.

Найбільшу зацікавленість викликала третя складова семінару, насичена матеріалами і досвідом з практики роботи профспілок Данії, що запропонували свою допомогу, в т.ч. і фінансову, на навчання профактиву України. У роботі семінару взяли участь тренер дансько – українського проекту, голова Полтавської обласної організації профспілки працівників хімічної та нафтохімічної промисловості Ольга Курінько та його учасник, голова Кіровоградського РК профспілки освітян Євгенія Бєжан.

Мета проекту – посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизації в Україні. Данські профспілки домоглися зміцнення авторитету у суспільстві, вирішили те, до чого прагнули, а вдається їм усе тому, що в країні є відповідальність і працюють закони. В Україні з цим поки що складно. На жаль, зазначила Ольга Курінько, ми працюємо в режимі гасіння пожежі, а треба вчитися діяти на випередження. «Як кажуть, упала на голову децентралізація, а чіткого законодавства, як рухатися вперед, немає. Данці вчили нас, як працювати на локальному рівні, яка буде вага колективних договорів і угод. Вони можуть бути основоположними у профспілковій роботі».

Ольга Курінько та Євгенія Бєжан провели  цікаві та змістовні тренінги. Ольга Анатоліївна запропонувала шляхи вирішення  трудових та побутових конфліктних ситуацій. Семінаристи вдалися до складання групового портрету профспілкового комітету.

Підсумовуючи роботу семінару, голова обкому профспілки освітян Світлана Скалько зазначила: «Для того й оголошено Рік первинної профспілкової організації, щоб у цей буремний час первинки гідно склали екзамен на зрілість. Головне, у процесі децентралізації зберегти первинні профспілкові організації, профспілкову структуру, її галузевий принцип. У лютому в Україні працювала місія Глобальних профспілок, яка виявила глибоку стурбованість тим, що немає жодної поваги до найманих працівників з боку уряду та до профспілок як до соціальних партнерів, з ними не обговорюються заходи захисту прав спілчан, що створює середовище для можливого масового трудового конфлікту».

DSC02786

Марія Іванова,